Életmód

Kiderült, hány centiről fertőz az influenza

Kicsit kevesebb, mint két méterre kell állni minden fertőző betegtől, hogy ne kapjuk el a betegséget. Egy kevésbé zsúfolt buszon is elég nehezen megvalósítható vállalkozás.

A kedves influenzásoknak nem kell feltétlenül az arcunkba tüsszentenie ahhoz, hogy elkapjuk tőlük a betegséget. Vagy ha esetleg mi vagyunk betegek, jobb, ha tudjuk, hány centi távolságra tartsuk magunktól szeretteinket ahhoz, hogy megmentsük őket a kellemetlen kórtól.

Kiderült, hány centiről fertőz az influenza

„Az orvosok és nővérek jobb, ha maszkot viselnek a kórházakban, mert ők olyan közel kerülnek a betegekhez, hogy biztosan elkapják az influenzát” – mondta Werner Bischoff, a kutatás vezetője. Az amerikai kutatók laboratóriumi körülmények között vizsgálták, hogy a betegek mekkora távolságra tudják „kilehelni” magukból a fertőző vírusokat. Az pedig elég meglepő, hogy nem minden ember fertőz ugyanolyan mértékben, van, aki kevesebb vírust lehel ki, mint mások.

A lényeg, hogy még tüsszentés nélkül is 186 centiméteres körzetben fertőzünk, ha épp az influenzától szenvedünk. Szóval ha nagyon parázunk, mindenképpen viseljünk maszkot ebben az időszakban, bár elég valószínű, hogy utastársaink furcsa pillantásokat lövellnek majd felénk. Pedig ha a betegek így mennének ki az utcára, sok kínlódástól megmenthetnék embertársaikat. Amitől viszont bennünket tör ki a frász: amikor a villamoson akkorákat tüsszentgetnek mellettünk, hogy leviszi a huzat a hajunkat. Ilyenkor nyugodtan kérdezzük meg, hogy felajánlhatunk-e neki egy papír zsebkendőt. Higgyétek el, az utastársaitok is mélyen egyetértenek majd veletek!

Itt tesztelheted magad, felkészültél-e az influenza elleni védekezésre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top