Életmód

Ne veszekedj a pároddal, és tovább élhettek!

Orvosi kutatások szerint egy kiadós veszekedés ugyan oldhatja a hangulatot, levezetheti a feszültséget, összességében mégis káros az egészségre.

A utahi Brigham Young Egyetem kutatói húsz évet szántak arra, hogy 1700 házas felnőttet vizsgáljanak. A két évtized alatt nyomon követték testi egészségüket, és kérdőívek segítségével gyűjtöttek adatokat veszekedéseikről, boldogságukról és életminőségükről. Az eredmények azt mutatták, hogy minél többet veszekedett valaki – elsősorban a pénz és a másik fél rokonai miatt –, annál rosszabb volt az általános egészségi állapota, ami arra utal, hogy a boldog házasélet a hosszú élet egyik titka. A kutatók azt nyilatkozták, hogy a boldog házasság és a jó egészség közötti összefüggés leginkább azzal áll kapcsolatban, mennyire gondoskodnak egymásról a házastársak. A boldog párok nagyobb valószínűséggel készítenek és fogyasztanak egészséges ételeket közösen, míg a veszekedők a vita után elmennek egy sörözőbe, vagy sokáig bent maradnak a munkahelyükön, ahol egészségtelen gyorséttermi ételeket esznek. A kevesebb stressz ráadásul azt is jelenti, hogy jobban alszanak, és ha jól kijönnek egymással a házas felek, az jobban ösztönzi őket a rossz szokások, például a dohányzás elhagyására, vagy a részvételre az orvosi szűrővizsgálatokon. Ráadásul ha a párok jól megvannak egymással, gyakran közösen sportolnak, vagy valamilyen más szabadtéri tevékenységet folytatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top