Életmód

Hétszer állt le a szíve a fogamzásgátló miatt

Egy tizenkilenc éves lány összeesett egy hónappal azután, hogy fogamzásgátlót kezdett szedni. Mint kiderült, a gyógyszer miatt több száz vérrög képződött a szervezetében.

Naponta szedte fogamzásgátló gyógyszerét a tizenkilenc éves brit Alyce Clark, sikeres díjugrató. Ám egy hónappal azután, hogy az első szemet bekapta, hirtelen összeesett otthonában: megállt a szíve. Mire kórházba került, hétszer élesztették újra a mentősök.

Hétszer állt le a szíve a fogamzásgátló miatt

A CT-vizsgálat több száz vérrögöt mutatott ki a fiatal lány szívében és tüdejében. Állapota annyira súlyos volt, hogy szüleit behívták: búcsúzzanak el a lányuktól. Végül a véralvadásgátló injekció és kétnapos ápolás az intenzív osztályon segített: Alyce kezdett talpra állni. „Az orvos azt mondta, hogy ha 25 évnél idősebb lennék, valószínűleg agykárosodást szenvedtem volna, de így még képes volt regenerálódni a szervezetem.”

Hétszer állt le a szíve a fogamzásgátló miattSzázezer nő közül évente tizenöt–harmincnál előfordul ugyanez a jelenség: bizonyos hatóanyagok bekerülésével veszélyes vérrögképződés indul meg náluk – szerencsére nem mindenkinél alakul ki súlyos állapot.

Hosszas vizsgálatok után a University College London is megerősítette, hogy a fiatal lánynál a gyógyszerhasználat okozta a bajt. „Tudtam, hogy így van, mert edzett vagyok, sokat sportolok, nem dohányzom, nem iszom alkoholt.”
Bár Alyce szervezete jól reagált a kezelésre, a versenysporthoz nem térhet vissza. „Az orvosok figyelmeztettek, hogy a tüdőm sérült, így kockázatos lenne folytatni” – látta be a lány.

Az esetben érintett gyógyszergyártó szóvivője azt nyilatkozta: „Minden mellékhatásokról érkező jelzést alaposan kivizsgálnak orvos szakértőink, de kis mértékben bármelyik kombinált orális fogamzásgátló fokozhatja a vénás és artériás vérrögképződést. A szóban forgó gyógyszer esetében nincs aránytalan kockázat.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top