Életmód

Így harcolj a fogágybetegség ellen!

A fogágybetegség, azaz a fogínybetegség korunk egyik népbetegsége. Hogyan előzhetjük meg a kialakulását, miként vehetjük fel a harcot a gyulladásos kellemetlenség ellen?

Az egészséges fogágy megőrzése nagy kihívás manapság, a kialakulása elleni védekezést pedig nem lehet elég korán kezdeni. A fogágybetegség (más néven parodontitis) közel sem egy idős korban vagy idős korra kialakuló egészségtelen folyamat, hiszen sajnos már fiatalabb korban is tapasztalhatjuk jeleit. Kezdeti tünetei közé tartozik a kellemetlen lehelet, a fogíny vérzése, kivörösödése, duzzadása és érzékenysége, ami súlyosabb esetben gyulladásba csaphat át. A fájdalom akár már a kezdeti stádiumban is jelentkezhet, így érdemes már ekkor is komolyan venni és tenni ellene, ám a legjobb, ha alkalmat sem adunk a kialakulásának.

Így harcolj a fogágybetegség ellen!

 

Előzd meg!

Hogy mindezt hogyan is? Kulcsfontosságú tényező a megelőzésben a megfelelő fogápolás és az, hogy alkalmat se adjuk a bakteriális plakk kialakulásának, ami az egyik leggyakoribb kiváltója az ínybetegségeknek. Ezek a lerakódások, a fogkő nemcsak a fogakra, hanem a fogínyre is romboló hatással van, ezért fontos, hogy az alapos fogmosás, a jó fogtisztítási technika és a teljes körű szájápolás mellett a biztonság kedvéért rendszeres időközönként (lehetőleg félévente) eltávolíttassuk ezeket a kártékony plakkokat fogorvosi segítséggel is. Ez már csak azért is különösen hasznos a fogágybetegség megelőzésében, mert a rendelőben történő fogkő-eltávolítás során a fogorvos egyúttal ellenőrzi is a szánk állapotát, így azonnal jelezheti, ha netán parodontitisre gyanakodna.

Kiegészítő védekezés

Így harcolj a fogágybetegség ellen!A naponta többször történő, gondos fogmosás ellenére is marad vissza némi plakk (például a nehezen megközelíthető fogak közötti réseknél). Válasszunk olyan fogkrémeket, szájöblítőket, amelyek összetevői hatástalanítják ezeket a veszélyes lerakódásokat és megakadályozzák a kórokozó baktériumok elszaporodását. Amennyiben étkezés után nincs lehetőségünk fogat mosni, ideiglenes megoldásként vegyünk a szánkba rágót, természetesen cukormentes verzióban, vagy tartsunk magunknál fogselymet hasonló helyzetekre.

A nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakult plakk mellett egyéb veszélyforrások is vannak. A dohányzás, pontosabban a nikotin például szintén kockázati tényező a fogágybetegség kialakulásánál, ami újabb nyomós érv arra, hogy lemondjunk erről az egészség- és fogkárosító szenvedélyünkről. A parodontitis kialakulásának hátterében állhat még ritkább esetben fogcsikorgatás, terhesség, diabétesz, sőt a stresszes életmód is, ezért fokozottan figyeljünk, ha a felsoroltak közül valamelyik érvényes ránk.

Haladók

A fogágybetegség krónikus szakasza jóval nehezebb eset. Ilyenkor ugyanis a fogak és az íny közt az el nem távolított plakk miatti gyulladás következtében baktériumokkal teli tasakok alakulnak ki. Tegyünk azért, hogy a gyulladás ne fokozódjon, és kerüljük el a kellemetlenségeket, vagy rosszabb esetben az elpusztult tartószerkezet miatti fogvesztést! Bár ebben az esetben egy jól kiválasztott fogrém, egy professzionális szájvíz, jó fogmosási technika már nem elegendő, azért orvosi segítséggel a fogágybetegség még ebben a stádiumban is megállítható. A tasakokat speciális eszközökkel  megszabadítják a gyulladt szövetektől, súlyosabb esetben (mélyebb tasakoknál) pedig műtéti tisztítással segítenek a pácienseken, hogy megelőzzék a fogvesztést.

Kattints, és tudj meg még többet a szájápolásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top