Életmód

Olcsó és egészséges munkahelyi ebéd – létezik?

Nem bízol a menzában, sem az ebédszállító cégekben? Vedd kezedbe az irodai ebéded ügyét. Hidd el, megéri egy kis macera, hogy olcsón és egészségesen egyél, csak némi szervezés és fantázia kell hozzá.

Kész kajákat enni kényelmes, viszont nem olcsó mulatság, és sokszor a minőségük sem az igazi. Segítünk kitalálni a heti menüt úgy, hogy az alapszabályok a következők: minőségi kaja legfeljebb napi kb. 600 forintos áron, és legfeljebb fél óra elkészítési idő! Ehhez mindig érdemes előre tervezned, a legtutibb, ha már hétvégén elkezded az ötletelést, hogy a következő héten mi kerüljön az ételtartó dobozkádba. Ha igazán pénztárcakímélő megoldásra vágysz, csemegézz az alábbi kínálatból!

Olcsó és egészséges munkahelyi ebéd – létezik?

 

Tészta: egyszerű és nagyszerű

A tésztákat ezerféle módon kombinálhatod, csak arra figyelj, hogy ne szénhidráton élj állandóan, mert a vonalaid bánhatják. Viszont ha figyelsz a mértékre, olcsón hozhatsz ki finomat és egyedit. Kísérletezz ki kedvenc alapanyagaidból és fűszereidből saját receptet! Lehet ez spagetti, makaróni, fussili, tagliatelle, változatos szószokkal megbolondítva. De a konzervet felejtsd el! Nemcsak azért, mert drága, hanem mert sokkal egészségesebb a friss alapanyagokból készült változat.

Tipp
Olívaolajon fonnyassz apróra vágott fokhagymát, szeleteld rá a kedvenc zöldségeidet (pl. cukkini, paradicsom, padlizsán stb.), fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, csilivel, keverd össze a megfőzött tésztával, majd tálaláskor reszelj rá sajtot, és hintsd meg aprított petrezselyemmel.

Zöldséges finomságok: variációk egy témára

A zöldségek igazi jolly jokernek számítanak az egészséges és spórolós menü összeállításában. Ne riadj vissza a hagyományos főzelékektől, gondold őket újra, és fűszerezd extrán! Próbáld ki a sárgaborsót curryvel, a zöldbabot kaporral, a spenótot indiai fűszerekkel, a répafőzelékre pedig mehet egy kis parmezán. Jó ötlet az is, ha wokban sütsz össze többféle zöldséget (pl. lila hagyma, sütőtök, cukkini, padlizsán, krumpli, répa).

Tipp
A wokos zöldségkajához rizstésztát egyél, hiszen  a főzése pofonegyszerű. Forrázd le, majd hagyd  állni 10-15 percig, hogy megpuhuljon.

 

Olcsó és egészséges munkahelyi ebéd – létezik?Kukoricadara és zabkorpa: egy új dimenzió

A polenta, vagyis a kukoricadarából készült egytálétel nem véletlenül jött újra divatba: sokféleképpen variálható, laktató, egészséges és nem kell érte vagyonokat fizetni.
De kipróbálhatod a zabkorpát is egy kicsit másképp! Másfél evőkanál zabkorpát és ugyanennyi natúr joghurtot keverj össze 1 tojással és egy pici sóval, majd 3 csepp olajon süss belőle palacsintát! Ugyanígy a zabkorpából nokedlit is készíthetsz reformköretként.

Saláták: közösködj a kollégákkal

Tuti választás, ha az ebéded főszereplőivé teszed a salit! Úgy az igazi, ha összefogtok a kolléganőiddel, és felosztjátok, hogy ki melyik hozzávalóért felelős. Így otthon mindenkinek csak a saját alapanyagát kell felszeletelni, az irodai konyhában pedig összekeverni az egészet. A variációk száma a fantáziátoktól és az ízlésetektől függ. Voksoljatok laktatós változatokra (pl. cézár-,tojás-, nizzai saláta stb.), és rágcsáljatok mellé egy-egy rozsos vagy korpás péksütit, hogy vacsoráig eszetekbe se jusson az evés.

Tipp
Tartsatok az irodában olívaolajat, balzsamecetet és fűszereket, a hűtőben egy tubus majonézt. Így natúr öntettel vagy egy nagy pohár joghurttal máris ízletesebb egy nagyobb adag zöldség.

 

Húsok: villámgyorsan süsd meg

A minőségi húsok nem éppen pénztárcabarátok, viszont ha csak 15-25 dekányit veszel belőlük, simán beleférnek a napi keretbe. A csirkemell örök kedvenc: megsütheted olívában egy pici sóval, borssal, de grillserpenyőben vagy wokban is isteni variációkat kreálhatsz belőle hipergyorsan (próbáld ki curryvel vagy gyömbérrel). Felcsíkozva, megpirítva pedig remekül feltuningolja a light salátákat.

Tipp
Próbáld ki a baconba tekert sült camembert sajtot! A szalonna nemcsak isteni ízzel turbózza fel a sajtot, de azt is megakadályozza, hogy szétfolyjon.

 

Levesek: csak krémesen

Kész főnyeremény, ha imádod a leveseket: nemcsak azért, mert olcsón megúszhatod az ebéd egy részét, hanem azért is, mert ha hétvégén megfőzöl egy jókora adagot, napokig el vagy látva. Felejtsd el az órákig készülő fajtákat, inkább jöjjenek az isteni krémlevesek gombából, sütőtökből, fokhagymából!

Tipp
Ha van otthon dió, pirítsd meg és azzal dúsítsd levesedet, de a jól bevált pirított kenyérkocka is tökéletes. A szállítás macerája ne tartson vissza, ma már csinos leveshordódobozkákat találtak ki erre a célra – szerezz be egyet!

 

Használd ki a hétvégét!

Sokat segíthet 1-2 óra hétvégi előkészület, hogy hétköznap már csak össze kelljen állítani a másnapi ebédet. Megfőzheted a levest, a főzeléket, piríthatod a diót, a kenyérkockát. A zöldségeket viszont mindig frissen dolgozd fel, mert egyébként veszítenek a minőségükből.

Mintaétrend

  • hétfő: majoránnás krumplifőzelék cukkiniropogóssal
  • kedd: sütőtökkrémleves,
  • zöldséges fussili petrezselyemmel
  • szerda: vajban sült fűszeres csirkemell polentával
  • csütörtök: salátamix baconbe tekert camembert-rel, korpás kiflivel
  • péntek: wokban sült zöldség üvegtésztával

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top