Életmód

Új trend: a 24 perces edzés

Egyórás futással ér fel a 24 perces intenzív edzés.

Elfoglalt, időhiánnyal küzdő emberek számára indított új típusú edzéseket az egyik brit fitneszterem-hálózat. A szokásos 60 perces edzések helyett ezek az órák mindössze 24 percesek, viszont a módszer kidolgozóinak állítása szerint ezalatt 500 kalóriát lehet elégetni.

Az edzés intenzív, viszont mellőzi a bonyolult mozdulatokat. A program hat egyszerű elemből, hajlításokból, guggolásokból, csavarásokból, nyomásokból és húzásokból, valamint kitörésekből áll. Bár az intenzitás miatt kissé ijesztőnek tűnhet a módszer, az ötletgazdák szerint mindenki a saját edzettségi szintjének megfelelően tudja végezni. A gyakorlatokat háromhavonta frissítik, hogy a részvevők fejlődni is tudjanak.

A(z) “Te szívesen járnál 24 perces edzésre?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen, mert ez végre beleférne a napirendembe.

„20 perc nagy intenzitású intervall edzés (megszakításokkal vagy 50 százalék pihenővel) ugyanolyan hatékony lehet, mint egy óra futás” – magyarázta a Daily Mailben Rebecca Cox személyi edző.

Sylwia Pajor, fitneszszakértő és egy testformáló stúdió ügyvezető igazgatója szerint viszont a 24 perces módszer nem mindenki számára ideális. Azoknak az embereknek, akik fittek és egészségesek, valóban megfelelő lehet, viszont akiknek a múltban vagy jelenleg problémáik vannak az ízületeikkel, különös tekintettel a csípő, a térd és a boka ízületeire, már jóval kevésbé ajánlott az intenzív 24 perces edzés.

Tény, hogy szép lenne, ha 24 perc alatt meg lehetne úszni az edzést, főleg, hogy ebben a pillanatban is kérdés, odaérünk-e időben az esti spinningre. Abban viszont nem hiszünk, hogy instant megoldásokkal ugyanolyan hatást lehetne elérni, mint az igazival. Nem is lenne elég az a szűk félóra, hiszen nagyjából ennyi idő után szoktunk kezdeni belejönni, legyen szó bármilyen mozgásról. Más kérdés, hogy a nulla edzésnél a 24 perc edzés is ezerszer jobb és hasznosabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top