Életmód

Kiderült, miért olyan valószínűtlen a Barbie baba teste

A Mattel vezető tervezője adott magyarázatot a sokat firtatott kérdésre.

Kiderült miért olyan valószínűtlen a Barbie baba testeA Barbie babát hosszú évek óta rengeteg vád éri amiatt, mert valószínűtlenül néz ki, mert elérhetetlen szépségideált közvetít, sokak szerint a lányok ennek következtében lesznek például anorexiásak, sőt a baba még arról is tehet, hogy ennyien plasztikáztatnak, vagy legalábbis szeretnék átszabatni a testüket.

A gyártó cég sosem reagált érdemben ezekre a vádakra, legalábbis eddig. A közelmúltban ugyanis Kimberly Culmone, a Mattel vezető tervezője interjút adott a Fast Company Designnak, melyben elárulta, hogy a baba miért is olyan, amilyen.

Barbie testét sosem arra tervezték, hogy valósághű legyen, hanem arra, hogy a kislányok könnyen tudják öltöztetni és vetkőztetni” – fogalmazott Culmone. Hozzátette: a Barbie babáknak sokféle testük volt az évek során, ezek alkalmazkodtak a különböző öltözékekhez, felszerelésekhez.

A vezető tervező kiemelte, hogy bár a Barbie babák testét folyamatosan alakítják, az is fontos, hogy meglegyen a folytonosság, hiszen az anyák a lányaiknak adják át a saját, kislánykori Barbie babájuk ruháit, és lényeges, hogy ezek lehetőleg passzoljanak a mai babákra is.

A tervező elismerte, hogy a Barbie babák nyilvánvalóan hatással vannak például arra is, hogy hogyan alakul a lányok testképhez való viszonya, mégis hangsúlyozta, hogy a baba csupán egy játék. „Amikor játszanak, akkor játszanak. Ő egy hercegnő, tündér, divatrajongó, orvos, űrhajós, és ez mind egy személyben. Corvette-en megy a holdra és űrhajóval a boltba. A kislányok a szó szoros értelmében így játszanak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top