Életmód

Vele vagy nélküle? Felmelegített kapcsolatok

A szakítással nem mindig zárul le örökre egy kapcsolat. Van, amikor a másik hiánya annyira kínzó, hogy újrakezdjük a viszonyt. De hogyan érhetjük el, hogy ne essünk ugyanabba a csapdába?

Sokaknak ismerős, milyen érzés egy fájdalmas szakítás után újra egymás karjaiban találni magunkat. A pillanatnyi eufória viszont nem minden esetben válik tartós boldogsággá, hiszen gyakran ott folytatjuk, ahol a különválás előtt abbahagytuk. Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés: van-e értelme az újrakezdésnek? Füredi Krisztián pszichológus, párterapeuta szerint semmiképp sem szabad elvetni a restart lehetőségét addig, amíg át nem gondoltuk, mit szeretnénk, mire vagyunk képesek a kapcsolat érdekében. „Van, amikor a párok belátják, hogy fontosabbak egymás számára, mint amennyire zavaró a probléma, ami miatt szakítottak. Általában akkor nem sikerül az újrakezdés, ha egy konfliktust vagy a partnerünk valamely tulajdonságát nem tudjuk elfogadni, és nem is hiszünk benne, hogy ez megváltoztatható. A javulásra csak akkor van esély, ha másképp működtetjük a kapcsolatot, mint eddig. Jó esetben ez egyszerre személyes és közös munka, amelyben nemcsak a másiktól várjuk el a fejlődést, hanem önmagunktól is” – magyarázza a párterapeuta.

Vele vagy nélküle? Felmelegített kapcsolatok

 

Csapatmunka

Nem jó taktika, ha úgy fogjuk fel, mintha tiszta lappal indulnánk, hiszen ahhoz, hogy megalapozott legyen a változás, a múltat sem szabad figyelmen kívül hagynunk. „Törekednünk kell arra, hogy a sérelmeket elengedjük – mondja Füredi Krisztián. – A jelenlegi helyzethez a múlt vezetett, beleértve minden jó és rossz tapasztalatot. Ezeket nem kitörölni kell, hanem integrálni a jelenbe, és megtenni mindent azért, hogy a közös jövő minél élhetőbb és harmonikusabb legyen. Próbáljuk megérteni, hogy mi zajlik és zajlott a másik emberben, mi az, amit nem kapott meg tőlünk.” Ha tanulunk a hibáinkból, akkor a friss alapokra helyezett kapcsolat jobb lehet, mint a régi, és egy teljesen új dimenzióba léphetünk. Oda, ahol a problémákat kiküszöböltük, az erősségeinket pedig továbbfejlesztettük.

Ahol segítséget kaphatsz:
www.szexualterapia.eu www.businesscoach.hu
Oszd meg velünk, neked mi segített az újrakezdésben!
Leveledet a psziche@sanomamedia.hu e-mail címre várjuk. 

Őrizd a lángot!

A sikerhez elengedhetetlen, hogy legyen legalább egy apró szikra, amit lángra lehet lobbantani. Épp ezért nem mindegy, mikorra időzítjük a restartot. „Ha nagyon erősek az indulatok, a sérelmek, akkor érdemes megvárni, hogy lecsillapodjanak a kedélyek – magyarázza a pszichológus. – Néhány nap, hét, hosszabb kapcsolatok esetén akár egy-két hónap elteltével aztán tiszta fejjel lehet dönteni arról, hogy van-e elég erőforrás az újrakezdéshez. Túl sokáig sem szabad várni, hiszen akkor kihunyhatnak az érzelmek, és a kapcsolat inkább emlék marad, felizzítható parázs nélkül. Persze az a legjobb, ha el sem jutunk a szakításig, hanem úgy alkalmazkodunk az új helyzetekhez (munkahelyváltás, költözés vagy a család bővülése), hogy közben a kettőnk közötti kapocs ne lazuljon fel. Ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha odafigyelünk egymásra, és megfelelően kommunikáljuk az érzelmeinket, az igényeinket, de még a problémáinkat is.”

Az újrakezdés lépései
Papp Eszter coach a hat szakaszból álló DIADAL módszert ajánlja az újrakezdőknek.
D mint diagnózis: gondoljátok végig, mi vezetett a problémátokhoz, és hol tartotok most a kapcsolatotokban.
I mint iránykijelölés: tűzzétek ki a célt, amit közösen szeretnétek elérni.
A mint alternatívák: gyűjtsetek össze megoldási javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan tudnátok harmonikusan, egymást tiszteletben tartva együtt élni.
D mint döntés: válasszátok ki a kapcsolatba beépíthető megoldásokat, szabályokat.
A mint alkalmazás: igyekezzetek úgy élni, ahogy közösen kitaláltátok.
L mint lezárás: ünnepeljétek meg, hogy új alapokra helyeztétek a kapcsolatotokat.

Kezdd újra! Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top