Életmód

Így tedd szórakoztatóvá a fogmosást a kicsiknek!

A fogmosás percei sokszor felnőttként is unalmasnak tűnhetnek, a gyerekek esetében pedig egy örökkévalósággal is felérhetnek. Jöjjön néhány tipp, amelyek segítségével a kicsik akár szórakozásnak is érezhetik a hadműveletet.

Két perc néha nagyon hosszú idő, pláne egy kisgyerek számára, akinek önmagában a tény, hogy ennyi ideig tart egy igazán alapos fogmosás, még kevéssé motiváló ok. Pedig az egészen pici kortól megkezdett fogmosás igen fontos, sőt döntő jelentőségű a fogak későbbi állapotát tekintve.

Így tedd szórakoztatóvá a fogmosást a kicsiknek!

Tény, hogy a napi két alakommal, fluoridos fogkrémmel történő tisztítás egy idő után rendszerint elveszíti „kezdeti varázsát” a kicsik számára, és a reggel-este beiktatott kötelező rituáléba sok gyerek könnyen beleun. Jó esetben ilyenkor némi nyafogással kísérve zajlik a procedúra, illetve rosszabb esetben, „bliccelés” miatt olykor nem zajlik. De nézzük, hogyan is kerülhetjük el az unalom miatt (szélsőséges esetben) bekövetkező fogszuvasodást, és hogyan tehetjük azt a két percet élvezetesebbé egy kisgyerek számára?

Kicsi korban az időérzék még nem éppen az ember erőssége. Állítsunk be egy tojásfőző órát utódunknak, ami precízen megmutatja a kis fogmosó hősnek, meddig tart pontosan a küldetése, miközben azért némiképp izgalomban is tartja. Legyen körtés, kacsás vagy valamilyen vicces, netán szuperhősös darab, ami vizuális pluszt is ad a küldetéshez!

Amennyiben az időzítő önmagában kevésnek bizonyul, jöhetnek a dalok és a mondókák. Kiválaszthatunk egy „fogmosó indulót”, vagy lejátszhatjuk gyermekünk aktuális kedvenc gyerekdalát, míg tart a fogmosás. Ha játékossá tennénk a fogtisztítást, ismételhetünk neki vicces vagy szórakoztató mondókákat közben, ezek nemcsak lekötik a kicsik figyelmét, hanem így játszva ösztökélhetjük is őket újabb és újabb rigmusok megtanulására.

Ha minden kötél szakad, akkor jöhet a jutalmazás! Motiváljuk a fogmosástól idegenkedő, vagy azt túlságosan unalmasnak tartó gyerekeket aranyos, lelkesítő heti meglepetésekkel. Arra azonban figyeljünk, hogy a jutalom ne cukorka vagy egészségtelen édesség legyen. Válasszunk e célra inkább ötletes apróságokat, színes matricákat, lufikat, de akár egy közös mozizás is lehet a heti főnyeremény.

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top