Életmód

7 módszer a test és lélek harmonizálására

Léleképítő tréningjeink között te is megtalálhatod a kedvedre valót. Ezekkel a mozgásformákkal nemcsak a testeddel való kapcsolatodat javíthatod, hanem magadat is alaposabban megismerheted – és még formásabb is leszel!

1. Transztánc – Mozgásmeditáció tudatos és tudattalan határán

Egy elsötétített teremben sámánisztikus zenére mozgó, bekötött szemű emberek – külső szemlélőként ez a látvány fogad bennünket egy transztáncesten. A bevezető során mindenki kipróbálja a transzállapotot elősegítő légzést és megismerkedik a tánc kereteivel. A két órán át tartó mozgás után pihenő és rajzolás segíti az élmények feldolgozását. „A transztánc a légzés, a zene és a mozgás révén elhalmozza a tudatot élménnyel, mindez pedig a befelé figyelést erősíti – meséli Mondok Árpád csoportvezető. – A résztvevők bekötik a szemüket, de a többi érzékszerv rengeteg ingert kap. A dobok ütemes hangja segíti a tudatállapot-változást. Nem kell előre tudni, mi fog történni, önfeledten jó mozogni. A mozgásmeditációban a hangok, a ritmus és a sötétség olyan határhelyzetet teremtenek, amelyben ráláthatunk lényünk rejtett zugaira. A test korlátai oldódnak, és csak rajtunk múlik, milyen messzire jutunk az elengedésben.”
További információ: www.transztanc.hu

2. Weight-flow Contact – Közelebb magunkhoz és másokhoz

Az önismereti mozgástréning fókuszában az emberi kapcsolatok állnak. Az órákon a testünket hívjuk segítségül ahhoz, hogy felismerjük berögzült szerepeinket, megszokott viselkedésmintáinkat. Eközben megtapasztaljuk, hogyan tudjuk magunkat adni, a másikat elfogadni, érinteni, ölelni, bátran elesni és egymást elkapni. Megélhetjük, hogy kapcsolataink olykor az egyensúlyunk elvesztéséhez vezetnek. Ám a tréning lendületet adhat ahhoz, hogy váratlan helyzetekben kreatív módon keressük meg a közös súlypontunkat. Ezáltal az élet állandó változásában is megtaláljuk belső biztonságunkat. „A saját súlyunkkal dolgozunk, és a könnyed, erőfeszítéstől mentes mozgásra törekszünk. Ennek megtapasztalását építjük be a gyakorlatainkba, mozgásunkba, testünkbe, sejtjeinkbe – mondja Beer Gyöngyi mozgásterapeuta. – A gyakorlatok átfordíthatók élethelyzetekre, emellett támogatják a dinamikus és harmonikus kapcsolatok megteremtését. A weight-flow contact hasznos önismereti utazás, ha jobbá akarod tenni a viszonyt magaddal, a környezeteddel és a világgal.”
További információ: www.weight-flow.com

7 módszer a test és lélek harmonizálására

 

3. Hula – Mesélő tánc

Hawaiiról általában mindenkinek a tenger, az érintetlen természet, a virágfüzér és a mosolygó emberek jutnak eszébe. A hawaii dalok és táncok megtapasztalásához azonban nem kell ilyen messzire utazni, már itthon is kipróbálhatók. A Hula táncok remek eszközt kínálnak ahhoz, hogy felfedezzük a bennünk lévő értékeket, szépséget, és ezt másokkal is megosszuk. Emellett támogatják a szervezet öngyógyító mechanizmusait és harmonizálják az agyféltekék működését. „A hawaii Hula táncok történeteket mesélnek el, elsősorban a kezek segítségével, miközben a csípő és a lábak is mozognak. A dalok üzenete a mozdulatok által válik láthatóvá – meséli Natkai Ágnes táncoktató. – A történetek életre keltésére irányuló figyelem az elmét lecsendesíti. A polinéz népek dallamvilága és a dobok hangja oldja a feszültséget és a testet energiával tölti fel. A lélek számára pedig lehetőséget teremt az életöröm felidézésére. A hát, a váll és a láb izmait erősíti, a csípő és a medence izmait lazítja, mozgékonyabbá teszi. Segíti a helyes testtartás kialakítását, a légzés tudatos használatát, és nem terheli az ízületeket.”
További információ: www.hawaiihula.hu

4. Jiaido – Bölcsesség légzésen és mozdulaton át

A Jiaido alapítója, Ajiit spirituális ébredését követően arra tette fel az életét, hogy vezesse a keresőket az önvizsgálódás ösvényén. A harcművészetekből nyert gyakorlati tudására és az életbölcsességére alapozva megalkotta a Jiaido rendszerét, amely a mozdulatokat és a légzést kombinálva vezet vissza minket létünk természetes állapotához. „A Jiaido egy aktív mozgásmeditáció, lecsendesíti a testet és az elmét, támogat a boldogság, az elégedettség és a belső béke megteremtésében – mondja Sheyda, az első hazai Jiaido-iskola vezetője és tanítója. – Gyakorlása révén számos előnyre tehetünk szert: érzékelni fogjuk az egyensúly- és koordinációs készség, a koncentráció, a szellemi teljesítőképesség javulását, és sikeresebbé válunk érzelmeink kezelésében is. A stresszes életmód káros hatásai, félelmeink, aggodalmaink oldódnak, önfegyelemre teszünk szert, és valódi magabiztosságot nyerünk a gyakorlás által. A kétórás tréningek alatt harcművészeti elemekre épülő, lassú meditatív és gyors, dinamikus szakaszok váltakoznak: hol kemény, feszített, hol lágy, puha mozdulatok, hol pedig a mozdulatlanság váltják egymást három különböző légzésmódhoz igazodva. Ezek idővel összetett formagyakorlatokká nőnek, a csoport egy ritmusban, együtt lélegezve dolgozik, így az elmének semmi esélye az elkalandozásra. A résztvevők a három hónapos kurzus során egy kérdőív révén maguk is nyomon követhetik a változásukat.”
További információ: www.jiaido.org

5. Wai Tan Kung – Taoista kungfu az életerő növeléséért

A módszer a csi (életenergia) termelését és felhalmozását sajátos rázó, vibrációs mozdulatokkal éri el, és a felgyülemlett energiát egyenletesen szétoszlatja a testben, ezáltal biztosít jó közérzetet és frissességet. Emellett javítja a testtartást, fejleszti az önkontrollt, és akár az allergia visszaszorításában is segítségünkre lehet. „Energetikai egyensúlyunk könnyen felborul a környezeti hatások, feszültségek hatására – mondja Árpás Éva alternatív mozgás- és masszázsterapeuta. – Negatív érzelmeink tartós jelenléte a taoisták szerint betegséget okoz, mivel a belső szerveink energiáit blokkolja – például a bánat a tüdőt, a félelem a vesét, a harag a májat gyengítheti. A Wai Tan Kung speciális rezegtető mozdulatokat, emellett gyógyító hangokat és csikung-gyakorlatokat is alkalmaz a blokkok oldására. Így több szinten jön létre kedvező élettani hatás: a fizikai és érzelmi feszültségek elsimulnak, endorfin szabadul fel, az életerővel telített vér táplálja és fiatalítja a szerveket, a sejteket, javul a közérzetünk. Kimondottan ajánlott azoknak, akik már túl vannak az életük derekán.”
További információ: www.kny.hu

6. Feldenkrais-módszer – Lehetőség az önfelfedezésre

Sokszor nem figyelünk a testünkre addig, amíg nem érzünk fájdalmat valahol. A Moshe Feldenkrais által kidolgozott mozgásterápia újra megtanít olyan alapvető mozdulatokra, mint az ülés, a járás és az állás. Rossz beidegződéseink a játékos gyakorlatok során megszűnnek, így visszanyerhetjük egészséges és természetes tartásunkat. „A testünk nem hazudik, míg a lélek üzeneteit gyakran összekeverjük gondolatainkkal, hiedelmeinkkel és tanult viselkedésmintáinkkal – mondja Bárdos Adrienne Feldenkrais-mozgástanár. – Az órákon a teljes figyelmünk a mozdulatra és a hozzá kapcsolódó érzetekre fókuszál. A berögzült minták helyett újakat fedezhetünk fel. A legtöbben azért látogatják a foglalkozásokat, mert mozgásrendszeri fájdalommal, nehézséggel küzdenek. Az első élmény a fájdalom csökkenése vagy annak a felismerése, hogy amit a testünkben érzünk, az változik. Az órák hatására rugalmasabban mozgunk, könnyebben állunk, javul az egyensúlyérzékünk, olajozottabbak a végtagjaink és magasabbnak érezzük magunkat.”
További információ: www.feldenkrais.hu

7. Stand Up Paddle – A víz hátán is egyensúlyban

Ez a mozgásforma biztosan elnyeri a tetszésed, ha a szabadtéri sportok szerelmese vagy, és szeretsz új trendeket kipróbálni. A Stand Up Paddle, azaz állva evezés hozzájárul a mélyizomzat, az egyensúlyérzék és az állóképesség fejlesztéséhez. A természet közelsége és az aktív testmozgás segít a kikapcsolódásban, a testi-lelki harmónia megteremtésében, megfelelő intenzitással evezve pedig kiváló kardiotréning. „A Stand Up Paddle-en végzett mozgás során csak a szörfdeszkára, a vízre és a testünkre koncentrálunk, így magunk mögött hagyjuk az idegeskedést, és szellemileg is feltöltődünk – avat be Király Henriett SUP-oktató a sport rejtelmeibe. – A SUP az elmúlt időkben számos fitneszirányzattal egyesült, így jött létre például a SUP pilates vagy a SUP jóga. Már önmagában a deszkán állás és az evezés is igénybe veszi a medence- és gerincstabilizáló izmokat, ám ha emellett még pilates- és jógagyakorlatokat is végzünk, a hatás duplán érvényesül. Az instabilitás legyőzése egy olyan kihívás, amely a fokozott éberség és egyensúly fejlődését eredményezi. A vízen töltött idő pedig felér egy meditációval. A gyakorláshoz csak egy stabil deszka és evező szükséges – no meg egy csendes víz. Először azonban az evezés technikáját érdemes elsajátítani.”
További információ: www.standuppaddle.hu

Fogbetegségeink lelki üzeneteiCikkünk a Nők lapja Psziché korábbi számában jelent meg.
Már kapható az újságárusoknál a magazin nyári extra száma.

A tartalomból:

  • Találd meg a lelki társad!
  • Jól ismeritek egymást? – Teszt pároknak
  • A férfiszív is sebezhető
  • Beépített szépség – Paulo Coelho írása
  • A szív nevelése – Gondolatok a dalai lámától
  • Te tökéletes szülő vagy?
  • „Könnyebb ma férfinak lenni” – Interjú Müller Péterrel

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top