Életmód

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a sajtról

Ha kerek, ha szögletes, mindegy – mi imádjuk a sajtokat. De tudtátok, hogy megelőzheti a szívinfarktust, a fogszuvasodást, vagy akár a hosszú élet titka is lehet?

1. Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket

 

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a sajtról

Ha beleharaptunk egy darabka sajtba, eddig önző módon csak arra gondoltunk, hogy de finom. Pedig a benne lévő kálium, kalcium és magnézium miatt segít a magas vérnyomás megelőzésében.  Kíméli az érrendszerünket, így még a szívinfarktus esélyét is csökkentheti. A legfontosabb kalciumforrásunk, így ráadásul még a csontritkulás megelőzésében is segíthet. Aztán van még benne cink és foszfor is. A foszfor a második legnagyobb mennyiségű ásványi anyag a szervezetünkben, szóval elég nagy szükségünk van rá.

2.  Laktózérzékenyek is ehetik!

Magyarországon 100 emberből 15-20 a laktózérzékeny, vagyis a tejcukortól emésztőrendszeri panaszai vannak. Ez most kicsit tudományos lesz, de a tejben lévő tejcukor, a laktóz a sajt érlelési fázisában túlnyomórészt tejsavvá alakul az alkalmazott mikroorganizmusok, enzimek hatására. Az érlelt sajtok (ide tartozik a legtöbb sajt) szénhidráttartalma ennél fogva jelentéktelen, mindössze 2% körül van. Egyes sajtokban marad egészen minimális mennyiségű laktóz, illetve egyesekben egyáltalán nincs. Persze, mindenképp érdemes megnézni a csomagoláson az apró betűt.

3. Egészséges fogak

A fogszuvasodás legjobb ellenszere a megelőzés. A sajtokban lévő kalciumról, tudjuk, hogy megelőzi a fogszuvasodást, de például a savófehérje, egyes zsírféleségek és a foszfor is megvédi a fogainkat. Szóval többszörös védelem, mert a savófehérje csökkenti a szuvasodást okozó baktériumok savképződését és a lepedékképződést, a sajtban lévő zsír ellensége a  mikrobáknak, a kalcium és a foszfor pedig a nyál vegyhatásának módosításával járul hozzá a védelemhez.

4. A fiatalság forrása?

Ez már a jövő: francia kutatók felfedezték, hogy a kék sajtban lévő gyulladáscsökkentő anyagok savas környezetben, például az emberi emésztőszervrendszerben fejtik ki legjobban a hatásukat. Egy cambridge-i biotechnológiai vállalat kutatói azt remélik, hogy a sajt gyulladáscsökkentő vegyületeit hamarosan ki lehet majd vonni, és akár gyógyszereket is készíthetnek belőle, például olyanokat, amelyekkel az öregedés ellen lehet harcolni.

5. Fehérjebomba


Amiért még nagyon szeretjük a sajtot, az az, hogy rengeteg fehérjét tartalmaz. A teljesítőképességünket meghatározza az, hogy mennyi fehérjét vittünk be aznap. A sportolók is fehérjékből szereznek pluszenergiát. 10 dekányi sajttal a napi fehérjeszükségletünk nagyjából 40 százalékát fedezhetjük, ami rengeteg. Csak győzzük abbahagyni!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top