Életmód

Nonó tanácsai: így fogyj az új évben!

Itt az új év, ilyenkor csak úgy röpködnek a fogadalmak – a legtöbb arról szól, hogy mostantól isten bizony fogyókúrázom. Rengeteg diéta és egyre többféle, hatékony mozgásforma létezik. Talán túl sok is, mert nagyon nehéz választani. Mi az a módszer, ami hatásos, ami hosszú távon eredményt hoz? Nyilván mindenkinek más. Nonó, aki maga is megküzdött a kilókkal, ad néhány hasznos tippet a kezdéshez.
Nonó csúcsformában
Nonó csúcsformában

Én személy szerint – amikor négy és fél évvel ezelőtt, 99 kilósan eldöntöttem, hogy lefogyok, mert le kell fogynom – a saját fejem után mentem. Bajom hála az égnek nem lett belőle, mert próbáltam minél több szakirodalmat átolvasni, és az internet, illetve a naplóm írása által sok hozzáértő ember segített. Ha most kezdeném, már másként csinálnám. A módszeren, ami szerintem az egyik legjobb, persze nem változtatnék. Én kalória- és szénhidrát-számlálással fogytam le 1 év alatt 39 kilót. Maga a módszer szerintem a legtarthatóbb diéták közé tartozik, hisz rajtunk áll, mi fér bele.

Egyértelműen úgy érdemes összeállítani az étrendünket, hogy a finomított fehér liszt, fehér cukor, az ezekből készült különböző pékáruk, édességek, cukros joghurtok, magas cukortartalmú gyümölcsök, napraforgóolajak, cukros üdítők, édességek ne kerüljenek bele, inkább a teljes kiőrlésű tönköly és gabonák, húsok, tojás, természetes édesítőszerek, olívaolaj, kókuszszír, sok fehérje és megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát, és még sorolhatnánk. 

Vizsgáltasd ki magad!

Ha most állnék neki, akkor mindenképpen kérném egy dietetikus vagy személyi edző segítségét, hiszen egy hozzáértő mindig pontos választ és leírást tud adni neked arról, hogy mit szabad és mit nem. A legtöbb szakértő elküld laborvizsgálatokra, hogy nincs-e más ok az elhízásod mögött, mert bármilyen pici betegség is nagyban befolyásolhatja az egész metódust. Továbbá különböző módszerekkel tud neked testzsírt, izomtömeget és egyéb kalkulációkat csinálni. Tehát mielőtt bármi mellett döntenél és nekiállnál, szerintem érdemes kivizsgáltatni magad, és keresni egy jó szakembert.

Rengeteg személyi edző közül lehet választani, és bizony sok a profi, de érdemes olvasni, keresni. Egy jó edzőnek általában van honlapja vagy blogja. Utána tudsz járni, látsz nála sikersztorikat, átalakulásokat. Írj neki, kérdezz tőle, és ha ő is időt szán rád, akkor jó helyen jársz! Aztán ha megtaláltad az edződet, mondd el neki, mi a célod, mutasd meg – ha vannak – a leleteid, hogy tudja, milyen problémáid lehetnek. Ezek alapján talál neked egy megfelelő mozgásformát.

Égesd a kalóriákat!

Idő kell

Általában a rendszeresség vezet célhoz. A rendszeres edzés nem azt jelenti, hogy heti hatszor több órát kell edzened. Sokan tévedésben élnek. A többség sajnos így kezdi, nagy hévvel, és pár hét után nem értik, miért nem kívánják a hátuk közepére sem a mozgást. Azért, mert a testüket sokként éri a rengeteg terhelés, és elfárad!

Nagyon nem mindegy a súlyod, hogy mennyit szeretnél fogyni, hogy milyen mozgásformát választasz, mennyi időt tudsz rászánni. Hogy elfogadd, nem fogsz pár hét alatt lefogyni, ahogy a hízás is „lassan”, évek alatt történik, úgy a fogyáshoz is idő kell. Ha jó szakembert választasz, akkor nem több év. Én aerobikedzőként úgy gondolom, hogy heti háromszor-négyszer megfelelő mértékű terhelés elég ahhoz, hogy egy jól összeállított étkezéssel sikert érjen el bárki.

Nagyon fontos, hogy zsírból fogyjunk és ne izomból, ezért kell egy jól összeállított étrend. Mert hiába edzel te jól, ha nem étkezel helyesen. Még mindig fennáll az, hogy bizony egy diétában 70 százalék az étkezésen múlik, és csupán 30 százalék a mozgáson. Sokan örülnek, amikor pár hét alatt 4-5 kilót fogynak. Ezt ígérik a gyorsított (pár napos diéták, diétás porok, kapszulák) diéták is, csak azt nem mondja el senki ezekről, hogy ilyen gyorsan leginkább izomból lehet fogyni, amit utána természetesen sokkal nehezebb visszaépíteni. Hallottam már olyanról, hogy valaki egy-két hónap alatt lefogyott 30 kilót, de hiába, mert az izomból ment le. A zsír maradt, menni alig bírt, annyira legyengült a szervezete, újra fel kellett építeni az étkezését, a mozgásanyagát, az életét.

Nem mindig hasznos a futás

Fontos, hogy adott esetben plusz 20-30 kiló súlyfelesleggel ne feltétlenül a futást válasszuk mozgásformának, sokkal inkább a megfelelő pulzusszámon történő gyaloglást vagy gyorsgyaloglást, kezdetben 40, majd a későbbiekben 60-80 percig. Ússzunk, bicajozzunk, járjunk kardio- és zsírégető edzésekre!

Mert az első számú szempont a zsírszázalék csökkentése. Aztán később persze ezt ki lehet egészíteni erősítő, alakjavító órákkal, amikor a cél már inkább a formálódás. Ami még nagyon fontos: ha szálkásodni, izmosodni szeretnénk, akkor is előnyt élveznek kezdetben a zsírégető, kardiojellegű mozgások (gyaloglás, kocogás, úszás, bicajozás, megfelelő pulzuson végezett dance, kick-box, spinning), mert előbb a zsírt kell leépíteni, és utána érdemes az izomerősítéssel és izomtónus-fokozással foglalkozni.

Fontos, hogy tudatosak legyünk. Mindig rövid távú céljaink legyenek, mert a sok rövid kiad egy hosszabb időszakot, és a sok kis sikerélményből lesz egy nagy sikersztori. Mindig azt mondom, rövid az élet, ne éljük le a testünk börtönében. Megérdemeljük, hogy boldogok legyünk. Bizony önzőnek kell lenni, és szánni időt magunkra és az egészségükre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top