Életmód

Karácsony, az igazi allergén

Senkit nem szeretnénk lebeszélni a karácsonyi dőzsölésről, de a szeretet ünnepe ide vagy oda, az allergének nincsenek tekintettel a karácsonyra.

Bár télen a legtöbb allergiás biztonságban érzi magát, nem árt résen lenni, rengeteg olyan karácsonyi étel, ital és illat van, amit nem tolerál a szervezet. Az ünnepek alatt például előkerülnek a különféle magvak, a dió, a földimogyoró, a mandula, illetve az ezekből készített édességek – például a marcipán, a mézeskalács és sorolhatnánk. 

Karácsony, az allergiaszezonA magvak mellett a fűszerekkel is csínján kell bánni, mert nemcsak afrodiziákumként kiválóak, de allergiát is okozhatnak.A nemzetközi ételallergia-konferencián (International Food Allergy Conference) például kiderült, hogy a nyugati országokban az ételintolerancia forrása az esetek két százalékában a fűszerek okozzák – a gyakorlatban ez az érték azonban sokkal magasabb, legtöbbször ugyanis nem derül fény az érzékenységre. 

Fokhagyma, vanília, fahéj

A legtöbb galibát a fenti három fűszernövény okozza, ami rengeteg élelmiszerben megtalálható. Csak kevesen tudják, de minél csípősebb egy fűszer, annál nagyobb az esély arra, hogy érzékenységet okoz, a csípős összetevő ugyanis gyengíti a nyálkahártyát. Az allergológusok éppen ezért azt tanácsolják, akik érzékenyebbek, a bolti élelmiszerek helyett maguk süssenek, főzzenek, az érzékenységet kiváltó fűszerek helyett pedig keressenek mást; a fahéj helyett jó megoldás lehet a kardamom, a vanília helyett pedig a tonkabab.

Füstölt hal és társai

Az allergiát, intoleranciát okozó élelmiszerek listájára a füstölt sajtok, halak, kolbászok, a kovászos uborka, a savanyú káposzta, a borok, a sörök is felkerülnek, ezek hisztamintartalma ugyanis elég magas. Minél tovább hagyják állni/érlelni őket, annál több lesz bennük a hisztamin, amit nem minden szervezet tud lebontani – s máris kialakul az allergiás reakció. 

Óvatosan az illatosítással!

A karácsony nem az igazi, ha nem társulnak hozzá illatok, s bár senkit nem szeretnénk lebeszélni az illatosításról, érdemes észben tartani, hogy a különféle aromatizáló termékek is allergizálhatnak – az illatosító gyertyák 90 százaléka például potenciális allergénekből áll. Főleg a paraffintartalmú gyertyák  a legveszélyesebbek, használatuk legrosszabb esetben akár asztmához is vezethet. A rendszeres szellőztetés csökkenti a rizikót. 

Új funkció a Válaszkeresőn!
Érzékeny vagy az egészségügyi dolgaidra? Mostantól akkor is nyugodtan használhatod a Válaszkeresőt, ha személyes a megoldásra váró problémád, és senkinek sem mered vagy nem szeretnéd elmondani, milyen kérdés gyötör. A felhasználók kérésére bevezettük az anonim kérdezési lehetőséget, így biztosan nem derül ki, hogy rólad van szó, mégis megoldást kaphatsz a problémádra a szakértőinktől vagy a tapasztaltabb olvasóktól. A Nők Lapja Café-s regisztrációdra így is szükség van, de amikor beírod a kérdésed, akkor bejelölheted, hogy a felhasználóneved ne jelenjen meg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top