Életmód

Erre figyelj, ha böjtölsz!

Böjtölünk. Ki vallási meggyőződésből, ki azért, hogy méregtelenítse szervezetét, ki pedig azért, hogy leadjon néhány kilót. Én is már sokadszor vágok bele, több-kevesebb sikerrel. A számos böjttípusnak (teljes böjt, léböjt, gyógyböjt, húselhagyás, nyers koszt...) azonban van egy közös jellemzője: ha nem csináljuk okosan, kimeríthetjük vitamin- és ásványianyag-raktárunkat, miközben épp az ellenkezője a cél: a feltöltődés.

Erre figyelj, ha böjtölsz!  „Ahhoz, hogy a szervezet méregtelenítése hatásos legyen, hogy megtisztuljon a felhalmozódott salakanyagoktól, legalább hétnapos nem evés és gyógyléböjt szükséges – mondja dr. Sümeghyné Bartos Éva mentálhigiénés szakember, böjtvezető. – Ez idő alatt az erek, a belek, az izmok és ízületek fellélegeznek, mintegy átmosódnak, s ilyenkor az emésztőrendszer is pihen. A kiválasztószervek (máj, vese, tüdő, bőr) viszont intenzíven dolgoznak.” Ám két-három napnál hosszabb léböjtkúrába nem tanácsos egyedül belefogni, mert a vércukorszintünk könnyen leeshet, megfájdulhat a fejünk, akár el is ájulhatunk. A felügyelet mellett folytatott léböjtkúrának viszont méregtelenítő, immunerősítő és betegségmegelőző hatása is jelentős a szakember szerint.

Mi a baj a hússal?

Ha túl sokat eszünk, nem viszünk be elég vitamint és ásványi anyagot, telepakoljuk gyomrunkat agyonfőzött ételekkel és hússal, az nagyon megterheli az emésztőrendszert. A hús emésztése órákat vesz igénybe, ilyenkor az összes energia erre koncentrálódik. Érezzük is sokszor, hogy fáradtak, enerváltak vagyunk. A purinanyagcsere zavara ilyenkor a szövetekben, ízületekben okozhat igen kellemetlen, olykor fájdalmas tüneteket. Ez csak néhány ok, ami miatt ajánlott pár hétig elhagyni a húst. Ám ennek az étrendnek megvan az a veszélye, hogy a fehérjét szénhidráttal, tésztafélékkel pótoljuk, mondván, „csak zöldséggel nem lakunk jól, a gyümölcstől pedig csak éhesebb lesz az ember”.

Ne spórolj a reggelin!

Indítsd a napot egy pohár szoba-hőmérsékletű ásvány- vagy forrásvízzel, felhígítva ezzel a gyomorban lévő erős savakat. Ez jót tesz a bélrendszernek, és segíti a székletürítést is. Utána következhet egy pohár házi készítésű natúr joghurt. A joghurtban sok a probiotikum, az egészséges bélflóra nélkülözhetetlen tápláléka. Majd a reggeli folytatásaként jöhet egy szelet teljes kiőrlésű kenyér kevés vajjal vagy olívával megkenve, friss zöldségekkel.

Mennyit igyunk?

Mi a böjtkrízis?
A léböjtkúrák ideje alatti rosszullét, rossz közérzet vagy hangulatingadozás, amit először az idéz elő, hogy az illető nem iszik elegendő folyadékot.

A folyadék mennyiségére mindig oda kell figyelni, hiszen vitaminokra és ásványi anyagokra kifejezetten szüksége van ilyenkor a szervezetnek. A megfelelő folyadékbevitel nagyjából 2-3 liter tiszta víz vagy gyógytea formájában. A csalántea kiváló ér- és béltisztító, érdemes naponta többször, édesítés nélkül inni belőle. A hibiszkusztea pedig azért jó, mert kellemes ízű, kicsit savanykás, mint a csipkebogyó, szívesen kortyol belőle az ember egész nap. Az édesköménytea pedig jól elrendezi az érzékeny gyomrot.
Fontos a testmozgás: valamilyen könnyebb sport, jóga, hosszú séta a friss levegőn. Ha a méregtelenítés a cél, mindenképp könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, minél kevesebb fehérje- és zsírtartalom mellett. Ízesítésre természetes fűszernövényeket, gyógynövényeket használjunk (borsikafű, lestyán, körömvirág, fokhagyma…), és lehetőleg mellőzzük a sót és a mesterséges fűszerkeverékeket. Salátáinkat locsoljuk meg szőlőmagolajjal, extra szűz olívával vagy tökmagolajjal. Nagyon jó májtisztító az articsóka levéből készült főzet, csak keserű íze miatt sokan nem szeretik. Kiváló vértisztító zöldség a cékla, amit változatosan készíthetünk: nyersen, levét kifacsarva, frissen facsart alma levével összekeverve. Fóliában sütve almával, körtével, birsalmával remek zöldséges fogás.
Mintegy három-négy hétnyi húsmentes táplálkozás után kezdjük visszaépíteni az aminosavakat szervezetünkbe, halételek formájában. A halakat változatosan és könnyedén el lehet készíteni, és nem terhelik meg a gyomrot.

Erre figyelj, ha böjtölsz!

Villámkúra

„Van, akinek az egynapos böjt az ideális – mondja Bartos Éva –, ennyi idő alatt is tudjuk tehermentesíteni a szervezetet. Egész nap csak vizet igyunk, legalább háromliternyit, kevés citromlé, grépfrút- vagy narancslé hozzáadásával. A citrusok segítenek kimosni a szervezetből a salakanyagot és regenerálják a sejteket.”
Ám nehogy azt higgyük, hogy megússzuk ennyivel, egyetlenegy böjti nappal! Ez a tehermentesítő kúra akkor a leghatásosabb, ha egy bizonyos időszak alatt több héten át megismételjük heti egy alkalommal. Lehetőleg vegyünk ki szabadnapot, mert könnyen leeshet a vércukorszintünk, a koncentrálás sem megy olyan könnyen, és ingerlékenyebbé is válhatunk.  

Így készíts házi joghurtot!
Forraljunk fel 1,5 liter házi tejet, majd hagyjuk kihűlni. Fakanállal keverjünk hozzá (lassan) 3 doboz natúr, adalékanyag-mentes vagy biojoghurtot. 8–12 órán át tartsuk meleg helyen (be is takarhatjuk, melegben jobban szaporodnak a baktériumok). Ha besűrűsödött, tegyük üvegkancsóba, és mehet a hűtőszekrénybe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top