Életmód

Minden harmadik ember túlsúlyos a fejlődő országokban

Mindez azt eredményezi, hogy jelentős mértékben nő majd a szívrohamot, stroke-ot elszenvedők, illetve a cukorbetegek száma.

Több mint háromszorosára nőtt az elhízott és a túlsúlyos felnőttek száma 1980 óta a fejlődő országokban, derült ki a londoni székhelyű Tengerentúli Fejlesztési Intézet jelentéséből. 

Híznak a kínaiak is

A túlsúlyos és elhízott felnőttek száma az 1980-ban mért 250 millióról 2008-ra 904 millióra emelkedett ezekben országokban, és számuk először haladta meg a fejlett országokban élő túlsúlyosokét. Kínában és Mexikóban majdnem megduplázódott, Dél-Afrikában egyharmadával nőtt az arányuk. Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában – ahol például kólával itatják a csecsemőket – az elhízottak és túlsúlyosak aránya az európai rátához hasonló, mintegy 58 százalék.

Ma már minden harmadik ember túlsúlyos a fejlődő országokban, ami elvezethet ahhoz, hogy jelentős mértékben nő majd a szívrohamot, stroke-ot szenvedők, illetve a cukorbetegek száma. A túlsúlyosak számának növekedése a magasabb jövedelem, a mozgáshiányos életmód, a nagy kalóriatartalmú, feldolgozott élelmiszerek egyre terjedő fogyasztása és a gyorsétel-reklámok számlájára írható.

Mit kellene tenni?

Ahhoz, hogy megfékezzék a túlsúlyosok számának növekedését ezen országokban, az embereket meg kell ismertetni az élelmiszerek jellemzőivel, esetleg emelni kell a magas kalóriatartalmú ételek adóját és támogatni kell a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását.

Szabályozni kellene a kiskorúaknak szóló gyorsétel-reklámozást, és meg kell bizonyosodni arról, hogy az iskolában, kórházakban, kormányzati hivatalokban kínált ételek megfelelnek az egészséges étrend követelményeinek. Sőt népszerűsíteni kellene a kevesebb húst tartalmazó étrendet: a hús egészséges alternatívája lehetne például a hal, amelynek tenyésztése is olcsóbb, mint a sertésé vagy a szárnyasoké.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top