Életmód

Milyen a tökéletes fogmosás?

Az alapos fogmosás fontosságával a legtöbben pontosan tisztában vagyunk, de hogy hogyan is kell valóban szakszerűen végezni, azt már kevesebben tudjuk. Jöjjenek a pontos szabályok, lépésről lépésre.

A helyes fogmosással kapcsolatban számos tévhit akad, sokszor találkozni azzal a szemlélettel, miszerint minél tovább tart, annál jobb, de van, aki a tökéletesség jegyében túl gyakori és túl heves tisztításokkal kínozza fogait, fogzománcát és fogínyét. Lássuk, hogyan is zajlik egy profi fogmosás.

Először is a legjobb, ha lehetőleg minden étkezés után, de minimum naponta kétszer sort kerítünk rá. A tisztítóprocedúra hosszát tekintve tartson mintegy 3-5 percig, ennél kevesebb idő nem elegendő, hosszabb pedig nem szükséges, sőt.

Milyen a tökéletes fogmosás?

A legfontosabb, hogy a fogaink oldalsó, felső, külső és belső oldalát, tehát a fogak összes felszínét alaposan megtisztítsuk. Erősen tartsuk a fogkefét, de ne sikáljunk durván!

Kezdjük a rágófelszín megtisztításával, körkörösen mozgatva fogkefénket, gyengéden és röviden, előre és hátra, majd jöhet a fogak külső oldala. Tartsuk a fogkefét 45 fokos szögben a fogíny felé és ugyanazzal az intenzitással pucoljuk. Ezt követően az elülső, majd hátsó fogak belső oldalát fel-le irányú mozdulatokkal, söprögető technikával tisztítsuk, egyenesen tartva, ügyelve arra, hogy egy fog belső vonalát se hagyjuk ki.

Igyekezzünk a szánkból is eltávolítani a lepedéket, különös tekintettel a nyelvre, majd záróakkordként fogselymet és szájvizet is használjunk.

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

 Extra tippek:
– Válasszunk kis fejű, puha sörtéjű fogkefét, amit legalább háromhavonta cseréljünk le.
– Evés után várjunk még a fogmosással. A szájban lévő savak lebomlásához idő kell, ezért célszerű csak fél órával étkezés után fogat mosni.
– Vegyük kezelésbe a nyelvünket is! Ma már speciális, nyelvtisztítórésszel ellátott fogkefék is segítenek a szájban lévő baktériumok elleni hatékonyabb harcban.
– Óvatosan a szárított gyümölccsel és a gyümölccsel is. Előbbiek ugyanis könnyen beragadnak a fogaink közé, utóbbiak pedig édesek, és napi többszöri fogyasztás esetén (hacsak nem mosunk utána mindig fogat) könnyen károsíthatják a fogainkat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top