Hungarikum az egészséges vörös hús

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Magyar húskülönlegességek kapnak mind nagyobb hírverést. A hétvégén épp a szürke köré szerveznek „vigadalmat”, hogy újabb hungarikum nyerjen még nagyobb népszerűséget. De amellett, hogy a „miénk”, mi teszi különlegessé ezeket az alapanyagokat?
Írta: 2012. 09. 14. Életmód rovat 

Mangalicasertés, szürkemarha, rackajuh - magyar őshonos fajták. Azonban még ezt is sokan megkérdőjelezik, nem is beszélve húsuk "koleszterinmentességéről". Pedig mindegyikük valódi magyar különlegesség, s nemcsak ízével, de élettani hatásaival is leggyőzhetik a világot: helyük van az étkezőasztalon.

Vitamindús és mennyei

 

Hungarikum az egészséges vörös hús


A szürkemarha már a középkorban világmárkának és legfőbb exportcikkünknek számított. A német városokban például törvény mondta ki, hogy amikor megérkeznek a magyar gulyák a piacra, akkor máshonnan származó húst kimérni tilos, nehogy a kiváló minőségű, és ezért drága szürkemarhahús közé más is keveredjen. Aztán a tejigény növekedésével, miután a szürkemarhának nagyon kevés van, az istállózó állattartás terjedésével az 1960-as években csaknem kihalt a faj: mindössze kétszáz szürke marha maradt. Ma már egyre több gazda tenyészti húsáért, és igaz, hogy kevés, ám kiváló minőségű, vitamindús tejéért.
A hús különlegessége az állat ridegtartásában rejlik: tavasztól késő őszig a legelőn tartják, és télen is csak természetes takarmányt kap, tápot nem. A szürke marha húsa jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során, ráadásul száraz, finom rostú húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz.
„Úgynevezett márványozott, nagyon finom rostozata van, vagyis a rostok között zsír található. Amikor az állat a legelőn a friss füvet, gyógynövényeket lelegeli, azok ezekben a zsírokban raktározódnak, majd főzéskor, amikor a zsír távozik, a növények zamata a húsban marad. Ettől lesz rendkívül puha és szaftos" - mondja dr. Gundel János táplálkozástudományi szakértő. De nagyon nem mindegy, hogy milyen korú az állat, és hogy szigorúan veszik-e a táplálási szabályokat és elsősorban legelős takarmányozást alkalmaznak. A tinók húsa kevesebb telített zsírsavat és szignifikánsan több n-3 zsírsavat tartalmaz, mint a bikáké, ami kedvezőbb húsminőséget jelent.
„A fiatalabb állatokból sülteket, míg az öregebbekből inkább leveseket jó készíteni, de fontos, hogy ne keveredjenek! A szabványos szürke marha csomagolásán mindig rajta van az állat bilétája, lehet tudni, honnan jött és mennyi idős"- teszi még hozzá Gulyás doktor.

Hungarikum az egészséges vörös hús

 

 Miért jó az omega-3 zsírsav?
- csökkenti a vér triglicerid szintjét,
- késlelteti a véralvadást és a gyulladásos folyamatokat,
- fékezi a máj lipogén enzimjeit,
- gyógyhatása van gyulladásoknál, izületi és immunbetegségeknél,
- megelőző hatású a szív és érrendszeri, valamint a központi idegrendszeri betegségekkel
szemben.

Zsíros, de egészségesen


A mangalica, a mostanában mind több helyen kapható másik hungarikumunk már sokkal zsírosabb éteknek számít. Az állat a bánsági sumádia és a szalontai, bakonyi sertések keresztezéséből itt Magyarországon jött létre. A környező országokban egyszerűen csak „magyar disznónak" nevezték. Az első feljegyzések 1791-ből származnak róla. A Hortobágyon az 1890-es években rendelték el, hogy a fajtamegőrzés miatt egy nyájban egységes küllemű és 500-nál nem több legelhet a mangalicából. A szapora és gyorsan hízó „gömbölyű disznó" hamar meghódította az országot. Ízletes húsa és főként jó minőségű vastag szalonnája különösen a parasztgazdaságokban tette közkedveltté. A szabadtűzi főzés eredeti technológiája elképzelhetetlen jóféle szalonna, azaz „zsírzó" nélkül. Magas zsírtartalmú húsa ugyan bőségesen tartalmaz koleszterint, csak azt felejtik el sokan, hogy koleszterin és koleszterin között különbség van. A mangalica koleszterinje, mivel hosszabb szénláncok alkotják, nem tapad az érfalra, tehát kiürül a szervezetből, így semmilyen kárt nem okoz. Az állat tartása itt is nagyon fontos: a hagyományosan, legeltetve tartott, lassan hizlalt egyedekben, különösen az értékes húsrészekben (karaj, comb) jobb az n-3/n-6 zsírsavarány, mint az intenzíven, táppal takarmányozott disznóknál. A fajtára jellemzően kiváló minőségű hátszalonnához nélkülözhetetlen n-6 szintje viszont magas. A mangalica húsa ezért egészségesebb más sertésfajták húsánál.

Rackajuh- csak semmi faggyú!

 

Hungarikum az egészséges vörös hús


A magyarok hajdanán csak a rackát nevezték juhnak, a merinóféléket, illetve származékokat pedig birkának. Fogyasztani pedig csak a rackát fogyasztották, mivel a rackajuh húsa - és ezt sajnos kevesen tudják - a merinói fajtákkal ellentétben nem tartalmaz a hús élvezeti értékét jelentősen csökkentő faggyút. Sajnos ma kevesen ismerik a különbséget racka és birka között, ezért ódzkodnak a fogyasztásától, pedig nem kellene. Értékét elsősorban az adja, hogy jó a víztartó képessége, ezért vágási felülete száraz. Sütés közben kevéssé zsugorodik. Húsa rendkívül finom, energiaértéke és ásványianyag-tartalma magas. Mivel a múltban, jellemző módon szinte minden őshonos magyar fajtát (szürke marha, mangalica, racka) elhanyagoltak, így a kihalás szélére került ez a különleges fajta is. Jelenleg mindössze kétezer anya él az országban.

A szürke igazi árnyalatai
hétvégén lesz az első Szürkemarha Vigadalom, amelynek célja, hogy megismertesse a Magyarországon földrajzi árujelző oltalommal védett "Magyar Szürkemarha hús"-t: a fajtát, és a körülötte kialakult kultúrát, mindezt elsősorban a gasztronómián keresztül. Az érdeklődők neves séfek által készített különleges fogásokat kóstolhatnak meg, és kipróbálhatják nemcsak a klasszikus gulyás, hanem hamburger alapanyagaként is. A mára már megszokott kézműves vásár, koncertek, néptánc ház és kézműves foglalkozások mellett lesz főzőverseny, valamint húspiac, ahol szürke marha húsából készült kolbászok, szalámik, sonkák és egyéb finomságok is megvásárolhatók majd. A fénypont lesz a hortobágyi gulyások közreműködésével tartandó élőállat bemutató. Elhozzák Budapestre az ország egyetlen vezethető bikáját, és bemutatják a híres hortobágyi hatökrös fogatot. Sok más program mellett országos szürke marha trófea szépségversenyt, "íznevelést", és főzőversenyt is szerveznek. A belépés ingyenes lesz.
Szürkemarha Vigadalom szeptember 14-16. Budapest, Vajdahunyad vára
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Romantika a kertben!

Romantika a kertben!

Itt a tavasz és vele együtt indul a kerti szezon is.

Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Befogták a veszélyes aligátorteknőst

Befogták a veszélyes aligátorteknőst

A biatorbányi viadukt alatti patakban rejtőzködött, és...
Facebook lájkok száma
Álomruhák apróságoknak

Álomruhák apróságoknak

Bloggerünk Beke Lucával, a GingerBrownie márka...
Facebook lájkok száma

Kisebb otthonokban helyezik el a pszichiátriai betegeket

A szentesi pszichiátriai otthon modernizálásának...
Facebook lájkok száma
Vicces képek: pocsék áruk igenis léteznek

Vicces képek: pocsék áruk igenis léteznek

Kacagtató gyártási hibás termékek.
Facebook lájkok száma
Bámulatos megoldás: hotelszoba lett a tűzoltóautóból

Bámulatos megoldás: hotelszoba lett a tűzoltóautóból

Egyszerre csak egy pár szállhat meg a különleges...
Facebook lájkok száma
Ezt eszik világszerte – megdöbbentő fotósorozat!

Ezt eszik világszerte – megdöbbentő fotósorozat!

Ki szegényesen, ki gazdagon, ki egészségesen, ki pedig...
Facebook lájkok száma
Ötletes: így vedd rá a kutyádat, hogy elpakolja a játékait

Ötletes: így vedd rá a kutyádat, hogy elpakolja a játékait

Nincs is rád szükség! A játéktartó doboz egyedül is...
Facebook lájkok száma
Elképesztő lemezborítók – fotók!

Elképesztő lemezborítók – fotók!

Nem találsz majd szavakat, ha meglátod a képeket.
Facebook lájkok száma
Több megyében felhőszakadás várható ma

Több megyében felhőszakadás várható ma

Kilenc megyére figyelmeztetést adott ki péntekre a...
Facebook lájkok száma
Erős ellentét feszül Judy és férje között

Erős ellentét feszül Judy és férje között

Judy szeretne még egy babát, férje azonban erről...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2

Legtöbbet megosztott cikkek

Utoljára csókoltak – a legemberibb pillanatok a múlt századból

Utoljára csókoltak - a legemberibb pillanatok a múlt századból

Szerelmüktől búcsúzó katonák, a nagy beállítás közben...
Facebook lájkok száma2155
„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

„Mit keres egy lány a fizika szakon?”

150 kutatóból mindössze 9 nő
Facebook lájkok száma273
Budapesti rúdtánckörkép

Budapesti rúdtánckörkép

Kik járnak rúdtáncolni?
Facebook lájkok száma233 Hozzászólások száma3

Fertőzött tarja a Tescóban

Baktériumot találtak benne, az áruházlánc az ominózus...
Facebook lájkok száma198
Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma186
Fergeteges tánccal vezették le a vagány nagyik a futóversenyt – videó

Tánccal vezették le a nagyik a futóversenyt – videó

Élni tudni kell... és ők tudnak.
Facebook lájkok száma177 Hozzászólások száma3
Szívszaggató videó: élete legnehezebb döntése várt a kismamára

Szívszaggató videó: egy kismama legnehezebb döntése

Könnyfakasztó történet egy erős nőről.
Facebook lájkok száma136
Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Kampánydal lett Radics Gigi slágeréből – videó

Radics Gigi Vadonatúj érzés című sikere a Meglepetés...
Facebook lájkok száma122

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem