Életmód

Magány ellen baromfikat kapnak az idősek

Újra teljesnek érzik az életüket.

Egy brit jótékonysági projekt keretében több tucat, idősek otthonában élő ember kapott baromfikat társaság gyanánt. A HenPower nevű kezdeményezés célja, hogy javítsák a nyugdíjasok közérzetét és ezáltal az egészségüket is.

Az idősek nap mint nap gondoskodnak az állatokról, és csinosítgatják a baromfiólat is. Nagyon lelkesek, többen közülük ritka fajokkal is bővítik a baromfiudvart. A résztvevők között verseny is zajlik a legjobb madár és a legszebb baromfiól címért. „Segít, hogy kimozduljak a házból, ahelyett, hogy a tévé előtt ülnék, innék és dohányoznék” – mesélte egy brit lapban az egyik nyugdíjas, a 76 éves Alan Richards, aki több száz ember előtt tart előadásokat a projektről.

Az idősek más otthonokból is fogadnak látogatókat, és helyi óvodákat, iskolákat látogatnak az állataikkal. „A gyerekek arca mindig felderül. Eleinte egy kicsit félénkek, utána viszont alig lehet őket elválasztani a baromfiktól” – mondta egy másik résztvevő, a 87 éves Ossie Cresswell.

„Az idős emberek számára nagyon fontos, hogy elfoglalják magukat és megoszthassák a képességeiket, tapasztalataikat más generációkkal – magyarázta Douglas Hunter, a programot elindító jótékonysági szervezet igazgatója. – A HenPower megszünteti az elszigeteltséget, és értelmet ad az életüknek. Sokan mondták már közülük, hogy újra élvezik, és teljesnek érzik az életüket. Ez nem csupán a baromfikról való gondoskodásról szól, hanem arról, hogy megosztják az élményeiket, és új barátságokat kötnek.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top