A babát is megizzasztja a kismamaspinning

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Lágy fények, kellemes meleg és hangulatos filmzenék – ilyen az új, kíméletes kismamaspinning. Ezen az órán a baba alszik, a mama teker, de mindketten megizzadnak.
Írta: | 2013. 03. 20. |

Kövess minket!

f Ajánlom
 A babát is megizzasztja a kismama-spinningA spinning talán az egyik legjobban kitalált kardioedzés: fejleszti az állóképességet, égeti a zsírt és a feszültséget is kiválóan oldja. Igaz ez a hordozós spinningre is, noha itt a babával való együttlét a legfontosabb, a módszeres fogyás és a formás fenék csak a „mellékhatás”. De vajon mekkora kihívás többkilós súllyal a háton tekerni hegymenetben, miért alszanak el csoportosan a babák, és jót teszünk-e a gerincünknek ezzel a mozgásformával?
„Amikor Áronnal terhes voltam, de még tudtam spinningórákat tartani, gyakran viccelődtünk a párommal, hogy ha majd szülés után visszamegyek, akkor legfeljebb a hátamra kötözöm a babát.  Így velem lehet, de megtarthatom az órát is, és nem kell a gyereket másra bíznom” – mondja erre Bálint Katica spinningoktató, egykori országúti és pályakerékpár-versenyző
. Amikor aztán szülés után fél évvel valóban visszament az edzőterembe, egyre több anya kérdezte tőle, miért nem próbálják meg együtt babával. Megpróbálták.

Hangulatos fény, filmzene


A Bike With Baby, vagyis a „Tekerj a babáddal” gondolata lassan három hónapja terjed a kismamák körében. Spinning a javából ez is: itt is dolgoznak fenékre, erősítik a combizmokat és figyelnek a légzésre, de talán a legjobban a hátukon ülő babára. A fények tompábbak, a zene halkabb, mint egy hagyományos edzésen, így a mamák örömmel tekernek, a babák pedig hatalmasat alszanak.
„A legtöbb hathetes baba általában már tartja annyira a fejét, hogy nyugodt lélekkel a hátunkra köthetjük akkor is, ha ébren van, és akkor is, ha alszik – magyarázza Katica. – Áron most egyéves, és nagyon remélem, hogy még másfél-két évig szeretni fogja a hordozva alvást. Általában az elsők közt alszik el az órán, és sokszor még a nyújtásra sem ébred fel.”
A biztonság kedvéért az órán két hordozási tanácsadó ugrásra készen figyeli, ha egy baba elalszik az edzés alatt. Ilyenkor kendővel, vékony sállal rögzítik a fejét.

Egy kis pihenő


Katica azt mondja, hogy minél kisebb a baba, és minél korábban vált életformájává a hordozás, annál nagyobb eséllyel fog elaludni az óra elején, de tény, hogy az edzés időpontját tudatosan a babák szokásos alvási idejéhez igazították.
„Az óra mozgásanyagában a babák igényei a mérvadók, sosem csinálunk például gyors ritmusú, rövid jumpokat, mint egy klasszikus spinningórán. De biztosak lehetünk abban, hogy egy baba mindig jelzi, ha valami nem tetszik neki.Vannak babák, akik a bemelegítés perceinél ficánkolnak, sírnak, ilyenkor az anyának azt javaslom, hogy már a bemelegítést is töltse a nyeregből kiállva, a biciklin pedig vegye az ellenállást annyival nagyobbra, mintha egy nagyon enyhe emelkedőn tekerne. A ringatózásra ugyanis megnyugszanak a kicsik, ezt mindegyikük nagyon szereti. Talán arra emlékezteti őket, amikor még magzati korban vagy később, hordozás közben a szülő sétál velük.”

 A babát is megizzasztja a kismama-spinning

Lehet-e káros?


E mozgás során a kismama hátára komoly súly terhelődik, de egyáltalán nem mindegy, milyen tartással viseljük ezt a terhet. „Fontos, hogy a mamák mozogjanak, a tunyulásnál minden jobb” – mondja dr. Ráthonyi Gábor ortopéd szakorvos. Azért a kerékpározásnál van néhány potenciális veszélyforrás, amire érdemes figyelni.
„A spinninghelyzetben előrehajolunk, ami jelentősen terhelheti a gerincet, és ezt fokozza a baba súlya. Figyeljünk arra, hogy ha óra közben kényelmetlen, feszülő érzés jelentkezik, azt vegyük komolyan, mert később mindez erős görcsös fájdalommá fejlődhet – figyelmeztet a szakorvos. – Érdemes lehet először gyermek nélkül kipróbálni a tekerést, és ügyeljünk az egyenes hátra. Mivel az előrehajlott helyzet a csípőt is terheli, az óvatos és fokozatos terhelés különösen fontos annál, akinek korábban már volt csípő környéki panasza (feszesség, fájdalom, húzódás). A gyerek agya nagyon érzékeny a rázkódásra. Ha érezzük, hogy nyeklik-nyaklik, vagy éppen rázkódik a gyerek, és nem tudjuk hátunkat stabilan tartani, akkor inkább kerüljük ezt a mozgásformát!”

Katica úgy véli, aki kiskorától hordozza a babáját, annak a gerince fokozatosan szokik hozzá az egyre nagyobb súlyhoz. „Biciklizés közben a baba súlya a megfelelő helyre húzza a felső háti szakaszt. A nyaki csigolyáink védelmében pedig jóval magasabbra állítjuk a kormányt, mint azt egyébként, baba nélkül tennénk. Egyedül a deréki rész az, ami potenciálisan kritikus lehet, ám egyetlen apró mozdulattal, a csípőbillentés beiktatásával megelőzhetünk bármiféle problémát. Ezen az órán nem a teljesítményre hajtunk.”

Így készülj az órára!
– A babás órák 75 percesek, az első 15 perc a felkészülésé, betanulásé.
– Ha nincs kendőd, adnak neked kölcsön. Aki nagyobb gyerekkel érkezik, annak kendős anyagból készült mei-tait adnak, ami ideális akkor is, ha korábban nem hordoztad kendőben a babádat.
– Első alkalommal kérj segítséget a kerékpárod beállításához!
– A cipőd legyen kemény talpú, felülre elég egy ujjatlan top vagy póló, de legalább annyi anyag legyen a hátadon, hogy ne izzadjon össze a hátad az alvó baba arcával. A bringás vagy futónadrág ideális bugyi nélkül. Persze egy lábszárközépig érő vagy szűk, hosszú pamutnadrág is megteszi.
– Ha a nagyobbik gyereket is elviszed az órára, esetleg a hátadon ülő kisebb nyűgösen viseli az órát, használjátok a gyerekmegőrzőt!
– Mindenképp vigyél magaddal váltóruhát a hátadon ülő gyereknek is, meglátod, hozzád hasonlóan a baba is megizzad majd a hátadon!

 
Olvass tovább

Hozzászólások

évi* 2013-03-22 12:43

Sajnálom, hogy neked ennyire nehezen alakult... 

Van sok ikres imerősöm, köztük ketten spontán 3-as ikresek.

Akkor ők a szerencsések, mert egészséges gyerekeik születtek, és ugyan fárasztónak nevezték a "nemes feladatot", de mind boldog volt a sorsával.

 

(Egyik 3-as ikres ismerősöm annyit mondott, hogy amikor megtudta, akkor egy kicsit még sírt az autóban, hogy ő nem kutya...Aztán szépen kihúzta a 34. hétig. Gyönyörű, közel 2 kilós kislányokat szült. Az első évük egy diliház volt ugyan, de egyenesben vannak. Legnagyobb baja a lógó hasa volt, amit azóta megoperáltatott)

 

A duplán megvett és feleslegessé vált cuccokkal pedig úgy vagyok, hogy babacuccot a Vaterán viszik, mint a cukrot, szóval a legtöbb majdhogynem megtérülő befektetésnek bizonyult.

 

Ház: Nekem 48m2-es panelba érkezett a 3 gyerekből 2, Ti döntésetek volt a ház, és ezzel a férjed önként vállalta a bazisok munkát.

(Azóta házba költöztünk, most mindketten dolgozunk és fizetjük a fizetnivalót, de snekinek nem erőn felül kell teljesíteni.)

KN18 2013-03-21 21:19

Öszintén sajnállak, hogy így alakult az életed.

KN18 2013-03-21 21:18

Áldás, persze.

 

"Amúgy a fizetett bébiszitternél nagyobb segítség mi lehet??? "

Nagymama, nagypapa nem pénzért, hanem színtiszta szereteből.

 

De van anya, aki ezt a kérdést felteszi :-o. 

Rena__ 2013-03-21 21:03

Csődbement élet, nem szeretett, beteg gyerekek, rosszindulat...

Szegény gyerekek.  

Rena__ 2013-03-21 21:01

Van, aki áldásnak veszi. 

 

Amúgy a fizetett bébiszitternél nagyobb segítség mi lehet??? 

KN18 2013-03-21 20:55

Nincs olyan nő a világon, akinek azt kívánnám, ikrei legyenek.

Ember feletti fizikai és érzelmi "teher".

 

32 hétre császármetszéssel születtek a gyerekeim.

Ikerpár esetén a koraszülés a legnagyobb kockázat. 

Kisfiam 1350 gramm, míg kislányom 610 gramm volt 1996-ban. 

 

Egyedül voltam, segítség semmi, max. fizetett bébiszitter. 

Két gyerekkel egy kulcsra zárt ajtó is kihívás, míg másnak fel sem tűnik J))

 

A férjem annyit dolgozott amennyit csak tudott. Mindig, mindenből egyszerre kellett kettő, és mindig mindenből egyszerre vált fölöslegessé kettő. Akkor építkeztünk először, pont a gyerekek miatt, hogy nekik szép és kényelmes otthonuk legyen.

73 kg voltam, amikor szültem, 49 kg a gyerekek 1 szülinapján. egy percig nem kellett diétáznom, volt annyi stressz, hogy attól aztán bőven lehetett fogyni.  Sőt a fizikai túlterheléstől 1,5 cm-re szétnyílt a 4.-5. csigolyám. Egy rettenetes érzés, amikor egyik pillanatról a másikra már a kezeidet sem vagy képes mozgatni. Nincs hatalmad a tested felett. Leírhatatlan…..

 

Úgy jó, ahogyan annak lennie kell, egyszer csak egy gyermeknek kell születnie………….

 

évi* 2013-03-21 13:59

Én pedig az ikreket próbálnám ki. :-)

 

Biztos más előnye/hátránya van ikernek/sorban érkezőknek, de hát általában az ember hozott anyagból dolgozik, nem válogathat. :-)

 

Enyémek már egész pici koruktól nagyon utáltak helyhez kötve lenni, hogy nekik ez biztos nem jött volna be. Háti hordozót szerették, de semmiképp nem egy helyben.

 

Nem ikerrel is max. az első gyerekkel a hátadon bringázgatsz...Hátadon a pici baba, mellette pedig ott pörög a másfél éves, akkor nincs bringa. Azt nem tudod sehova kötözni. :-)