Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Belemenni egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, amelyben túl kell lépni önmagunkon: sokaknak ez lehetetlennek tűnik. De meddig?
Írta: 2012. 08. 09. Életmód rovat 
Nemrégen értek véget az idei önismereti táboraim, ahol már 3 éve a házi feladatok között mindig az egyik alapfeladat az énhatár-feszegetés. (Természetesen sok más izgalmas, önismeretet segítő házi feladat is van.) Ennek az a lényege, hogy találjunk ki és menjünk bele egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, olyan helyzet, ahol le kell győzni, túl kell lépni magunkat. Természetesen nem lehet sem ön-, sem közveszélyes, sem antiszociális, semmilyen embertársunkat nem hozhatjuk vele kényelmetlen, kellemetlen helyzetbe. És mért fontos, hogy a saját énhatárainkat feszegessük, tágítsuk? Azért, hogy mennél szabadabb, nyitottabb, önazonosabb emberré váljunk.

Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?Az egyik ismert pszichológus, Allport részletesen leírta az érett személyiség jellemzőit. A sok közül az egyik az, hogy az érett személyiséget nem nyomja el a konvencionalitás, szüksége van csúcsértékekre. Vagyis az, aki soha nem lépi túl (vagy csak egészen ritkán) a megszokott  életterületét, viselkedési mechanizmusait, aki belesüpped a szokásaiba, és nem tágítja az énhatárait, nem megy bele új kalandokba, kihívásokba, történésekbe, az kérem beszűkül, akár be is gyepesedik. A kihívások, az új dolgok megtapasztalása hozhat csúcsértékeket, illetve az, ha egész lényünket képesek vagyunk teljes szenvedéllyel, lelkesedéssel beleengedni az átélésekbe.
Minden évben kíváncsian várom a tábor zárónapján, hogy milyen történettel állnak ki a lányok a közösség elé. Mivel a tábor a Balaton partján van, az éjszakai pucér fürdőzés (ami egyébként tilos) többnyire rajta van a listán. (Félre ne értsen senki, nem szabom meg, hogy mi a konkrét feladat, sőt kifejezetten kérem, hogy ne legyen törvénybe ütköző, amit tesznek.) Mellettünk van egy nudista strand, az is remek házi feladat sokaknak. (Főleg azoknak, akik nem vagy nehezen fogadják el a testüket.) Igen széles skálán mozog a feladatok tárháza. A leglájtosabbak közül való számomra az volt, amikor egy törékeny kis tanítónő kiállt a csoport elé, és pironkodva közölte, hogy kétszer is bugyi nélkül aludt. (Egy kényszeres ember számára, aki évek vagy évtizedek óta ebbe szokott bele, és egy idegen ember mellett alszik – kétágyas szobákban vannak a lányok –, ez is énhatár-feszegetés lehet.) A legbevállalósabbak azok a lányok, asszonytársak voltak, akik elmesélték, hogy életükben először gruppenszexeltek, itt a táborban.

Az egyik nő (egy 40 fölötti üzletasszony) egyből három fiúval, a másik kettővel. (A fiúk mind huszonévesek voltak.) Illetve volt három negyven körüli nő, akik elmesélték, hogy – szintén életükben először – kipróbálták a leszbizést egymással. (Egyébként mindenki nagyon pozitívan számolt be az élményekről.) De voltak olyanok is, akik itt néztek szembe a fóbiájukkal. Egy bogár- és pókfóbiás itt fogott meg először ilyen rovarokat, leküzdve magát. (Ez nem kis dolog.) Többen, akik a sötéttől féltek, itt mentek bele a körülöttünk levő vaksötét (és egyébként vadállatokkal teli) erdőbe.
Mások, akik görcsösen meg akarnak felelni a környezetüknek, itt megengedték magukat, hogy akár hülyének nézzék őket, szándékosan úgy viselkedtek. És olyan is volt, aki már öt éve nem beszélt az anyjával, és itt döntött úgy, hogy felhívja, és megbeszéli vele, hogy találkozzanak, beszéljék át, ki mit érez.

Sorolhatnám még a rengeteg énhatár-feszegető házifeladat-megoldást, a lényeg, hogy mindenkit csak buzdítani tudok erre, egy életen át! És természetesen én magam sem vizet prédikálok. Ahogy véget értek a saját táboraim, már aznap elindultam (imádott férjemmel) a csodálatos Hvar szigetre Nia-tánc táborba. Reggel és este tánc, közte pedig a tenger.

Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?Szabad strand, vad sziklák, és persze nudizás. (Meghozták a lányok a kedvem.) Ahogy körbenéztünk, láttuk, többnyire mások is ezt választják, de tegnap egy olasz család (3 gyermekkel) egészen a lejárathoz pakolt, oda, ahonnan a legegyszerűbb bemenni a sziklákról. Ők fürdőruhában, kb. másfél méterre tőlem. Aztán egy másik „textiles” család is odatelepedett. (Mi jöttünk legelőször, láthatták, hogy mi meztelenek vagyunk, szinte belemásztak az auránkba.) Gondoltam: nem baj, most legalább átélheted, amit sok lány a táborban. És jó volt átlépni! Rájöttem, hogy nekem már az is énhatár-feszegetés volt, hogy smink nélkül és lapos cipőben, ékszerek nélkül mentem be a városba. És jó volt, ó de jó! A ma reggeli táncon azt találtam ki, hogy a legellenszenvesebb lánnyal elkezdek kedvesen beszélgetni. (Nagyon izgalmas azzal szembesülni, hogy vajon azért taszít-e a másik, mert tükör, vagy pedig azért, mert  annyi negatív jön ki belőle.) Tudom, már többször megtapasztaltam, hogyha az ember tele van szeretettel, akkor mindenkit képes elfogadni.

Fiatalabb éveimben az énhatár-feszegetés gyakorta polgárpukkasztás volt. (Nagyon végletes teremtés voltam, „szabad lelkű vad kanca”). Most már egyre több bennem a tapintat, sokat finomodtam, úgyhogy egészen máshol vannak az énhatáraim is. Egy biztos: soha nem szeretnék a saját korlátaim közé beszorulni. Pontosabban ez így nem teljesen igaz, hiszen mindannyiónknak vannak korlátai, úgyhogy inkább azt mondanám: mindig törekedni szeretnék arra, hogy szembe merjek nézni a korlátaimmal, és feszegessem vagy lebontsam őket.

Kaland az élet, úgyhogy kívánok mindenkinek izgalmas, tudat- és énhatártágító élményeket!

Soma: Csak az élelmes lányoknak lesz fiújuk?
Soma: El kell engedni az elvetetett magzatot
Soma: „Megtaláltam a kiutat a depresszióból”
Legfrissebb a címlapról:
„Ha mozdulok, egész vagyok”
Ajánlott oldalak: Személyiség, Aura Soma, Csomagtartó, Teszt
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_325942 2012-08-09 16:43

Valóban stempli.

Nagy hibám, hogy csak levésem amit akarok és nem ellenőrzöm a helyesírást.

Meg tudsz nekem bocsátani?

Torolt_felhasznalo_368791 2012-08-09 16:42

Te, én asszem nem először látom nálad a stemlit leírva. Pedig az stempli.

Torolt_felhasznalo_325942 2012-08-09 16:35

 

 

Házi feladat: Énhatár-feszegetés

 

 

Egyszer az életben szeretnék jegy nélkül utazni valmelyik BKV járaton.

 

Nem merem feszegetni se az énhatáromat, se a BKV ellenőrök türelmét és idegeit.

Már csak azért sem, mert háromajtósszekrények a velük lévő közterületfejügyelők.

 

 

Viszont számtalanszor volt, hogy az ellenőrök feszegették a saját őhatárukat azzal, hogy nem működnek a stemlik és a lyukasztóberendezések és én meg nem hagytam magam és kikényszerítettem belőlük a kezelést a jegyemre.

 

 

 

Torolt_felhasznalo_368791 2012-08-09 15:09

Belemenni egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, amelyben túl kell lépni önmagunkon

 

Ezt hívják feladatnak. Vagy kipróbálja magát benne az ember és így továbbléphet, vagy megfutamodik, vagy csak kényelemből elkerüli, aztán marad azon a szinten, ahol van.

Torolt_felhasznalo_271134 2012-08-09 15:00

én-határ feszegetésnek nem nevezném a gruppenszexet... ráadásul egy nö több férfival tipus, nem a sok pár együtt...egyszerüen félretették a gátlásaikat és utána nem merték bevallani, hogy nem volt jó;)

 

a nudizás még belefér, a bugyi nélkül alvás is de egyébként meg egy kétgyerekes anya SMINK NÉLKÜL hogy bement a városba, hát ez igazán elismésre méltó:D:D

Torolt_felhasznalo_544962 2012-08-09 13:59

ugyan... majd jönnek, és megmagyarázzák, hogy aki így ír erről mint te, csak irigy a sokrétű szexuális tapasztalatra, és sokrétű életre:D:D mert ez a jövő. a stabil párkapcsolat csak hazugság, midnenki elválik szétmegy, csal... az igazság a szabad cserélgetésben rejlik... akik ezt nem látják, nem tudnak élni és maradiak

 

hja, és ne feledjük egyenjogúság van! Igaz biológiailag  egy nő hordja ki a ygereket, dehát ha eperjesnek meg swarceneggernek sikerült... majdcsak eljut ebben is oda a tudomány.. az lesz a suzép, amikor egy pasi hajt majd így gyerekre, egy nőtől mindenáron. hogy persze persz... aztán nézd szivem, itt az uh:D

 

Philipp Thomsen 2012-08-09 13:49

a bogárfóbiát egy kalap alá hozni az ürítőtégelykedéssel, granulálok.

Fiatalabb éveimben az énhatár-feszegetés gyakorta polgárpukkasztás volt.

magyarul: ribancként b**tta magát össze-vissza fűvel-fával. Csakhogy a spermafoltos lelkiismeret ugyebár nem hagyja nyugodni, na ezért kellenek ezek a szépszavaktól csengő, megideologizáló, szánalmas önmosdatások.

Nők Lapja Cafe 2012-08-09 13:49

Belemenni egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, amelyben túl kell lépni önmagunkon: sokaknak ez lehetetlennek tűnik. De meddig?

Nők Lapja Café: Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma

Mit főzzek ma vacsira?

Laktató ételek is kellenek néha estére
Facebook lájkok száma
Így énekel Miranda Kerr szupermodell – videó

Így énekel Miranda Kerr szupermodell

Hallgasd meg az első dalát!
Facebook lájkok száma
Mérföldkőhöz érkezett Tóth Gabi karrierje

Mérföldkőhöz érkezett Tóth Gabi karrierje

Tóth Gabit kérték fel a futball-világbajnokság...
Facebook lájkok száma

Így szoptattak a viktoriánus korban

Az „anyaság mércéjének” tekintett szoptatás hamarosan...
Facebook lájkok száma
Feltalálták az elektromos orrot

Feltalálták az elektromos orrot

Megállapítja, hogy mennyire friss a hús.
Facebook lájkok száma
Mosolyogni tessék! Janikovszky Évára emlékeznek barátai

Janikovszky Évára emlékezünk

Mondatai olyan őszinték, amilyenek csak a gyerekek...
Facebook lájkok száma
Lebuktak a mosószerek

Lebuktak a mosószerek

Az, hogy a mosószerekben olyan anyag van, amitől a...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Mit tehet egy nő, ha a világ összeesküszik ellene?...
Facebook lájkok száma288
Gera Zoltánt választották a nemzet színészének

Gera Zoltánt választották a nemzet színészének

Ő került a közelmúltban elhunyt Szabó Gyula helyére.
Facebook lájkok száma214
Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma208
Ez a lábbeli válthatja le a flipflop papucsot

Ez a lábbeli válthatja le a flipflop papucsot

A gyógypapucs lesz a nyár divatja.
Facebook lájkok száma200 Hozzászólások száma11
Elképesztő fotók: eldobált vállfákból építenek fészket a madarak

Elképesztő fotók: eldobált vállfákból építenek fészket a madarak

Lenyűgözően bonyolult szerkezeteket hoznak létre...
Facebook lájkok száma73
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma45
Csak szexre kellesz

Csak szexre kellesz

Nehéz elfogadni, ha csupán szolgáltatásnak érzed...
Facebook lájkok száma34
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma30

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem