Életmód

Ma van a balkezesek világnapja

Mi a közös Julius Caesarban, Michelangelóban, Leonardo da Vinciben, Mozartban és Puskás Ferencben? A balkezesség, amely az embereknek körülbelül tíz százalékát érinti.

A balkezesek aránya a világon körülbelül 10% lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

A balkezességhez vezető állapot lehet öröklött vagy szerzett. A gyermek azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik. A balkezesek kreativitása általában kiemelkedő, és sokan mutatnak kiváló hajlamot a zenéhez (van balkezes gitár, furulya, zongora is) vagy más művészetekhez.

Hosszú ideig erőszakkal igyekeztek a balkezes gyerekeket átszoktatni a „jó kezükre”, és ma is vannak olyan társadalmak, ahol a bal kezet tisztátalannak tartják, és furcsán néznek az idegenre, ha bal kézzel nyúl az ételért.
Ma már készülnek használati tárgyak – például ollók, számítógéphez tartozó egerek, konzervnyitók, mérőszalagok, órák, bögrék, játékkártyák, dugóhúzók – kifejezetten a balkezeseknek, s vannak csak ilyen termékeket árusító szaküzletek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top