Életmód

Egyre csak hízik a magyar

A túlsúly problémája egyre drasztikusabban érinti a tizenéves korosztályt, és a 40 év felettiek a leginkább elhízottak.

A magyarok 20 százaléka túlsúlyos; ez az arány olyan drasztikus, hogy a legmagasabb az egész Európai Unió tekintetében – hívja fel a figyelmet a Fogyjonle.hu. A túlsúly legtöbb esetben már gyerekkorban jelentkezik, vagyis nemcsak a felnőtteket érinti a probléma, hanem már az 5–17 éves korosztály körében is jelentős az elhízottak aránya. Ha csak a gyermekeket vesszük alapul, az uniós felmérés alapján szintén nem állunk előkelő helyen: csak a görögök előznek meg bennünket.

Alig mozgunk

Magyarország rendkívül rossz uniós helyezését egyébiránt annak is köszönhetjük, hogy a magyarok ötöde naponta még 10 percnyi sétára sem szánja el magát, és a felnőtteknek mindössze fele végez viszonylagos rendszerességgel intenzív testmozgást, ami Németországban például 80-85 százalékra tehető.

2010-ben még mindig minden második magyar lakos BMI-értéke 25 feletti pontot ért el, vagyis a lakosságnak több mint a fele kisebb vagy nagyobb mértékben, de el volt hízva. A 18 év felettiek körében már minden második lakos túlsúllyal küzd. Ennek a rétegnek a kétharmada enyhén túlsúlyosnak tekinthető, tehát BMI-értéke 25 és 30 pont között van, egyharmaduk azonban már a jelentősen túlsúlyosak táborát gyarapítja.

Sehol a tudatos táplálkozás 

A magyarokban egyre inkább jelentkezik a hajlam az egészséges életmód irányába, bár ez még csak a táplálkozásban mutatkozik meg. A 18 éven felülieknek ugyanis mintegy 50 százaléka általában odafigyel arra, hogy mit eszik, 15 százalékuk minden nap nagy figyelmet fordít az egészséges étkezésre, a maradék 35 százalékot viszont egyáltalán nem érdekli, hogy mit és mennyit eszik.

Az országban jelenleg a 40 év felettiek korosztályában találunk a legnagyobb arányban elhízottakat: 60–75 százaléknyi a túlsúlyosak aránya, ráadásul ez mozgásszegény életmóddal is párosul. A fiatalabbaknál az elhízás nem ennyire gyakori (átlagosan 20 és 35 százalék), de ők is ugyanolyan mozgásszegény életmódot folytatnak, így a 18 és 40 év közöttieknek mindössze fele mozog rendszeresen.

A legfiatalabb korosztálynál sem rózsás a helyzet: már minden ötödik gyerek elhízottnak tekinthető. Vagyis míg korábban minden nyolcadik vagy kilencedik gyermek szenvedett súlytöbblettől, addig ma már minden ötödik az elhízás áldozata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top