Életmód

Irányítsd te az életed!

Mindenhol elbocsátásokról, átszervezésekről és kényszerű pályamódosításokról hallani. Ám szerencsére a válsághelyzeteknek vannak nyertesei, akik jól reagálnak a változásokra. Példájuk minket is inspirálhat, hogy merjünk új kihívás elé nézni.

A legtöbb embert úgy kódolták, hogy zokon veszi, ha a főnöke változtatásokat kér, vagy kompetenciája fejlesztését várja el tőle. Igazán akkor esik kétségbe, amikor megszűnik a cég vagy egy munkaterület, és veszélybe kerül a megélhetése. A karrierépítésben adódó kudarcélmények, az öröm és fejlődés nélküli munka megviselik a lelket. Ilyenkor szükségszerű a változtatás. Ha nem is szűnik meg a beosztás, nincs leépítés, akkor is lépni kell ilyen esetben. Jókor, okosan, úgy, ahogy megszólalóink is tették.

Irányítsd te az életed!

 

Közgazdászból párnatervező

A kétgyermekes Lehoczky Léna díszpárnák és lakástextíliák tervezésével, varrásával foglalkozik. Bár gyakran harcol a költségvetéssel és a határidőkkel, mégis boldog saját vállalkozásában. Ám nem mindig volt ez így. „Mielőtt anya lettem, sok éven át sikeres közgazdászként dolgoztam egy nagyvállalatnál – meséli Léna. – Ám amikor a babázás után vissza akartam menni a céghez, javában tombolt a válság, nem volt visszaút. Álláskereséskor megdöbbenve tapasztaltam, hogy magas végzettségemmel és nagy gyakorlatommal sem tudok elhelyezkedni. De akkor rájöttem, hogy a kicsik mellett nem is szeretnék napi 10-12 órát robotolni egy irodában. Ekkor jött az ötlet, hogy kipróbálom magam a textiltervezésben és -varrásban, ami már gyerekkoromban is a hobbim volt.”
Léna közgazdászként remek üzleti tervet készített, és elvégzett egy vállalkozásszervező tanfolyamot is, amely szintén segítette üzlete beindításában. Igyekezett elnyomni magában a negatív érzéseket, nem gondolt arra, mi lesz, ha esetleg nem sikerül, amit kitalált. Szerencsére közben kapott egy távmunkában végezhető, részmunkaidős állást, így teljesen megnyugodott. „Kezdetben abból finanszíroztam a cégem, majd szépen beindult a vállalkozásom – mondja Léna. – Kihasználva félig orosz származásom és az ehhez kapcsolódó tudást, az orosz–magyar népi motívumokat ötvöztem a kollekciómban. Először az ismerőseim rendeltek tőlem, majd azok barátai, és így nőtt egyre nagyobbra a vásárlóim köre. Örülök, hogy végre azzal foglalkozhatok, amit szeretek. A változás idején voltak gyomorszorító időszakok, ezért egy coach segítségét is kértem a fejlődéshez. A családom, a férjem megértése, hite és biztatása is rengeteg erőt adott.”

Rényi Ádám
Rényi Ádám

Biztonság helyett szabadság

Rényi Ádám neve közismert a médiaszakmában, a legnézettebb kereskedelmi televíziók kommunikációs igazgatójaként dolgozott évekig. PR-tematikájával utánozhatatlan nézettséghez segített sok műsort. „Közel tíz év után azt tapasztaltam, hogy már csak önmagamat ismétlem, elmúlt az a bizonyos teremtő izgalom – meséli Ádám. – Sokan boldogan cseréltek volna velem, a szakmámban elismertek, jól kerestem, mégis zsákutcában éreztem magam, amibe csak egyre beljebb és beljebb mentem. Ezen változtatni akartam. De a kommunikációs területtel nem szerettem volna szakítani. Olyan feladatra vágytam, ahol újra megtapasztalhatom azt a különös lázat.” Sokan meggondolatlan lépésnek tartották a sikerember döntését. Nem úgy Bárdos András, akit akkoriban szintén próbára tett a változás. Ő javasolta Ádámnak, hogy alapítsanak közösen egy könyvkiadót. Az alapkoncepció izgalmas volt: nemzetközi bestsellerek és magyar írók műveinek kiadása mellett tehetséges, addig ismeretlen szerzőket szerettek volna felfedezni. „Eleinte hiányzott a megszokott biztonság, de kárpótolt érte a szabadság – mondja Ádám. – Bő két éve alapítottuk a XXI. Század Kiadót. Nagyon izgalmas kiváló írókra bukkanni, egyengetni az útjukat egészen az olvasókig. Amivel most foglalkozom, az új számomra, de használhatom azt is, amit mindig is szerettem: a kreatív ötleteket, a jó kapcsolatokat, a tehetségek megtalálását. Semmi sem lehetetlen, de ha valaki 35 éves koráig kozmetikus volt, az ne az atomfizikusi pályát célozza meg! Válasszon olyat, amiben hasznosítani tudja az eredeti szakmájának hozadékait is. Alkalmazza bátran a tudást, amit már megszerzett, bővítse, ha szükséges, és egy jó ötlettel, egy jól irányzott váltással a szakmai életét sikeresebbé teheti.”

Bővebben a témáról:
www.coachingunlimited.hu
www.karriertanacsado.hu
Robin Sharma: A siker kézikönyve (Trivium)
Peter Fischer: Az első 100 nap a főnöki székben (Mérték) 

A siker kapujában

Léna és Ádám szerencsések, hiszen pontosan tudták, mi az, amihez kedvük van, milyen hivatást űznének szenvedéllyel. Ez azonban ritka. Legtöbbünknek az elbocsátás után fogalmunk sincs, hogyan tovább. Ilyenkor a hazánkban is egyre elterjedtebb coaching szolgáltatás kiváló segítség lehet. Többek között irányt mutat a munkahelyi gondok megoldásában, és elérhetővé teszi a régóta dédelgetett álom megvalósulását. „A coaching megtanít, hogyan legyünk sikeresek. Különböző típusai közül az egyik a változáskezelésben támogat minket, amikor például valaki állást keres, vagy vállalkozni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá, esetleg nem hisz önmagában – mondja Ruszkai Nóra coach, aki korábban felsővezető volt. – Ez egy indirekt technika. A szakember elbeszélget az ügyféllel, és kérdések sokaságával hozza ki belőle azt, ami az elméje mélyén rejtőzik. Így továbbléphet, és sikereket érhet el abban, amiben a legjobb. A coach nem mondja meg a megoldást, ő csak rávezeti az egyént, hogyan juthat el vágyai megvalósításához. Hiszen csak akkor lehet egy célért maximális erővel küzdeni, ha az a saját gondolatunkon alapszik, nem egy kívülálló mondja meg, mit kellene tenni egy új állás megszerzéséért, a siker eléréséért vagy a főnökkel való gondtalan kapcsolat kialakításáért. Persze a coaching nem egyenlő a pszichoterápiával, de a családi viszályok kiküszöbölésében is segíthet. Az emberek ugyanis a munkahelyi gondjaikat gyakran viszik haza, rendre a házastársuknak panaszkodnak, aki nem tud mit kezdeni a helyzettel, és ennek előbb-utóbb a harmónia látja kárát. A coachnak viszont kipanaszkodhatják magukat, amitől máris oldottabbá válnak, és akkor elkezdik az érzéseikben, gondolataikban vagy viselkedésükben keresni, majd kigyomlálni a probléma gyökerét. Ez az esetek 99 százalékában megoldást jelent a bajra. Úgy érzem, sok szakmai karrier, de számtalan házasság is megmenthető lenne, ha az emberek nem szégyellnének szakembertől segítséget kérni. Nyugaton ez a vállalatok és a magánszemélyek esetében is természetes.

 

Te miben hiszel?Cikkünk a Nők Lapja Psziché legfrissebb számában jelent meg.
A tartalomból:
  • „Instant megváltás nem létezik” – Interjú Müller Péterrel és Domján Lászlóval
  • Teszt – Hallgatsz a megérzéseidre?
  • Ünnepre hangolva
  • Simítsd el a lelked ráncait
  • Te miben hiszel?
  • Hét lépés a mennyország – Zarándokutakon önmagunk felé

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top