Életmód

Fiús mama vagy? Ezt bízd a papára!

Vannak dolgok, amelyeket legjobban egy férfi taníthat meg egy kisfiúnak. Feltéve persze, ha ő maga is tudja és gyakorolja...

Fiús kismamák gondjai

Egy ismerős anyuka két kislánya után harmadiknak kisfiút várt. Kis híján pánikba esett attól, mennyire másként kell bánni a fiúkkal, és félt, nehogy valamit rosszul tegyen fürdetéskor a kiskölyök intim testrészeinek ápolása közben. Még meg sem született a kicsi, de a kisgyermekes szülők weboldalán már egész vitasorozat indult arról, hogy van-e teendő a letapadt előbőrrel, vissza kell-e húzni a csecsemők fitymáját a makkról, egyáltalán, igényel-e külön gondozást a fiúgyerekek nemi szerve.

Férfititkok: kis-és nagyfiúknak is ajánljuk!

A beszélgetésbe nemcsak tapasztalt kismamák, hanem szakértők is belekapcsolódtak: a végén abban maradtak, hogy a fityma letapadása (egy sejtsorral való lezárása) nemcsak normális az első életévben, hanem szükséges és jó dolog is, hiszen ez a lezárás megakadályozza, hogy váladék, piszok vagy bármi más, baktériumoknak táptalajt nyújtó anyag kerüljön az előbőr alá. Egyéves korra az esetek legnagyobb részében a letapadás magától meg is szűnik, a fityma visszahúzhatóvá válik. Addig azonban nem szabad erőszakosan próbálkozni a felszakításával, mert ezzel olyan mikrosérüléseket lehet okozni, amelyek hegesedve gyógyulnak, és nagyobb bajt okozhatnak: valódi fitymaszűkületet hozhatnak létre. Ha a letapadás nem oldódna fel magától, akkor szükség esetén a szakorvos egy egyszerű beavatkozással segíthet.

Kisgyermekek is meg tudják tanulni

A csecsemőket tehát ilyen szempontból jobb békén hagyni, nincs külön teendő az intim higiéniájukkal. A 2-3 éves kisfiúk esetében azonban már más a helyzet: őket nemcsak a „férfias” állva pisilésre kell megtanítani, hanem ennél jóval fontosabb kora gyermekkortól kezdve elsajátítaniuk a helyes tisztálkodás mikéntjét. A már felszakadt fitymabőrt fürdéskor a lehető legjobban fel kell húzni, és alatta is alaposan meg kell mosni a hímvesszőt.

A szobatisztaság kialakításával egy időben arra is rá kellene őket szoktatni, hogy ne csak a „nagydolog” után, hanem pisilést követően is használják a vécépapírt: puha vécépapírral töröljék meg a kukijukat, itassák fel az esetleg rajtamaradt vizeletcseppeket. Ezek ugyanis a fityma alá kerülve baktériumoknak adnak helyet. Arra is egészen kis kortól kezdve rá kellene szoktatni a kisfiúkat, hogy vizeléskor húzzák hátra a fitymájukat, így nemcsak irányíthatóbb a vizeletsugár, hanem a fityma újbóli letapadása is könnyebben elkerülhető.

Férfias dolgok

Sajnos a férfiak nem kis részének felnőttkorra is komoly hiányosságai maradnak az intim higiénia terén. Több kellemetlenség, sőt komoly megbetegedés hátterében áll a nem megfelelő tisztálkodás. Legtöbb gondot a fityma alatt felgyülemlő faggyúszerű váladék, az ún. smegma okozza. Ha ezt nem távolítják el a napi tisztálkodás során rendszeresen, akkor a pénisz bőre és az előbőr közé szorulva bomlásnak indul, és remek táptalajt kínál a legkülönfélébb kórokozóknak – gyulladásokat, fertőzéseket okozva. Ezért fontos már a kisfiúkat arra tanítani, hogy fürdéskor az előbőrt lehetőség szerint hátrahúzva, szappannal mossák meg alaposan nemi szervüket is.

A nemileg aktív korban lévő fiúk, férfiak számára természetesnek kellene lennie, hogy intim együttlét előtt zuhanyozni, fürödni kell. Nemcsak mert „így illik”, sőt nem elsősorban azért, mert vonzóbb egy friss illatú férfitest a partner számára, mintha veríték-, sőt netán váladék- vagy vizeletszagú lenne, hanem mert ez mindkettejük érdekében alapvetően szükséges. Mindenkinek megvan a maga sajátos „mikroflórája” – vagyis a testében, a nyálkahártyáin jóindulatú, az egészséget védő és kórokozó baktériumok egyaránt állandóan jelen vannak, és egészséges szervezet esetében egyensúlyt képeznek. Gombák, vírusok, egysejtűek végtelen sokasága élhet a szervezetünkben anélkül, hogy bármi bajt okozna akár hosszú időn keresztül is. Ha azonban a partner olyan kórokozót „ad át”, amelyre a másik fél védekező rendszere nincs felkészülve, akkor számos fertőzés, gyulladás, megbetegedés alakulhat ki.

A rossz személyi higiénia ad lehetőséget például a húgycső-, a makk- és fitymagyulladásra, a Peyronie-betegségre és számos egyéb, nemi érintkezés útján terjedő gombás, herpeszes, Trichomonas- stb. fertőzésre. Csak közvetve (például az alkalmi, megbízhatatlan partnerrel történő kapcsolat révén) tartozik a nem megfelelő személyi higiénia témájához számos egyéb, szexuális úton terjedő betegség veszélye, így például gondolni kell többek között a testváladékokkal átadható hepatitisz, szifilisz és HIV elkerülésére.

Vécézés előtt (is) mosson kezet!

Bár száz magyar férfi közül valószínűleg körülbelül kilencven értetlenül néz a fenti tanács olvastán, sőt az is lehet, hogy többségük meg is mosolyogja a javaslatot, de az egészségtudatos kisebbség már tudja, hogy ez teljesen ésszerű felvetés, amit érdemes legalább végiggondolni. A férfiak ugyanis vizeléskor kézzel megfogják legintimebb testrészüket – azzal a kézzel, amelyikkel előtte piszkos munkát végeztek, a tömegközlekedési eszközökön kapaszkodtak, kórokozóktól hemzsegő kilincset nyomtak le, kutyát simogattak, vagy bármi más, a sterilitástól messze álló tevékenységet végeztek. Majd dolgukat végezve (egy bizonyos kulturáltsági szint felett) kezet mosnak a vécéhasználat után.

Derék dolog! De a saját biztonságuk szempontjából már későn teszik ezt, hiszen addigra kórokozók milliárdjait hagyhatták a meztelen bőrükön. Vagyis a legszerencsésebb az lenne, ha vécézés előtt, majd utána is kezet mosnának, még akkor is, ha ez mintegy húsz másodperccel meghosszabbítja a mosdóban eltöltött időt…

Ismerje fel, ha baj van!

Nem árt tudni, melyek azok a tünetek, amelyek egy férfiember számára jelzik, hogy valami baj van nemi szervei körül. Akut gyulladásra utal, ha csípő, viszkető érzés jelentkezik a hímvesszőn, ha a vizelés fájdalmassá válik, ha a hímvessző végén folyás jelentkezik, ha fájdalmat érez az ágyéki tájékon, vagy ha a heréi érzékenyek. Fertőzést jelez, ha a hímvesszőn apró piros pöttyök jelennek meg, esetleg a makk hámlani kezd.

Ha valaki ilyen jeleket tapasztal magán, mielőbb menjen el urológus szakorvoshoz, hogy diagnosztizálhassa például a húgycső-, a makk- vagy fitymagyulladást, mielőtt az nagyobb bajt, például prosztata- vagy mellékhere-gyulladást, esetleg meddőséget okozna. Ugyanakkor vannak olyan kórokozók is, amelyek alig vagy egyáltalán nem okoznak tüneteket, így a hordozójukat nem, hanem csak a partnerét betegítik meg. A megfelelő intimhigiéniás szabályok betartásával (biztonságos partner választása, óvszerhasználat, tisztálkodás stb.), azonban jelentősen csökkenteni lehet a megbetegedések esélyét.

Kettesben

A megfelelő intim higiénia tehát nemcsak önmaga, hanem a partner védelme is egyben. Ha pedig mégis bekövetkezik a baj, és a páros valamelyike fertőzésre, gyulladásra utaló tüneteket tapasztal, akkor közös érdekük, hogy ne csak a beteg, hanem a párja is elmenjen orvoshoz! Ha egyidejűleg nem történik meg mindkettejük kezelése, előfordulhat, hogy hosszasan fognak az úgynevezett pingpongeffektustól szenvedni: a nem kezelt fél újra meg újra visszafertőzi a másikat.

Felborulhat a nemek aránya a világban
Fájdalomhercegek és macsók

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top