Életmód

Step by step, avagy kóstolás lépésről lépésre

A hét során kiválasztottuk a bort. Megtudtuk, mennyit fogyaszthatunk, hogy ne hízzunk el, és némi betekintést nyerhettünk a sztárok borkészítési titkaiba is. Itt az idő, hogy kibontsuk a választott bort. Nézzük, mivel állunk szemben!

Csavarzár? Dugó? Koronazár?

Step by step, avagy Kóstolás lépésről lépésre Mielőtt bárki előítéletekbe bocsátkozna, a csavarzár nem ördögtől való dolog! Sajnos még nincsen hosszú távú tapasztalat a jó minőségű csavarzárral kapcsolatban, de sosem jelöl rossz vagy olcsó minőségű bort! Ausztriában szinte csak ilyen bort kaphatunk. És ki merné azt állítani, hogy az osztrák borok rosszak? Vagy beszélhetünk a sok ezer forintos, nagyon divatos új-zélandi borokról is… Egyszóval sose ijedjünk meg, ha valamely bor csavarzáras. Más a helyzet a koronazárral (mint a sörös kupak). Olcsó és nem minőségi megoldás, többnyire a szupermarketek alsó polcain találunk ilyen tétéleket 1-2 száz forintért. És a dugó? Az már egy kicsit bonyolultabb dolog. Rövid? Hosszú? Üveg? Parafa? Szilikon? Itt már csak hitbéli és pénzügyi különbségek vannak. Ha kellően jó a minősége, bármelyik tökéletes lehet. 

Ki kéne nyitni! De mivel? 

Be is nyomhatjuk a dugót, de ez ugye nem lenne túl stílusos, és marha hülyén nézne ki a párunk előtt egy palack borral, aminek a nyakából egy fakanál áll ki…. Tehát maradjunk a dugóhúzónál. Sok fajtája van, a szakértők leginkább a kétfázisú verziót támogatják, a dugóhúzó egyes részeit ugyanis megtámaszthatjuk az üveg száján, így könnyebb kiemelni a dugót. 

Bögréből? Kupicából?

Nagyon nem mindegy, milyen pohárból isszuk a bort. Vastag falú pohárban a legjobb vörösbor is olcsónak tűnhet, tehát válasszunk vékony falú poharat. A mérete és formája is fontos, de közel sem annyira, mint a vastagsága. A poharat mindig a száránál fogva tartsuk. Ennek több oka is van. Első, hogy nem koszoljuk össze az ujjlenyomatunkkal a pohár kehely részét. A második, hogy ne melegítsük fel a bort a pohárban. Harmadrészt pedig nem illik. A hiedelem szerint egyedül az angol királynő tarthatja a kezében a pohár kehely részét. Ennek is valószínűleg csak az az oka, hogy egyszer készült róla egy ilyen kép, és valahogy meg kellett magyarázni a dolgot a közvéleménynek…

Step by step, avagy Kóstolás lépésről lépésre

 

Twist a pohárban

Figyeljünk arra, hogy a pohárba sose töltsünk túl sok bort. A megfelelő mennyiség 1-1,5 dl. És itt jönnek a sokak számára misztikusnak tűnő dolgok…  A bor pörgetése a pohárban, közelről mustrálni, szagolgatni. Ezek, bármennyire furcsának és sznob dolognak tűnnek, nagyon hasznosak a bor megítélésében. Ha már sok időt töltöttünk el a bor kiválasztásával, élvezzük is ki. Tehát! A bor forgatása a pohárban azért ajánlatos művelet, hogy megfelelő mennyiségű levegővel érintkezzen. Minél több ideig volt bezárva, annál nagyobb szüksége van a levegőre. A nagyon öreg borokat sokszor dekantálni szokták, ez nem jelent mást, mint hogy levegőztetik a bort egy erre kitalált edényben. Pörgetés után meg lehet nézni, hogy milyen nyomot hagy a bor a pohár falán: ha szép templomablakra emlékeztető alakot formál a lassan lefolyó bor, akkor ebből következtethetünk arra, hogy milyen teste lesz az italnak. A bor színe utal az életkorára. Vörösbornál a lilától a barna felé hajló árnyalatok egyre idősebb italt rejtenek. Ne szagolgassunk túl sokáig, ugyanis orrunk ugyanúgy elfárad, mintha a parfümpolcokat szagolgatnánk sorra. Egy rövid szippantás elég, hogy élvezzük a gyümölcsös vagy éppen fűszeres aromák sokaságát.

Step by step, avagy Kóstolás lépésről lépésre


Kortyoljunk végre!

Megízlelve a bort, először azt érezzük, hogy testes vagy sem – azaz mennyire tölti ki a szánkat. Egy bor minőségének fokmérője az összetettség: mennyi mindent érzünk ki belőle. Minél gazdagabb, komplexebb ízek, zamatok tárulkoznak fel előttünk, annál inkább akarjuk majd újra átélni az élményt. Az ásványos talaj, a régi szőlőtőke, a hordós érlelés mind-mind hozzátesznek az ízekhez. Ha a lenyelés után egy elégedett mosoly húzódik végig az arcunkon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jól választottunk.

A hosszú az igazi

Az utolsó minőségi kritérium a hosszúság: vagyis minél hosszabban érezzük szánkban a kortyot, minél tovább marad meg az emlék, annál „hosszabb a lecsengés”. Pajzánul hangzik, de rossz az, aki rosszra gondol, mi pedig jó borokra gondolunk…

Mindenkinek illatban, ízben gazdag és meglehetősen „hosszú élményt” kívánunk!

Step by step, avagy Kóstolás lépésről lépésre

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top