Életmód

Így hosszabbíthatod meg az életedet!

Tovább élnek, aki beszélnek idegen nyelvet, keményen diétáznak, s ha mindezt a hegyekben teszik, a hatás csak fokozódik.

Így hosszabbíthatod meg az életedet!Noha az emberiség előszeretettel állít elő s fogyaszt olyan élelmiszereket, élvezeti cikkeket, drogokat, melyek pusztítják a testet, még a legborúlátóbb népeket – köztük a magyarokat – is foglalkoztatja a kérdés: miként hosszabbítható meg az élet?

Egyes kultúrákban úgy tartották: aki felnőttként kortyol egy kismama első tejéből, az egészséges, hosszú életre számíthat. Másutt a csörgőkígyó húsát, esetleg egy gombafajt vagy virágport tekintenek életelixírnek. De a taoista szexuális gyakorlatok sem akármivel kecsegtetnek: állítólag azok, akik tökéletesen végzik ezeket, a halhatatlanságra is berendezkedhetnek. Ennél azonban biztosabb tippek is vannak.

Szüless nőnek!
Magyarországon az átlagéletkor 78 évre emelkedett nőknél, 70 évre a férfiaknál. Vagyis a nők eleve 8 évvel többre számíthatnak – igaz, a pluszidő egy részét menstruálással töltik…

Szüless franciának!
Földünkön a franciák várható élettartama a legmagasabb: nőknél 85, férfiaknál 80 év. Ha a tengerparton lehetne lakni, részünkről rendben van a dolog.

Költözz a Rózsadombra!

Szomorú, de tény: míg a budapesti II. kerületben lakó átlagos férfi 77 évet él, addig egy kelet-magyarországi falu tipikus lakója csak 68-at.

Költözz kisvárosba!
Aki kis településen lakik, annak rosszabbak a kilátásai: az ezer főnél kisebb falvak lakóinak akár egy-két évvel is rövidebb lehet az életük az országos átlagnál. A legkedvezőbbek a körülmények az ötven- és százezer fő közötti városokban: itt jobb az orvosi ellátás, a környezet viszont nem szennyezett annyira, mint a legnagyobb településeken.

Így hosszabbíthatod meg az életedet!

 

Költözz a hegyekbe!
Csupán a magyarázatot keresik rá, hiszen a mért adatok egyértelműek: a hegyekben élő emberek világszerte hosszabb ideig élnek. A lehetséges indokok között szerepel a frissebb, tisztább levegő, de az is, hogy az ott élőknek rendre hegyet kell mászniuk, azaz muszáj jó kondiban maradniuk egész életükben. Nemcsak a romantikusabbak, de a pszichológusok is hozzáteszik: a panoráma, a mindennap megcsodálható szabad tér is jót tesz testnek és léleknek.

Kerüld a kalóriákat!

1934-ben laboratóriumi patkányokon figyelték meg először, hogy tovább élnek azok az egyedek, amelyek csak az alapvető tápanyagokat kapják meg, azaz gyakorlatilag egész életük során diétáznak. A magyarázat: a minimális táplálékbevitelre törekedők között ritkább az inzulinrezisztencia és a magas vérnyomás jelensége, ezért kisebb az esélyük több életveszélyes betegségre.

Így hosszabbíthatod meg az életedet!Tanulj nyelveket!
Az agy irányítja az egész testet a talpunktól a fejünk búbjáig. Több tanulmány kimutatta, hogy aki egy vagy több idegen nyelvet beszél, annál lényegesen ritkábban, illetve lassabban alakul ki demencia, azaz időskori elbutulás. Az idegen nyelvet is „tároló” agy ugyanis – számítógépes párhuzammal élve – egész egyszerűen nagyobb háttérmemóriát hoz létre.

Higgy!
A vallásos hit és a jó egészség között egyértelmű összefüggést mutatott ki számos tudományos kutatás. Példaként gyakorta említenek egy kaliforniai adventista egyházat, amelynek még azon tagjai is jelentősen túlélik az amerikai átlagéletkort, akik nem tartják az egyébként előírt, de legalábbis javallott vegetáriánus étrendet.

Keress pénzt!
Az egyszerű, puritán élet kétségkívül jót tesz a mentális állapotnak, de csak ésszerű keretek közt. Gazdag embereknél gyakorta előfordul, hogy a vagyonuk, a tárgyaik „átveszik felettük az irányítást”, esetleg a jólét, a túlevés rombolja az egészségüket, de még emellett is igaz: akik jó egzisztenciális körülmények között élnek, szinte bizonyosan hosszabb földi pályára számíthatnak, mint a nélkülözők.

Tervezd meg az életed!
Noha a közvélekedés úgy tartja: a humoros, vidám emberek hosszú életűek, a megfigyelések nem ezt támasztják alá. Egy tudományos projekt keretében – nyolcvan év adatait vizsgálva – megállapították, hogy azok, akik már gyerekkorukban is a céltudatos, komoly, kitartó srácok közé tartoztak, s felnőttként is következetesen építették karrierjüket, családi életüket, esztendőkkel tovább élnek, mint örök vidám, lazább, nemtörődöm kortársaik.

Új módszer az öregedés gátlására

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top