Életmód

A stressztől nem tudnak a nők teherbe esni?

Anyasági hormonként is ismert, sok esetben mégis épp túlzott termelődése akadályozza a teherbeesést. Mi okozhatja a prolaktinszint emelkedését és hogyan kezelhető?

A teherbe esés sok-sok tényezőtől függ, közülük az egyik a prolaktin szintje. Ezt a hormont az agyalapi mirigy termeli, és tejelválasztást serkentő hormonként ismert. A szülés után bekövetkező prolaktinszint-emelkedés természetes folyamat, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatás alatt minimálisra csökken a teherbeesés lehetősége. A normálisnál magasabb prolaktinérték ugyanis gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést és a beágyazódást.

“A baj ott kezdődik, hogy a prolaktinszintet a stresszhatás is megnöveli, és ez már a babára várás időszakában is nehezíti a teherbe esést” – magyarázza dr. Koppány Viktória endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa, és hozzáteszi: megfigyelték, hogy nehezebben fogan meg a nő azoknál a

A magas prolaktinszint tünetei:
  • hízás, fáradékonyság, hajhullás, alvászavarok
  • apró, lilás foltok megjelenése a lábon
  • libidó csökkenése, menstruációs problémák
  • férfiaknál merevedési problémák, emlőmegnagyobbodás

pároknál, ahol egyik vagy mindkét fél feszített munkatempóban dolgozik, esetleg a családi életük stresszesebb az átlagosnál.

Az emelkedett prolaktinérték vérvizsgálattal igazolható. A hormonszint mértékét több tényező is befolyásolhatja, például napszakoktól függően is változhat: reggel rendszerint alacsonyabb. A diagnózis felállításához ezért több alkalommal mért magas érték igazolása szükséges.
A kezelés mindig a kiváltó ok függvényében történik. Ha nem az agyalapi mirigy betegsége bizonyosodik be, akkor az emelkedett prolaktinérték gyógyszerekkel normalizálható: hatására az adenoma mérete csökkenthető, a menstruációs ciklus rendeződik és a terhesség is létrejöhet. Lényeges, hogy magas prolaktinszint esetén törekedni kell a stressz csökkentésére, stresszkezelő technikák elsajátítására, mivel a túlzott idegeskedés önmagában is képes megemelni a hormonszintet a szervezetben.

Petefészek szindróma: a leggyakoribb meddőségi tényező

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top