Életmód

Nonó tanácsai: így vigyázz az alakodra karácsonykor!

"Nem karácsonykor kell fogyókúrázni, bőven elég, ha a súlyunkat tartani tudjuk pár napig!" – mondja Nonó, aki nagy fogyása után ma már életmódklubot vezet, és most tippeket ad, hogyan "éljük túl" a karácsonyt.

Nekem is a karácsony volt az első nagy állomás a fogyásban – pontosabban 2009 karácsonya, amikorra is szerettem volna a júniusi 99 kilóm helyett 70 kilóval megélni a szeretet ünnepét, és boldogan átlépni az új évbe! Ez sikerült, 6 hónap alatt 29 kilót fogytam! Azóta eltelt pár év, szültem még egy kisbabát, most jól érzem magam a bőrömben, de természetesen nem szeretném én sem az új évet fogadalmakkal kezdeni, így év közben is odafigyelek arra, mit eszem és mennyit mozgok.

Ha év közben figyelünk magunkra, akkor az ünnepek alatt sincs félnivalónk, hisz a megszokott módon fogunk enni. Nem fogunk habzsolni, mert szervezetünk semmiben nem szenved hiányt. Én is mindig mindenhol eszem mindenből – módjával. Soha a fogyásom alatt nem sértettem meg senkit, hogy én ezt nem eszek vagy azt nem eszek. Mindig volt a tányéromon, ettem, de olyat, ami a legkevésbé hizlaló. Illetve azt se felejtsük el, hogy nem karácsonykor kell fogyókúrázni, bőven elég, ha a súlyunkat tartani tudjuk pár napig!

A régi és az új Nonó
A régi és az új Nonó

Nem sértettem meg senkit

Ahogy írtam, én pont karácsonyra értem el a 70 kilós, akkori álomsúlyomat. Kerültem a fehér lisztet, cukrot, tésztaféléket, burgonyát is nagyon ritkán ettem, és keveset. Akkor karácsonykor viszont ettem mindenből, de nem mérhetetlen mennyiségeket, csak módjával. Halászlé kenyér nélkül, húsleves tészta nélkül, sok húsos étel, kevés köret, ha volt lehetőség, köretnek saláta vagy savanyúság, desszertnek egy-kétféle sütemény, és bizony a három nap alatt nem híztam. Tartottam a súlyomat,  és jól is éreztem magam, mert nem sértettem meg senkit, ettem mindenből, ami jól is esett, de nem ettem magam annyira tele, hogy rosszul érezzem magam.

Mozogni az ünnepek alatt is lehet, és kell is! Aki rendszeresen mozog, az ki sem bír három napot mozgás nélkül.

Mire jó a rendszeresség?

Én hiszek a rendszerességben: rendszeresen étkezzünk – napi ötször-hatszor keveset –, és eddzünk rendszeresen, heti 3-4 edzésben is. Mind a kettő egyaránt fontos, egyik sincs a másik nélkül, de tévedünk, ha a rossz étkezési szokásokat sok testmozgással próbáljuk kompenzálni. Bizony nagy igazság, miszerint a fogyás: 70 százalék étkezés és 30 százalék mozgás. De mozogni kell! Az anyacsere-fokozás, egészség, fittség, a bőrünk, a szervezetünk, a sok felszabaduló boldogsághormon, stresszlevezetés és minden más miatt is. A testedzés természetesen a fogyást is segíti és gyorsítja, de csak megfelelő étrenddel párosítva.  

Sokan szokták kérdezni, nem elég, hogy rokontól rokonig rohanunk? Nem, nem elég! Hisz a mindennapi teendők és a koncentrált, jól felépített mozgásforma között óriási különbség van. Hogy is lehetne összehasonlítani egy porszívózást, még ha nagy is a lakás, egy kick-box-edzéssel? Én az ünnepek alatt általában esténként szoktam egy-két testtájra tornázni. Nem feltétlenül kardioedzést (nem mintha nem férne bele egy laza kocogás, főleg ha gyönyörű hóesés van), inkább egy súlyzós, erősítő edzést 30-40 percben. Ilyenkor töltődök, ez az idő csak az enyém, magamra szánom, hogy boldog és energikusabb legyek. 

Sajnos a karácsony sokaknál már másról sem szól, mint arról, hogy drágábbnál drágább ajándékokat vegyünk a másiknak, és teleegyük magunkat. Mi a lányaimmal magunk készítjük a családtagok ajándékait, és a menüsor is okosan van összeállítva. Mindenki talál magának mindig olyan ételt, amit kedvel, és amit nyugodt szívvel ehet is. Természetesen nem hiányoznak a sütemények, de eritrittel (ez egy természetes édesítő), tönköly-fehérlisztből, natúr kakaóporral, kókuszzsírral készítem ezeket. Bizony, így is lehet bármilyen finom süteményt varázsolni. Nálunk idén túrós-mákos kocka lesz, sportszelet, Kossuth-kifli, sajtos ropogós és csokitorta.

A(z) “Te diétázol ünnepek alatt?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Odafigyelek, de nem viszem túlzásba

Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogyan éli az életét. Nem kell mártírnak lenni, bele kell hogy férjen sok minden az életünkbe. Itt élünk a Földön, adott táplálékok vannak, nem lehet mindent kiiktatni. Vagyis lehet, csak nem könnyű. Én azt mondom, minden nap tegyünk az egészségünkért, csempésszük be a hétköznapjainkba az egészséges életmód minden összetevőjét, legyen az étel vagy mozgás – így sem az ünnep, sem a nyaralás nem hoz súlyos változásokat az életünkben!

Így edz Nonó vállra – a végén még a cuki kislánya is feltűnik:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top