Pró és kontra: szülés után négy nappal lapos has?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
„Obszcén károkozó" – ilyeneket írtak egy fitneszbloggerről a felháborodott nők, miután szülés után négy nappal feltett magáról, és főként a tökéletes hasáról, egy fotót az internetre. Mi ebben a jó? Mi ebben a szörnyű? Két szerzőnk mondja el a véleményét.

Pro és kontra: szülés után négy nappal lapos has?Iván Viktória: Hogy valakinek milyen a teste, az semmit nem árul el arról, hogy az illető milyen anya


Ha terhességi csíkos, az a baj, ha sima, mint a deszka, az a baj – mondhatnánk a Belga együttes után szabadon arról, hogy akármilyen is a kismamák hasa, egyik sem tetszik. Legutóbb egy 26 éves norvég nő, Caroline Berg Eriksen fitneszblogger (Lars-Kristian Eriksen futballista felesége) lépése verte ki a biztosítékot. Az újdonsült anyuka tetőtől talpig megmutatta a testét négy nappal szülés után: nagy mellek, deszkahas, és a most oly trendi combrés (!) – a mami-blogoszféra robbant.

Egy ausztrál blogger, Rebecca Sparrow szerint ez egyenesen a nők elleni hadüzenet. „Az igyekezet, ahogyan a nők szülés után minden nyomát eltüntetik annak, hogy gyereket szültek, már obszcén. Ez a «nézd meg, milyen szexi vagyok!» -mánia és a tömeg helyeslése utáni vágyakozás kárt tesz a nőkben." Egy másik norvég anyuka, Suzanne Abel ugyancsak felháborodott: harminckét éves, négygyerekes nőként azt kérdezi: „ki vagy te, hogy ilyeneket posztolj? Mi ebben a jó? Miért pozitív?"

Abban igazuk van, hogy nagy a nyomás az anyákon arra, hogy minél gyorsabban leolvadjon róluk a „babaháj", és vitatható, hogy Eriksen selfie-je pozitív üzenetet hordoz. De mi indokolja ezt a végtelen indulatot? És mi ez a képmutatás, hogy ők Eriksent kritizálják, amiért miatta más nők szégyellik vagy rosszul érzik magukat szülés utáni testükben, miközben ők éppen ugyanezt teszik Eriksennel? Ők is bírálják a testét, és gúnyolódnak rajta...

Caroline Berg Eriksen - négy nappal szülés után.
Caroline Berg Eriksen – négy nappal szülés után.

Akárhogyan is reagálunk a fényképre, érdemes egy pillanatra elgondolkodni azon, hogy miről is szólnak ezek a viták. Miért érzik emberek annak a szükségét, hogy egymás szülés utáni testéről ítéletet mondjanak? Van, akinek az a természetes, hogy így néz ki, másnak pedig az, hogy egy hónap vagy egy év után áll vissza terhessége előtti alakja.

Caroline Berg Eriksen azt nyilatkozta, hogy várandóssága alatt folyamatosan azt hallotta más nőktől, hogy a teste teljesen meg fog változni, és sosem lesz olyan, mint előtte. Meg akarta mutatni, hogy ez nem egészen így van. „Szerintem minden nőnek büszkének kellene lennie magára, attól függetlenül, hogyan néz ki szülés után" – mondta. Helyben vagyunk: önelfogadás, önbecsülés. Akkor mégis mi a baj azzal, amit tett?

Ha a testpozitív kampányoknak az az üzenetük, hogy ünnepeljük a női test változatos szépségét és a szülés utáni anyai testet, akkor ebből miért kellene kihagyni Eriksent és a hozzá hasonló nőket? Ahogyan már néhány kampányban nők bátran felvállalták, hogy megmutatták kinyúlt hasukat, a mellükön megrepedt bőrt, ő miért ne mutathatná meg az izmos hasát, ha erre büszke?

Hogy valakinek milyen a teste, az semmit nem árul el arról, hogy milyen anya. Arról, hogy türelmes, szeretetteli, erős, gondoskodó szülő lesz-e belőle. Ahogyan a divatvilágban még mindig perifériára szorítják a plus-size modelleket, úgy lesznek a fitneszanyukák a „kismamaszféra" páriái? „Csúnya, rossz fitneszmami, miért nem mész vissza az odúdba, egy anya egyszerűen nem ilyen?"

Caroline Eriksen fotója éppen abba a közhangulatba robbant be, amelyet Maria Kang már így is kellőképp feltüzelt. A fényképen a fitneszedző Kang három gyerekével pózol bikiniben, azzal a felirattal, hogy „Mi a te mentséged?" Nyilván arra, hogy nincsenek atomfeszes, kőkemény izmaid szülés után. Miután posztolta a képet a Facebookon, Kangot azzal vádolták, hogy üzenete agresszív, megszégyeníti a túlsúlyosakat, és teljesíthetetlen elvárásokat támaszt a nőkkel szemben. Ő pedig azzal vágott vissza, hogy ha egy híresség pózolhat szülés után bikiniben a címlapon (és ennek örvendeznek), miért nem lehetne egy átlaganyának (neki) ugyanezt tennie anélkül, hogy felháborodást keltene?

A „jó anya, rossz anya", „normális test, abnormális test" viták helyett kevésbé kellene magunkra vennünk e képek üzenetét. Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik állandóan dicsekednek a közösségi oldalakon nyaralással, barátnővel vagy az ebédre elfogyasztott milánói makarónival, és olyanokat is, akik ezen képesek magukat felhúzni. Nem világos, hogy a netes közösség miért háborodik fel az egyszerű narcizmuson. Eriksen nem azt akarta mondani, hogy ilyen egy nő teste, hanem hogy az övé ilyen.

Bakóczy Szilvia
 

 Bakóczy Szilvia: Egyszerűen nem életszerű


Szerintem a képet, annak üzenetét minimum kétféleképpen lehet értelmezni, ettől függ az érzés is, amit egy nőből kivált. Ha lecsupaszítom az egészet a „büszkeség" kérdésre, elvben nincs vele semmi baj, hiszen miért is ne lehetne büszke magára egy nő, amiatt, hogy csinos maradt a szülés után is? Én nagyon fontos és pozitív változásnak tartom, hogy mostanra a kismamák és az anyukák körében alapvető lett, hogy magukra is odafigyelnek a terhesség alatt, beleértve a sportos életmódot is.

Korábban a várandósság nem sugallta ennyire a nőiességet, ideje volt, hogy ez változzon. Mert sokkal jobb érzés úgy babát várni, hogy közben csinosnak érzem magam, és annak tart a férjem is. Ezt szerencsére elősegítik a mai trendek, mind a sport (kismama torna, kismama jóga...), mind pedig a divat terén. Ott van viszont a képpel kapcsolatban az a bizonyos négy nap, ami nekem némiképp árnyalja a történetet. Emiatt az 'apró' részlet miatt, én azokkal értek egyet, akik a fitneszedző esetében a tökéletes alak visszanyerését már nem tartják nagy bravúrnak. Pontosabban nem tartják olyan bravúrnak, ami elismerésre méltó. Hogy miért? Mert nem természetes. És mert nem is életszerű.

Nehezen hihető, hogy – fitneszmúlt ide vagy oda – alig négy nappal a szülés után ugyanolyan egy női test, mint kilenc hónappal korábban. Vagy ha igen, el nem tudom képzelni, milyen diétákkal, eszközökkel sikerült elérnie ezt. Szerintem ez a fénykép így már csak ellenérzések kiváltására alkalmas, még az olyan anyák számára is, akik a szülés után hamar visszanyerték az alakjukat, hiszen azt üzeni, hogy "jobbaknak" ez még rövidebb idő alatt sikerült.
 

Az pedig, hogy az anyasággal kapcsolatban ki mire büszke, és ebből mit vagy mit tart publikusnak, ízlés és értékrend kérdése. Nekem nagyon visszatetsző, ha egy kismamának a szüléssel, anyává válással kapcsolatban az a legfontosabb üzenete, hogy lám-lám, az ő hasa néhány nap alatt visszanyerte az eredeti, sportos formáját. Ha pedig mást is ugyanilyen fontosnak tart, miért nem azokkal a bejegyzéseivel van tele a blogja?
Olvass tovább

Hozzászólások

mamiii 2015-07-31 22:02

Miért kell bárkire is köpködni? Nem vagyunk egyformák és ez így van rendjén. Mindenkinek el kellene magát fogadni úgy ahogy van és kész, pont. Nem lenne itt semmi gond. Láttam már olyan nőt, aki minimum kétszer annyi kg lehetett mint én, mégis csinosabb volt nálam. Ennyit erről.


Amivel sokan példáznak és már a csapból is ez folyik: Nem egészséges hogy ezt verik az emberekbe etc etc. Na ácsi! Nekem van egy reális önképem. Tisztában vagyok a hibáimmal és az előnyös részeimmel. Tudom hogy sokféle ember van és azt is tudom hogy nem nézhet ki mindenki egyformán. Azt is tudom hogy a színésznőknek, modelleknek és társaiknak AZ A DOLGUK hogy kifogástalanul nézzenek ki. Ezért fizetik őket. Én megcsodálom azt aki szerintem szép. Ép ember agyát pedig NEM LEHET csak úgy átmosni normális nevelés mellett és a többségnél nem is ez a probléma. Ez csak egy jó kifogás, mondvacsinált indok.


Adott egy nő, aki nagyon jól néz ki és meg is van magával elégedve. Ezt meg is mutatja ország - világnak. Erre jönnek az önmagukkal elégedetlenek és mit csinálnak? Egyből nekirontanak. Talán inkább mindenki magába nézhetne mielőtt nyáladzani kezd mind valami vadállat és gondolkozzon el rajta hogy Ő miért nincs magával megelégedve? Tegyen ellene! Nem csak az nézhet ki jól, aki úgy néz ki mint a képen szereplő hölgy.


Én sovány vagyok. Szülés után 3 napig kötényhasam (azt hiszem így hívják) volt (csak bőr, semmi más), aztán visszahúzódott. Egy héttel a szülés után SEMMI sem látszott, pedig két gyereket szültem. Két héttel a szülés után képet is csináltam róla. Izmos nem vagyok, de totál lapos a hasam. Nekem nagyon tetszik egyébként, az egyik kedvenc testrészem. Aztán lassan ott tartunk hogy bújjak el, mert nem vagyok életszerű. Szerintem meg az vagyok. Szép és kevésbé szép testrészekkel. Összességében tetszem magamnak és a férjemnek is. Amivel nem vagyok megelégedve, azon dolgozni fogok. Van ilyen is, hiszen átlagember vagyok hibákkal - mint mindenki. Nem fogyózom, nem tornázom, de utóbbit el fogom kezdeni a közeljövőben, mert szeretnék izmosodni. Addig is míg elkezdem, egy kicsit utánanézek a dolognak, nem pedig azzal leszek elfoglalva hogy szidjam azt aki elégedett magával és hangot ad neki. Lehet utána csinálni egyébként, manapság bárki írhat cikket, blogbejegyzést képpel együtt. Nem elégedetlenkedni kell.

elsi1 2014-02-05 00:35

Mert régen,azért volt egy erős szűrő,hogy ki kap nyilvánosságot.

Most meg a net korában bármelyik sültbolond cölöppé válthat

Lióra 2014-02-04 23:18

pontosan

maszi 2014-02-04 10:53

Meg mondjuk azt is fel kellene tudni fogni, hogy ez a blogger nő nem az etalon! És azt is, hogy ezzel tömik a nők agyát, hogy mindenütt ezek jelennek meg, hogy van olyan ember aki ..., bár ő ebből él, és ez az élete, hogy milyen csodásra edzette a testét,és akkor mi van??? Ő ezt szereti, más meg mást!

 

Viszont a nők nagytöbbsége, más, mint ők! És azok ettől még sem nem zsírdisznők, sem nem rossz nők, sem nem semmik, hanem ők így élnek, mások meg úgy.

 

Ezt kéne elfogadni, és nem egypár celebmacát a piedesztálra tenni, és követendőnek kikiálltani.

 

"Öreg" vagyok már a magam 53 évével, és kissé konzervatív is, de egyet mondhatok, fele ennyi depressziós, és komplexusokkal küzdő embert nem láttam ifjú koromban. És hogy miért? Mert nem voltak! Miért nem voltak?Mert volt eszük, eszünk, és helyén kezeltük a dolgokat. 


Mert megcsodáltuk, csodálták anyáink a szépséges színésznőket, lemásolták a ruháikat, frizuráikat, de alapjáraton elfogadták magukat olyannak amilyenek!

 

Hogy miért? Mert nem volt ennyi óvska celeb akiket felkínálnak majmolásra, és akiket a sok buta követője támogatja, és követendőnek kiált ki!

Nem látni mást lépten nyomon, újságban és minden médiában ezeket a mindenre kapható, és hírnévért mindenre kész celebeket. 

Lehet, hogy ennek a nőnek ez a munkája, és???? Írja a blogját, mutogassa a testét, szedje a műtrutykóit, és kit érdekel? Csak ne ez legyen a követendő! Ne őt mutassuk be csodaanyának, mint nálunk a RR-t. 

Kezeljük már végre helyén a dolgokat! 

Lióra 2014-02-03 13:16

Fel kellene fogni, hogy mindenkinél egyéni dolog a szülés, minden szervezet máshogy reagál rá. Milyen jogon feltételez bármit is ismeretlenül?

 

Igen,fel kellene fogni.

Milyen alapon vádaskodik és ítélkezik egy vadidegen *****?

Attól ő nem jobb anya annál,aki mondjuk csak 4 hónapos korára adja le a súlyát.

Mindenki más.

Van,aki az agyából él és nem  a testéből.

Shin 2014-02-03 08:11

Maga a cikk gyűlöletkeltően lett megfogalmazva. Fel kellene fogni, hogy mindenkinél egyéni dolog a szülés, minden szervezet máshogy reagál rá. Milyen jogon feltételez bármit is ismeretlenül? Egy dolog, hogy nem az a legfontosabb, hogy néz ki az ember, viszont megmutatja, hogy így is lehetne csinálni. Nem kell ehhez feltétlen fitnesz edzőnek lenni. Azért lenne valaki önző, mert nem szed fel 20kgot és sportnak köszönhetően vonzó tudott maradni. Emellett miért ne lehetne a legcsodálatosabb dolog az életében a gyerek. Miért zárná ki egymást a kettő?...

Nem csodálkoznék ha becsületsértésért perelnék az oldalt...

Lióra 2014-02-01 17:13

Az élsporolók nem élnek sokáig.