Életmód

Vigyázz, hogy eleget igyon a gyerek!

Ha egy gyerek nem iszik elég folyadékot a nap során, akkor érzékelhetően romlik a koncentrációs képessége és a rövid távú memóriája. Mivel a gyerekek testének víztartalma valamivel nagyobb, mint a felnőtteké, a megfelelő hidratáltság esetükben még fontosabb a testi fejlődésük és a tanulási teljesítményük szempontjából.

Fontos odafigyelni, mert könnyen megfeledkeznek az ivásról, így már csak az erős szomjúságérzet megjelenésekor kérnek maguktól inni, ami sajnos már régen rossz… Nálunk a gyerekek minden nap kapják a friss vizet a kulacsaikba, és tudatosan itatom/nevelem a folyadékfogyasztásra őket, nem véletlenül!

Agyunk, bár testtömegünk 2%-át teszi ki, a keringő vér mennyiségének 20%-át használja fel működése során. Ha a vérmennyiség a szomjúság és a kezdődő kiszáradás miatt csökken, az agy oxigén- és tápanyag-ellátottsága is hiányt szenved!

Már az 1-2%-os folyadékhiány is gyengítheti az összpontosítást, a koncentrációképességet és fáradékonyabbá tesz!

Ha a gyerekek fáradtabbak, nehezebben figyelnek, esetleg fejfájásra panaszkodnak, érdemes első körben megvizsgálni, hogy eleget ittak-e.

De mennyi is a gyerekek napi folyadékszükséglete? A teljes cikket az Anyawellness blogon találod.

Eleget ivott a gyerek?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top