Életmód

Aki félénk, jobban felismeri más szomorúságát

Egyes arckifejezések felismerésében sokkal jobbak a visszahúzódóbb emberek, mint harsányabb társaik – derült ki egy friss tanulmányból.

A Southern Illinois Egyetem kutatásába 241 egyetemistát vontak be, akiknek 110 különböző arckifejezést ábrázoló képet mutattak. Volt köztük boldog, szomorú, dühös, ijedt, meglepett, undorodó és más természetes érzelmet kifejező ember arca is. A kutatók emellett egy félénkséget felmérő önértékelő tesztet is kitöltettek velük.
Az eredményekből kiderült, hogy összességében a résztvevők nagyon jól, 81 százalékos pontossággal voltak képesek az érzelmeket azonosítani. A félénk emberek ugyanakkor jobban azonosították a félénkséget és a szomorúságot kifejező arcokat, emellett a vizsgálat alatt sokkal negatívabban írták le a saját hangulatukat is. Ez azért lehetséges, mert a félénk emberek rossz hangulatban negatívabban is látják a dolgokat. Az eredmények a kutatókat is meglepték, mivel korábbi vizsgálataikban arra az eredményre jutottak, hogy a félénk emberek hajlamosak félreértelmezni az arckifejezéseket. Ezek a kutatások azonban gyermeket vizsgáltak, az arckifejezés felismerése pedig a korral változik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top