Ma van a balkezesek világnapja

Mi a közös Julius Caesarban, Michelangelóban, Leonardo da Vinciben, Mozartban és Puskás Ferencben? A balkezesség, amely az embereknek körülbelül tíz százalékát érinti.

A balkezesek aránya a világon körülbelül 10% lehet, de minél messzebbre megyünk vissza az időben, annál több balkezest találunk. Kutatók szerint a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta. A kézhasználat változását a fegyverek használatával magyarázzák: a lándzsa, a kard a jobb kézbe került, míg a másik a szív oldalát védte.

A balkezességhez vezető állapot lehet öröklött vagy szerzett. A gyermek azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik. A balkezesek kreativitása általában kiemelkedő, és sokan mutatnak kiváló hajlamot a zenéhez (van balkezes gitár, furulya, zongora is) vagy más művészetekhez.

Hosszú ideig erőszakkal igyekeztek a balkezes gyerekeket átszoktatni a „jó kezükre”, és ma is vannak olyan társadalmak, ahol a bal kezet tisztátalannak tartják, és furcsán néznek az idegenre, ha bal kézzel nyúl az ételért.
Ma már készülnek használati tárgyak – például ollók, számítógéphez tartozó egerek, konzervnyitók, mérőszalagok, órák, bögrék, játékkártyák, dugóhúzók – kifejezetten a balkezeseknek, s vannak csak ilyen termékeket árusító szaküzletek is.

Címkék: világnap

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

enci001 2012-08-13 17:05

És a jobbkezeseket soha nem ünneplik?

katus85 2012-08-13 16:06

Engem sem gátolt soha semmiben a balkezességem. Még annak idején, amikor számítógépet kezdtünk el használni, nem lehetett az egeret beállítani balkezesre. Úgyhogy én balkezesen használom a jobbkezesre beállított egeret = a balkéz középső ujjával kattintok. Ezt szoktam meg, egyszer átállítottam balkezesre az egeret, de úgy nem tudtam használni, úgyhogy gyorsan vissza is állítottam. :)

 

Egyszer kipróbáltam a bal kezes ollót, nagyon furi volt. :)

 

Szóval szeritnem minden megszokás kérdése. Kislányom most 14 hónapos, egyenlőre mindkét kezét ügyesen használja, kíváncsi vagyok, melyik lesz a "nyerő". Ha bal kezes lesz, nem fogok neki speckó dolgokat venni, mert jobbkezes világban élünk, tanulja meg azokat használni.

 

Egyetlen egyszer okozott gondot a balkezességem: 10 éves koromban mindenáron meg akartam tanulni kötni. Anyukám jobb kezes, nem tudta lefordítani nekem bal kézre. A végén már mindketten bőgtünk. :) Aztán szépen megtanultam jobb kézzel kötni, 11 évesen már pulóvert kötöttem. :) Ma már tudok bal kézzel is kötni. :)

Torolt_felhasznalo_567762 2012-08-13 15:14

Olló? A Fiskars nagyollóinak speciális a fülformája. A narancsszínű, jobbkezeseknek készült darabok egy bakezesnek majdnem használhatatanok. Ezért készül piros színben a balos olló. A konzervnyitó vágóéle is pont fordítva van, mint a jobbkezeseknél.

Anda39 2012-08-13 15:10

Az egyik gyerekem balkezes. Érdekes módon az egere jobbos, úgy tanulta meg használni. Amúgy vettem neki anno ollót balkezeset, mert én nem tartom feleslegesnek. Ak ipl.  balkezes ollóval próbált meg jobb kézzel vágni, az tudni fogja egyből, mi a különbség. A konzervnyitót is sokkal nehezebb kezelni szerintem, vagy pl. egy fodrásznak a jobbos ollót, de nem sorolom, úgyis mindenkinek máshogy fekszik a dolog.

 

gezemici 2012-08-13 14:58

Én balkézzel dolgozom a gépnél. Ezért bal oldalt van az egér. A párom meg, ha melózik a gépemen, akkor átteszi  jobb oldalra. Probléma megoldva:)

Az egeret meg megtanultam bal kézzel nyomkodni, mire rájöttem, hogy át lehet állítani balkezesre:))))

Ollóval voltak gondjaim, de nagy nehezen megtanultam jobb kézzel vágni. 

 

Egyedül az olyan eszközökkel voltam bajban, mint a csőrös kiszedő, tudod olyan merőkanál féle, aminek oldalt kivezetője van. Na azt nem tudtam használni, csak kitekert módon, meg volt tésztaszűrönk az is ilyen volt, azt  is vicces volt használni. 

 

Főiskola detto megvolt:)))))

Abigail79 2012-08-13 14:46

Egyetértek. Semmiben nem korlátoz a balkezesség. Ugyanúgy kezelem az egeret, a kocsiban a sebváltót, sőt kosarazni is tudtam ugyanúgy mint a többiek, még ált, isk. koromban.

A kézírásom sem csúnya. Annyi a különbség, hogy ha sokat írok, a gyűrűsujjam kék lesz, megfogja a tinta. :) De ezt sem érzem különösebben problémának.

 

lotafrida 2012-08-13 13:45

Mint balkezes, kijelenthetem, totálisan felesleges minden direkt balkezeseknek készült tárgy, legalábbis a felsoroltak biztosan.
Néztem már neten, mennyibe fáj egy balkezes egér: 10ezertől indul. Kérdem én: minek??? Ma már mindenhol fillérekért kapni lehet teljesen szimmetrikus egeret. Gondolom nem kell nagy ész, hogy tudjuk: az mindkét kézhez fekszik. Munkahelyen is csak ilyennel találkoztam. De egyébként is: én és az összes balkezes ismerősöm jobb kézzel számítógépezik. Ezzel tanultuk, nem volt vele gond.
Olló bal kézre? Ugyancsak minek? Nekem még sosem volt olyan gondom, hogy ne állt volna kézre. Konzervnyitó, bögre, óra? Mégis mitől balkezes az? Ez nekem sok... Ez nem más, mint marketing. Értelme a nullával egyenlő.
Egyetlen egyszer volt gondom a balkezességemmel: főiskolán az egyik teremben, ahol felhajtós táblájú egyszemélyes padok voltak. Na ott bal kézzel írni lehetetlen volt, kénytelen voltam az asztallaprész lehajtva tartani és az ölemben írni.

Nők Lapja Cafe 2012-08-13 13:45

Mi a közös Julius Caesarban, Michelangelóban, Leonardo da Vinciben, Mozartban és Puskás Ferencben? A balkezesség, amely az embereknek körülbelül tíz százalékát érinti.

Nők Lapja Café: Ma van a balkezesek világnapja

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>