Életmód

Ezek 2014 leghatékonyabb diétái

VB6 étrend, paleo táplálkozás és zsírfagyasztás. A Today’s Diatetian című szakfolyóirat 500 dietetikust kérdezett meg a 2014-es év legjobb diétatechnikáiról. Bánkuti Gabi testépítő világbajnok összegyűjtötte ezeknek a fogyókúráknak az előnyeit és hátrányait.

Paleolit étrend

Ezek 2014 leghatékonyabb diétáiA paleolit diéta, más néven az “ősember diéta nem újdonság, mégis 2014-ben is a legjobbak közé került. A paleolit étrendet választók leginkább halat, szabad tartásból származó húsokat, tojást, zöldségeket, és gyümölcsöket ehetnek. Viszont kerülniük kell a feldolgozott olajat, finomított cukrokat, a gabonaféléket, finomított sót és a burgonyából készült ételeket, alapanyagokat. A tejtermékek közül pedig csak a kemény sajtokat javasolja a diéta, de azt is mértékletesen.

Én, amikor nem versenyszezonban vagyok, szeretek a paleo étrend szerint táplálkozni, mert változatos, és könnyen be lehet szerezni a megfelelő élelmiszereket: például kókuszzsír, pálmaolaj szinte már mindegyik nagy bevásárlóközpontban van. Reggelire pedig akár sült szalonnát is lehet enni, főtt tojással, zöldségekkel, persze kenyér nélkül.

Előnyei:

  • gyorsan kivitelezhető
  • változatos
  • az alapanyagok könnyen beszerezhetők
  • az egészséges életmód alapja lehet

Hátrányai:

  • könnyedén áteshetünk a ló túloldalára, mert nem mindegy, hogy mit mikor eszünk meg. Például engedélyezettek a magvak, aszalt gyümölcsök, de ha ezeket túl nagy mennyiségben visszük be, vagy nem megfelelő időben, sajnos zsírosodáshoz vezethet.

 

Gyors anyagcsere diéta

Ezek 2014 leghatékonyabb diétáiFurcsa mód állatorvosok állították össze, ami hirtelen riasztónak is tűnhet, mert ne együnk már úgy, mint egy arab telivér. Ha viszont beleássuk magunkat a szakirodalomba, már egész jónak tűnik ez a fajta étrend. A lényege az anyagcsere fokozása, amit úgy lehet elérni, ha sokszor eszünk kevesebbet. Természetesen ez a diéta sem engedi a finomított, tartósítószeres ételeket, sőt a kávét és az alkoholt sem. Ezen kívül tiltottak az étrendben a glutént tartalmazó ételek, a kukorica, a szója és az összes tejtermék.

Előnyei:

  • megtanítja az embereket a megfelelő táplálkozásra, főleg a rendszerességre
  • gyorsítja az anyagcserét
  • megfelelő mozgás mellett hatásos és látványos a fogyás

Hátrányai:

  • a megszokott étrend után hirtelen nagy a kontraszt, azaz hirtelen sok-sok mindenről kell lemondanunk
  • a diétában hetente más-más mennyiséget kell bevinni fehérjéből, zsírból, szénhidrátból, így elég bonyolult az étrend

 

VB6 étrend

Ezek 2014 leghatékonyabb diétáiTalán ez az étrend, ami az eddigieket összesíti. Valójában nem is diéta, hanem inkább egy életmód, amelyet Mark Bittman dolgozott ki. Az étrend a finomított élelmiszereket teljesen kizárja, csak vegán, azaz növényi eredetű élelmiszereket javasol, azokat is csak este 6-ig. (Itt egy isteni vegán csokitorta receptje!) Próbálja az embereket arra ösztönözni, hogy kevesebb állati eredetű fehérjét vigyenek be, vagyis kevesebb húst egyenek. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy átlagosan 1 ember 200 kiló húst és 600 liter tejet iszik meg éves szinten, aminek a kitermelése során rengeteg ammónium keletkezik, ami károsítja a talajt és a klímaváltozásra is erőteljes hatása van. Bittman nem fókuszál testsúlyra, hanem inkább az egészségre: itt a fogyás csak mellékhatás.

Előnyei:

  •  a hangsúlyt növényi alapú élelmiszerekre teszi
  •  nem olyan szigorú, este hatig bármit ehetünk a fent említett szabályokon belül

Hátrányai:

  • korlátozza az étkezést este 18 óráig – addig is nehéz a fent említettek alapján étkezni
  • bár kívülről jónak tűnik az étrend, mégis nagyon sok olyan élelmiszernek ad szabad utat, amiről tudjuk, hogy nem jó, hiszen magas transzzsírban, tehát teljesen mindegy mikor ennénk, mindig rossz lenne – például kukoricaszirup

 

Zsírfagyasztás

Már a neve is rémisztő a számomra. Lefagyasztjuk a zsírsejteket, azaz engem lefagyasztanak? Belegondolok, hogy mennyire szokott fájni az ujjam, amikor nagyon hideg van, és szinte teljesen elfehéredik. Égető, szúró érzés – milyen lehet ez, ha egy bizonyos testtájon csináltatjuk? Hogyan távolítjuk innen el a zsírt ilyen módon, egyáltalán szükség van-e rá, vagy csak azoknak jó, akik nem tudnak az életmódjukon változtatni? Ugyanakkor pedig, ha a felesleges kalóriáktól nem szabadulunk meg, akkor zsírfagyasztás ide vagy oda, nem lesz hosszú távon hatásos ez az eljárás. 

A zsírfagyasztás a sejteket ért sokkterápia, ami sejthártyahasadást okoz, így a kezelt területen a gyógyulási időtartama alatt a zsírszövet elvékonyodik. A kezelés végéig akár mínusz 10 fokig hűtik a területet.

Előnyei:

  • a makacs területekről is el lehet tüntetni a zsírt – saját vendégeimnél is tapasztalom, főleg a körte alkatúaknál, hogy a comb külső területén olyan makacs zsír található, hogy bármilyen módszerrel támadom meg, sajnos szinte lehetetlen eltüntetni az itt található zsírréteget.
  • mozgás nélkül is hatásos és látványos

Hátrányai:

  • égési sérüléseket okoz a fagyasztott területen ez az eljárás, több fórumot átolvasva arra a megállapításra jutottam, hogy feldagadt, bevörösödött terület keletkezik a kezelés utáni nap, ami későbbiekben egyre sötétebb lesz, majd seb keletkezik rajta; több esetben a sebek maradandó nyomot hagynak
  • fájdalmas, sokszor véraláfutások keletkeznek a kezelt területen
  • életmódváltás nélkül nem marad tartós a kezelés

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top