Életmód

Fizetős lesz az üzenetküldés a Facebookon

Az ismerőseinknek továbbra is ingyen üzenhetünk, de aki ismeretleneknek írna, fizetnie kell.

A Facebook kísérleti jelleggel, a felhasználók egy részénél bevezette a „Kiemelt üzenet” nevű szolgáltatást, melynek lényege, hogy ha valaki hírességeknek vagy az ismerősei között nem szereplő embereknek akar üzenetet küldeni, azért fizetnie kell.

A díjszabás a célszemély népszerűségétől függően alakul: ha olyasvalakinek írnál, aki nincs az ismeretségi körödben, 1 dollárt, vagyis nagyjából 230 forintot kell fizetned, de ha például egy celebnek üzennél, azért akár 5–15 dollárt, azaz 1200–3500 forintit is elkérnek, a legprominensebb személyeknek – például a Facebook alapítójának, Mark Zuckerbergnek – viszont 100 dollár, vagyis mintegy 23 000 forint befizetése ellenében üzenhetsz.

Fizetős lesz az üzenetküldés a Facebookon

A szolgáltatás célja elvileg az, hogy megkímélje a felhasználókat attól, hogy nem kívánt üzenetekkel bombázzák őket, ugyanakkor számos kritika éri, hiszen lehet, hogy az idegenektől érkező üzenetek száma csökken, viszont egyre többen jelölnek majd ismeretlenül is ismerősnek azért, hogy utána ingyenesen küldhessenek üzenetet. Nem beszélve arról, hogy a Facebook „ingyenes és az is marad” alapelvének sem felel meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top