Életmód

Így lehet veszélyes egy tölcsér fagyi

A fagylalt az egyik legnépszerűbb édesség a forró, meleg hónapokban, de sajnos az egyik legkönnyebben romló is. Akár készen vesszük, akár otthon készítjük el, érdemes néhány dologra odafigyelnünk.

A fagylalt elengedhetetlen kelléke a nyári hónapoknak. Sok-sok évvel ezelőtt még csak a csokis és vaníliás ízek voltak a legnépszerűbbek, ma már viszont csak képzeletünk szabhat határt a legújabb ízkombinációknak.

Miért veszélyes a fagylalt?

Kézműves fagyik és fagylaltporok

A cukrászdákban kapható fagylaltokat többféle módon állítják elő: pasztörizálással vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv…) hozzáadásával.

A kézműves fagylaltokat cukrászmester készíti, a porfagylalt viszont iparilag előállított porkeverékből készül, vízzel higítják, majd lefagyasztják. Bármelyikből nyalogatnánk, érdemes tisztában lennünk néhány élelmiszer-biztonsági tudnivalóval, melyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nemrég tett közzé.

Miért kell vigyáznunk vele?

A fagylalt magas folyadéktartalmának, a benne lévő fehérjéknek és más, gyorsan romló összetevőknek köszönhetően sorolható a könnyen romló ételek közé, kiváló táptalajul szolgál a gyomor- és bélrendszert megbetegítő baktériumoknak. Állandó hűtést igényel, és ha a hűtőlánc csak egy rövid időre is megszakad, és a fagyi felülete elkezd olvadni, az máris a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Tudnivalók vásárláskor

Mivel a fagylalt felületén könnyen megtapadnak a rovarok és az egyéb szennyeződések, piszkok, fokozott figyelemmel legyünk a fagylaltárusító hely tisztaságát illetően is.

Mindig olyan helyről vásároljunk fagylaltot, ahol a pult a vásárlók felől zárt, a kiszolgáló felől pedig elhúzható vagy felnyitható ablakkal elzárható. Fontos, hogy a pult napfénytől védett, árnyékos helyen legyen, és szélnek, esőnek se legyen kitéve.

A pult és a kiszolgálóeszközök legyenek tiszták! Az adagolókanalat folyó vizes öblítőben mossák meg, ne vizes szivacsra vagy törlőkendőre tegyék.
A kiszolgáló legyen ápolt, kezei, körmei tiszták, esetleg viseljen gumikesztyűt!
A fagylalt ne legyen olvadt, ne legyenek benne nagy jégdarabok, ami az olvadás miatti visszafagyás következtében alakulhat ki. A díszek legyenek ehetők!
A tölcsért szalvétával együtt adják oda!

Miért veszélyes a fagylalt?


A fertőzések hídja: a tanga
Ezt egyék a pasik!
Melyik színből, melyik ételt válasszuk?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top