Életmód

A boldog házasság hizlalhat?

A boldog ifjú házasok több kilót magukra szedhetnek, szemben azokkal, akik kevésbé elégedettek kapcsolatukkal – állítja egy új tanulmány.

Amerikai kutatók négy éven keresztül követtek nyomon egy csoport frissen összeházasodott párt, és megállapították, hogy minél boldogabb egy házasság, annál nagyobb az elhízás valószínűsége. A kutatáshoz Meltzer és munkatársai összesen 169 házaspárt követtek nyomon, akik mind az elmúlt hat hónap során kötötték össze életüket. A férjek átlagéletkora 25, feleségeké 23 volt.
A vizsgálatok egyértelműen azt mutatták, hogy az elégedettség szintje egyenes arányban állt az elhízás mértékével.
A kutatás kezdetén a férjek átlagos testtömeg-indexe (BMI) 26 volt, ami enyhe túlsúlyra utal, míg a nők a házasság kezdetén átlagosan 23-as BMI-vel rendelkeztek, ami teljesen normálisnak mondható. A későbbi mérésekből és beszámolókból kiderült, hogy félévente minden egyes elégedettségi egység növekedés átlagosan 0,12-es BMI-növekedést jelentett, miközben a kevésbé elégedett párok esetében ennél kisebb arányú BMI-növekedés lehetett tapasztalni.
A kutatók figyelembe vették a terhességből származó súlygyarapodás jelenségét is, ezzel együtt továbbra is fennáll az egyértelmű összefüggés a boldog, kiegyensúlyozott házasság és a túlsúly mértéke között, magyarázta Andrea Meltzer, a dallasi Déli Metodista Egyetem pszichológus docense, a kutatás vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top