Életmód

Szállj ki az időcsapdából!

A helyes időbeosztást oktatni kellene, de amíg nem lesz kötelező tantárgy, adunk pár tippet, ami megkönnyíti az életet.

Rengeteg embernek okoz napi szinten problémát, hogy munkáját, feladatait és egyéb teendőit elvégezze, összehangolja, időre teljesítse. Aki nem rendelkezik valamiféle biztos stratégiával, az előbb-utóbb túlterhelt lesz, feladatait nem tudja megfelelően elvégezni, annak rendszere szétesik. Ezt elkerülendő lenne érdemes elmélyülni az időmenedzsment – angolban time management – műfajában, és olyan technikákat, mankókat elsajátítani, amelyek hatékonyan segítenek megvívni a napi harcokat. Az idő megfelelő beosztása nem mellékesen az egészségre is jótékony hatással van, a feladatok rendszerezésével ugyanis a a stressz kiiktatható. Jöjjön néhány tipp, ami segíti az időbeosztást!

Szállj ki az időcsapdából!

 
1. Minden napot tervezz meg!

A napi órarendnek köszönhetően az ember úgy érezheti, kezében van az irányítás, a kontroll. Készíts egy to-do (napi feladatok) listát úgy, hogy az egyes feladatokat rangsorolod. A feladatok mellé írj egy határidőt, hogy adott feladatot reálisan mennyi idő alatt lehet teljesíteni. 

Mire mennyi időd jut? Számold ki!

1. Hány órát alszol egy nap?  ________ X 7 = _______
2. Naponta hány órát szánsz a tisztálkodásra? ________ X 7 = _______
3. Naponta hány órát töltesz az étkezéssel (plusz előkészület) ________ X 7 = _______
4a. Hétközben mennyi idő megy el az utazással? ________ X 5= _______
4b. Hétvégén mennyi idő megy el az utazással? _______
5. Hetente hány órát fordítasz fix programokra? (sport, kórus, tanfolyam…) _______
6. Naponta hány órát töltesz egyéb kötelezettségek (házimunka, csekkbefizetés, ügyintézés…) intézésével? _______ X 7 = _______
7. Hetente hány órát dolgozol? ______
8. Hetente hány órát tanulsz? _______
9. Hetente hány órát szánsz a szociális kikapcsolódásra (színház, baráti összejövetel, buli…)? _______
10. Naponta hány órát foglalkozol a gyerekkel? _______

Add össze a számokat: _______
A végeredményt vond ki a 168-ból: 168 – _______ = _______

Ennyi időd marad magadra! (Ha ez a szám a nulla felé konvergál, érdemes részletesen átgondolni, honnan csíphetők le értékes percek!)

 
2. Rangsorolj!

Az időigényes, de kevésbé fontos feladatoknak köszönhetően szó szerint elfolyik az idő. Éppen ezért fontos, hogy a napi feladatok sorszámot kapjanak, az S. O. S. feladatokra így több idő és energia marad. 

3. Tanulj meg nemet mondani!

Sokaknak szó szerint meg kell tanulniuk a „nem” szót, márpedig ha valaki ki akar lépni az időcsapdából, a pluszfeladatokat néha vissza kell tudni utasítani.

4. Szabadulj meg a feladattól!

Saját élete tekintetében minden ember egy projektmenedzser, akinek nemcsak a „nem!”-et, de a feladatok leosztását is el kell sajátítania. Minden feladatnál érdemes átgondolni, kit lehet segítségül hívni. 

5. Adagolj! Tagolj!

A nagy munkafeladatokat oszd fel kisebb feladatokra, adagokra, így nem tűnik rettenetesen teljesíthetetlennek a feladat.

6. Gyakorold a 10 perces szabályt!

Ha nem szorít a határidő, minden nap dolgozz 10 percet a rettegett munkán – se többet, se kevesebbet. A kibírható és telesíthető időtáv kicsi, de biztos sikereket hoz. 

7. Értékeld a napod!

Egy héten keresztül minden nap végén értékeld ki a napodat: mire mennyi időt szántál,  mennyire voltál hatékony, hol folyt el az idő, mire nem maradt idő – és keresd meg, melyik napszakokat lehetett volna okosabban beosztani. Például ha autó helyett metróval mentél dolgozni, útközben elolvashattad volna a jegyzeteidet, felhívhattad volna a családodat… stb.

8.  Zárd ki a zavaró tényezőket!

Ha nagy munka előtt állsz, a naptáradba jelölj ki neki egy nagy piros időperiódust, amikor is csak a feladatra koncentrálsz. Erre az időre némítsd le a telefonod, zárd be chatablakot, nyomd ki a facebookot, zárd be az ajtót – egyszóval iktass ki mindent, ami elterelheti a figyelmed!

9. Tarts szünetet!

Bár úgy érzed, elúszol a munkával, pisilni sincs időd kimenni, kényszerítsd magad arra, hogy néha megállj és felállj. Menj ki az udvarra, szívj friss levegőt, légy magadban! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top