Ma van a balkezesek világnapja

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Mi a közös Julius Caesarban, Michelangelóban, Leonardo da Vinciben, Mozartban és Puskás Ferencben? A balkezesség, amely az embereknek körülbelül tíz százalékát érinti.
2012. 08. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A balkezesek aránya a világon körülbelül 10% lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

A balkezességhez vezető állapot lehet öröklött vagy szerzett. A gyermek azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik. A balkezesek kreativitása általában kiemelkedő, és sokan mutatnak kiváló hajlamot a zenéhez (van balkezes gitár, furulya, zongora is) vagy más művészetekhez.

Hosszú ideig erőszakkal igyekeztek a balkezes gyerekeket átszoktatni a „jó kezükre”, és ma is vannak olyan társadalmak, ahol a bal kezet tisztátalannak tartják, és furcsán néznek az idegenre, ha bal kézzel nyúl az ételért.
Ma már készülnek használati tárgyak – például ollók, számítógéphez tartozó egerek, konzervnyitók, mérőszalagok, órák, bögrék, játékkártyák, dugóhúzók – kifejezetten a balkezeseknek, s vannak csak ilyen termékeket árusító szaküzletek is.

Címkék: világnap
Olvass tovább

Hozzászólások

adambartha 2012-08-18 18:26

Születésem óta balkezes vagyok.Jobb kezemmel csak fogok azzal mást nem tudok csinálni.

Cirke 2012-08-13 22:01

Ma olvastam egy balkezes tesztet. Az alapján simán lehet, hogy balkezes vagyok, csak átszoktattak. 

A nagyanyám jobbkezes, de vágni csak ballal tud. A kislányom meg balkezes, de jobb kézzel vág :) Vicces jelenetek nálunk is vannak, voltak, amikor próbáltam neki egy-két dolgot megmutatni balkézzel. Szerencsére kötni még nem akart megtanulni.

Rena__ 2012-08-13 20:16

Ja, és a ceruzahegyező, azt hetente kellett neki vennem, mert folyton kicsorbult, tönkrement a keze alatt. 

Rena__ 2012-08-13 20:14

Lányom balkezes, az olló nagyon hasznos volt kicsi korában, már tud bánni a jobbkezeseknek valóval is. 

A konzervet képtelen kinyitni, és az a bizonyos csőrös merőkanál vagy kiszedő, na az okozott vicces perceket. Bár először nem volt vicces, mert egész kicsi volt, mikor segíteni akart, és ugye...

No, és kötni nem tudtam megtanítani. 

genre24 2012-08-13 20:07

Azt  mar  eszrevettetek,  hogy  a  WC-kben  a  kitorlo papir  rendszerint  a  bal  oldalon  van...?

 

évi* 2012-08-13 17:12

A jobbkezes konzervnyitót nagyon rühellem. Ahelyett szívesen vennék balost.

És igen, az a hülye felhajtós szék. Nekünk a gimiben az énekteremben volt ilyen. Nem volt elég, hogy mindennél jobban utáltam az éneket, de még kényelmetlen is volt! :-)

enci001 2012-08-13 17:05

És a jobbkezeseket soha nem ünneplik?