Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Belemenni egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, amelyben túl kell lépni önmagunkon: sokaknak ez lehetetlennek tűnik. De meddig?
Írta: 2012. 08. 09. Életmód rovat 
Nemrégen értek véget az idei önismereti táboraim, ahol már 3 éve a házi feladatok között mindig az egyik alapfeladat az énhatár-feszegetés. (Természetesen sok más izgalmas, önismeretet segítő házi feladat is van.) Ennek az a lényege, hogy találjunk ki és menjünk bele egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, olyan helyzet, ahol le kell győzni, túl kell lépni magunkat. Természetesen nem lehet sem ön-, sem közveszélyes, sem antiszociális, semmilyen embertársunkat nem hozhatjuk vele kényelmetlen, kellemetlen helyzetbe. És mért fontos, hogy a saját énhatárainkat feszegessük, tágítsuk? Azért, hogy mennél szabadabb, nyitottabb, önazonosabb emberré váljunk.

Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?Az egyik ismert pszichológus, Allport részletesen leírta az érett személyiség jellemzőit. A sok közül az egyik az, hogy az érett személyiséget nem nyomja el a konvencionalitás, szüksége van csúcsértékekre. Vagyis az, aki soha nem lépi túl (vagy csak egészen ritkán) a megszokott  életterületét, viselkedési mechanizmusait, aki belesüpped a szokásaiba, és nem tágítja az énhatárait, nem megy bele új kalandokba, kihívásokba, történésekbe, az kérem beszűkül, akár be is gyepesedik. A kihívások, az új dolgok megtapasztalása hozhat csúcsértékeket, illetve az, ha egész lényünket képesek vagyunk teljes szenvedéllyel, lelkesedéssel beleengedni az átélésekbe.
Minden évben kíváncsian várom a tábor zárónapján, hogy milyen történettel állnak ki a lányok a közösség elé. Mivel a tábor a Balaton partján van, az éjszakai pucér fürdőzés (ami egyébként tilos) többnyire rajta van a listán. (Félre ne értsen senki, nem szabom meg, hogy mi a konkrét feladat, sőt kifejezetten kérem, hogy ne legyen törvénybe ütköző, amit tesznek.) Mellettünk van egy nudista strand, az is remek házi feladat sokaknak. (Főleg azoknak, akik nem vagy nehezen fogadják el a testüket.) Igen széles skálán mozog a feladatok tárháza. A leglájtosabbak közül való számomra az volt, amikor egy törékeny kis tanítónő kiállt a csoport elé, és pironkodva közölte, hogy kétszer is bugyi nélkül aludt. (Egy kényszeres ember számára, aki évek vagy évtizedek óta ebbe szokott bele, és egy idegen ember mellett alszik – kétágyas szobákban vannak a lányok –, ez is énhatár-feszegetés lehet.) A legbevállalósabbak azok a lányok, asszonytársak voltak, akik elmesélték, hogy életükben először gruppenszexeltek, itt a táborban.

Az egyik nő (egy 40 fölötti üzletasszony) egyből három fiúval, a másik kettővel. (A fiúk mind huszonévesek voltak.) Illetve volt három negyven körüli nő, akik elmesélték, hogy – szintén életükben először – kipróbálták a leszbizést egymással. (Egyébként mindenki nagyon pozitívan számolt be az élményekről.) De voltak olyanok is, akik itt néztek szembe a fóbiájukkal. Egy bogár- és pókfóbiás itt fogott meg először ilyen rovarokat, leküzdve magát. (Ez nem kis dolog.) Többen, akik a sötéttől féltek, itt mentek bele a körülöttünk levő vaksötét (és egyébként vadállatokkal teli) erdőbe.
Mások, akik görcsösen meg akarnak felelni a környezetüknek, itt megengedték magukat, hogy akár hülyének nézzék őket, szándékosan úgy viselkedtek. És olyan is volt, aki már öt éve nem beszélt az anyjával, és itt döntött úgy, hogy felhívja, és megbeszéli vele, hogy találkozzanak, beszéljék át, ki mit érez.

Sorolhatnám még a rengeteg énhatár-feszegető házifeladat-megoldást, a lényeg, hogy mindenkit csak buzdítani tudok erre, egy életen át! És természetesen én magam sem vizet prédikálok. Ahogy véget értek a saját táboraim, már aznap elindultam (imádott férjemmel) a csodálatos Hvar szigetre Nia-tánc táborba. Reggel és este tánc, közte pedig a tenger.

Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?Szabad strand, vad sziklák, és persze nudizás. (Meghozták a lányok a kedvem.) Ahogy körbenéztünk, láttuk, többnyire mások is ezt választják, de tegnap egy olasz család (3 gyermekkel) egészen a lejárathoz pakolt, oda, ahonnan a legegyszerűbb bemenni a sziklákról. Ők fürdőruhában, kb. másfél méterre tőlem. Aztán egy másik „textiles” család is odatelepedett. (Mi jöttünk legelőször, láthatták, hogy mi meztelenek vagyunk, szinte belemásztak az auránkba.) Gondoltam: nem baj, most legalább átélheted, amit sok lány a táborban. És jó volt átlépni! Rájöttem, hogy nekem már az is énhatár-feszegetés volt, hogy smink nélkül és lapos cipőben, ékszerek nélkül mentem be a városba. És jó volt, ó de jó! A ma reggeli táncon azt találtam ki, hogy a legellenszenvesebb lánnyal elkezdek kedvesen beszélgetni. (Nagyon izgalmas azzal szembesülni, hogy vajon azért taszít-e a másik, mert tükör, vagy pedig azért, mert  annyi negatív jön ki belőle.) Tudom, már többször megtapasztaltam, hogyha az ember tele van szeretettel, akkor mindenkit képes elfogadni.

Fiatalabb éveimben az énhatár-feszegetés gyakorta polgárpukkasztás volt. (Nagyon végletes teremtés voltam, „szabad lelkű vad kanca”). Most már egyre több bennem a tapintat, sokat finomodtam, úgyhogy egészen máshol vannak az énhatáraim is. Egy biztos: soha nem szeretnék a saját korlátaim közé beszorulni. Pontosabban ez így nem teljesen igaz, hiszen mindannyiónknak vannak korlátai, úgyhogy inkább azt mondanám: mindig törekedni szeretnék arra, hogy szembe merjek nézni a korlátaimmal, és feszegessem vagy lebontsam őket.

Kaland az élet, úgyhogy kívánok mindenkinek izgalmas, tudat- és énhatártágító élményeket!

Soma: Csak az élelmes lányoknak lesz fiújuk?
Soma: El kell engedni az elvetetett magzatot
Soma: „Megtaláltam a kiutat a depresszióból”
Ajánlott oldalak: Személyiség, Aura Soma, Csomagtartó, Teszt
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_325942 2012-08-09 16:43

Valóban stempli.

Nagy hibám, hogy csak levésem amit akarok és nem ellenőrzöm a helyesírást.

Meg tudsz nekem bocsátani?

Torolt_felhasznalo_368791 2012-08-09 16:42

Te, én asszem nem először látom nálad a stemlit leírva. Pedig az stempli.

Torolt_felhasznalo_325942 2012-08-09 16:35

 

 

Házi feladat: Énhatár-feszegetés

 

 

Egyszer az életben szeretnék jegy nélkül utazni valmelyik BKV járaton.

 

Nem merem feszegetni se az énhatáromat, se a BKV ellenőrök türelmét és idegeit.

Már csak azért sem, mert háromajtósszekrények a velük lévő közterületfejügyelők.

 

 

Viszont számtalanszor volt, hogy az ellenőrök feszegették a saját őhatárukat azzal, hogy nem működnek a stemlik és a lyukasztóberendezések és én meg nem hagytam magam és kikényszerítettem belőlük a kezelést a jegyemre.

 

 

 

Torolt_felhasznalo_368791 2012-08-09 15:09

Belemenni egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, amelyben túl kell lépni önmagunkon

 

Ezt hívják feladatnak. Vagy kipróbálja magát benne az ember és így továbbléphet, vagy megfutamodik, vagy csak kényelemből elkerüli, aztán marad azon a szinten, ahol van.

Torolt_felhasznalo_271134 2012-08-09 15:00

én-határ feszegetésnek nem nevezném a gruppenszexet... ráadásul egy nö több férfival tipus, nem a sok pár együtt...egyszerüen félretették a gátlásaikat és utána nem merték bevallani, hogy nem volt jó;)

 

a nudizás még belefér, a bugyi nélkül alvás is de egyébként meg egy kétgyerekes anya SMINK NÉLKÜL hogy bement a városba, hát ez igazán elismésre méltó:D:D

Torolt_felhasznalo_544962 2012-08-09 13:59

ugyan... majd jönnek, és megmagyarázzák, hogy aki így ír erről mint te, csak irigy a sokrétű szexuális tapasztalatra, és sokrétű életre:D:D mert ez a jövő. a stabil párkapcsolat csak hazugság, midnenki elválik szétmegy, csal... az igazság a szabad cserélgetésben rejlik... akik ezt nem látják, nem tudnak élni és maradiak

 

hja, és ne feledjük egyenjogúság van! Igaz biológiailag  egy nő hordja ki a ygereket, dehát ha eperjesnek meg swarceneggernek sikerült... majdcsak eljut ebben is oda a tudomány.. az lesz a suzép, amikor egy pasi hajt majd így gyerekre, egy nőtől mindenáron. hogy persze persz... aztán nézd szivem, itt az uh:D

 

Philipp Thomsen 2012-08-09 13:49

a bogárfóbiát egy kalap alá hozni az ürítőtégelykedéssel, granulálok.

Fiatalabb éveimben az énhatár-feszegetés gyakorta polgárpukkasztás volt.

magyarul: ribancként b**tta magát össze-vissza fűvel-fával. Csakhogy a spermafoltos lelkiismeret ugyebár nem hagyja nyugodni, na ezért kellenek ezek a szépszavaktól csengő, megideologizáló, szánalmas önmosdatások.

Nők Lapja Cafe 2012-08-09 13:49

Belemenni egy olyan élethelyzetbe, ami kívül van a komfortzónánkon, ami kényelmetlen, amelyben túl kell lépni önmagunkon: sokaknak ez lehetetlennek tűnik. De meddig?

Nők Lapja Café: Mi az, amit soha nem mertél megtenni, de vágysz rá?

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Süssünk linzernyuszit!

Süssünk linzernyuszit!

Nyuszi alakú sütit készíteni jó mulatság, különösen...
Facebook lájkok száma
Húsvéti last minute édességek, falatkák

Húsvéti last minute édességek, falatkák

Könnyű elkészíteni, ráadásul remekül mutatnak az...
Facebook lájkok száma
Kiderült: Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergő Batizzal

Marsi Anikó miatt bunyózott Papp Gergely Batizzal

A műsorvezetőnő kegyeiért küzdöttek meg egykor –...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Vekerdy: kell a házi feladat vagy sem?

Házi feladat

Mit kell csinálni a „nemszeretem” dolgokkal? Dr....
Facebook lájkok száma
Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Cuki fotó: óriás wombattal barátkozik György herceg

Ausztráliai körútjuk során Sydney-ben a hercegi párt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma40
Így még sosem láttad Angela Merkelt! – galéria

Így még sosem láttad Angela Merkelt!

Olaszországban nyaral a világ legbefolyásosabb...
Facebook lájkok száma
Uniós döntés: az akácon kívül mi van még veszélyben?

Uniós döntés: az akácon kívül mi van még veszélyben?

Szerdán megszavazta az Európai Parlament azt a...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma9
Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Oláh Gergő hasonmása Az ének iskolájában

Radics Jani az egykori X-Faktor-győztes, Oláh Gergő...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma3
Böjtöltünk és túléltük – összegzés

Túléltük a böjtöt

Ahogy nagyjából egy hete írtuk, nagy, össznépi böjtbe...
Facebook lájkok száma
Ideális párosok a számmisztika szerint

Ideális párosok a számmisztika szerint

Lehetséges, hogy két ember azonnal egymásba szeret?...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja – videó

Megtörtént a VV6 eddigi legdurvább balhéja

Elszabadultak az indulatok a villában.
Facebook lájkok száma390 Hozzászólások száma7
Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Ide menj a családdal! – Mini-Magyarország Park Kisbéren

Az egész család számára kiváló időtöltés
Facebook lájkok száma189
Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

Csináld magad: gombaülőke használt cserepekből

A kerti törpék ideje már lejárt, de egy-egy színes...
Facebook lájkok száma150
Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

Olvasás a WC-n – ártalmas szokás

A WC-n töltött békés perceket sokat szeretik...
Facebook lájkok száma64 Hozzászólások száma4
Komoly kullancsinvázió várható

Komoly kullancsinvázió várható

Sajnos a kullancsokat idén is megkímélte a hideg tél,...
Facebook lájkok száma52 Hozzászólások száma7
3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

3D nyomtatás: naponta 10 házat lehet kinyomtatni

Gyors és környezetkímélő megoldás.
Facebook lájkok száma47
Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Életeket mentene meg a bringázás elterjesztése

Sőt új munkahelyeket is létrehozna.
Facebook lájkok száma30 Hozzászólások száma72

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem