„Belül pörögtem, mint egy ketrecbe zárt tigris”

Egy fiatal lány küzdelme a bipoláris depresszióval

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Barbara hat évig harcolt hangulatzavarával. Most – 25 évesen – tünetmentes, és végre elkezdte önálló életét, de kemény önismereti út áll mögötte.
„Belül pörögtem, mint egy ketrecbe zárt tigris”Írta: Kovács Nóra írása2012. 08. 05. Életmód rovat  Forrás: Nők Lapja Psziché

„Ha a bipoláris zavaromról kérdeznek, már úgy beszélek róla, mint a múltam egy részéről, amit sikerült magam mögött hagynom – meséli Barbara. – Az érettségi évében kezdett megfordulni velem a világ. Mindig is érzékenyebben reagáltam az eseményekre, de addig tudtam ezt kezelni. Eleinte azt vettem csak észre, hogy jeles eredményeimet egyre több erőfeszítéssel tudtam megtartani, és nehéz lett a tanulás. A kapcsolataim is változni kezdtek. Kevésbé értettem szót az emberekkel, a hozzám közel állókkal is gyakran keveredtem konfliktusba, és magamat sem értettem igazán.”
A bipoláris depresszióban szenvedő betegek mindennapjait a hangulati labilitás jellemzi. De általában emiatt senki nem következtet jelentősebb problémára.

„Az érettségit követő időszakban erősödött bennem az az érzés, hogy gond van velem. Érdekelt a pszichológia, és egyre többet olvastam ebben a témában. Volt egy barátom, akiről tudtam, hogy akkoriban fordult pszichiáterhez, és tanúja voltam annak is, hogy egyre jobban lett. Elkértem tőle a kezelőorvosa elérhetőségét. A doktornő rögtön megállapította, hogy komolyabb pszichés zavarom van.” Az első diagnózis skizofrénia volt. Ez súlyosabb és eltérő tünetekkel is jár, mint a bipoláris depresszió, de az antipszichotikum, amit felírtak Barbarának, megfelelő volt a bipoláris hangulatzavar kezelésére is. Így körülbelül két hét után hirtelen javulást tapasztalt a fiatal lány. „Mintha egy hosszú álomból ébredtem volna. Egy rövid, kiegyensúlyozottabb időszak következett egészen a gyógyszerváltásig – amit a súlyos mellékhatások indokoltak. Az egyik tabletta hormonális változásokat idézett elő, kellemetlen, elsősorban nőgyógyászati tünetekkel járt.”
A hangulatzavar és a hormonális működések kölcsönösen befolyásolják egymást, így nehéz, de fontos, hogy a páciens gyógyszeres kezelése folyamatosan megfelelően be legyen állítva. Máskülönben nemcsak a hangulatzavarok, hanem a gyógyszerek játékszerévé is válik a beteg szervezete.

 

 

„Ingerült voltam, aztán túl jókedvű

A bipoláris depressziót háromféle tüneti állapot jellemzi: a mániás, a depressziós és a kevert. Egyén- és helyzetfüggő, hogy kinél mikor, milyen hosszan és melyik jelenik meg. Barbarának az évek során többször voltak átmeneti, kritikusabb időszakai. A folyamatos kezelés hatására azonban enyhültek a mélypontok, és az évek elteltével ritkábbak és rövidebbek is lettek. „Amikor mániás vagy hipomániás (a mánia enyhébb verziója) voltam, nem is akartam kigyógyulni – folytatja a lány. – Dúlt bennem az energia, túlzott jókedv és önértékelés jellemzett. Jóval intenzívebben éltem meg a nőiességemet is. Aktív és kreatív voltam, felgyorsultak a gondolataim és a beszédem, felerősödött bennem az igény a szociális élményekre. Ám ha úgy éreztem, hogy valaki nem partner ebben, könnyen megváltoztak az érzéseim. Ezek a kevert állapotok a legrosszabbak. Ingerült lettem, a feszültség fizikailag, az izmaimban is érezhető volt. Belül pörögtem, mint egy ketrecbe zárt tigris, és olykor már az öngyilkosság is megfordult a fejemben. A hangulatok rabja voltam.”

 

„Belül pörögtem, mint egy ketrecbe zárt tigris, és olykor az öngyilkosság is megfordult a fejemben.”

„A konfliktusok összezavartak

Barbara a szüleivel és a barátaival is megosztotta a problémáját. A környezete többnyire nyitott volt, de ő egy darabig csak a betegségével tudott foglalkozni. „Amikor a párkapcsolatomban se veled, se nélküled helyzet állt elő, vagy komolyabb családi konfliktusokba kerültem, az mindig rontott a helyzetemen. Sokszor tapasztaltam, hogy miközben erősen próbáltam kontrollálni a viselkedésemet, a visszajelzések azt sugallták, elhagyom magam. Nem hibáztatom a többieket, én sem tudtam megértetni velük, mi történik velem, és ők sem tudták, mikor hogyan segítsenek. Sokáig éltem párkapcsolatban, talán a barátom volt az egyetlen, aki az empátiájával képes volt kezelni. Erős támaszt és biztonságérzetet nyújtott, de a viszonyunk felőrlődött ebben a közös küzdelemben.”

Tünetmentesen 9 hónapja

Barbara pszichiátert váltott, az pszichológushoz küldte, aki felvetette, hogy Barbarának bipoláris hangulatzavara van. Ekkor kezdett terápiára is járni. „Életem egyik legjobb döntése volt, hogy a gyógyszerek mellett pszichoterápiás kezelésben is részt vettem. Rengeteg problémán segített át a személyiségfejlődés, a konfliktuskezelés és az önismeret terén. Meditációs, imaginációs gyakorlatokat végeztünk. Ezekre az alkalmakra készülni is kellett: otthon megadott téma szerint festettem, és különböző motívumokkal dolgoztunk. A művészetterápia közel áll hozzám, imádok rajzolni. De volt, hogy csak beszélgettünk a találkozókon. Így sikerült magamat reálisan látni.”
Akkoriban Barbara próbált visszatérni a „normális” élethez: továbbtanult, és dolgozott is. Mivel pszichiáterénél a kezdeti sikerek után nem vált maradéktalanul tünetmentessé, ismét váltott, ahogy ez hasonló betegek kezelésénél nem ritka. Az új doktor hormonális kivizsgálást kért, és ennek kapcsán fény derült az enyhe, de a gyógyszerek hatását befolyásoló inzulinzavarra. Amint ezt orvosolták, megtalálták a pszichiáterével azt a gyógyszer-kombinációt is, amely nem járt mellékhatásokkal. A teljes tünetmentességet 9 hónapja érte el, amikor családja segítségével önálló életbe kezdett egy saját lakásban. „Eleinte tartottam a költözéstől, de hihetetlen lendületet adott. A bipoláris zavaromat, ha jelen is van az életemben olykor – fronthatások idején vagy erőteljes konfliktusnál –, már tudom kezelni, és nem szól bele a mindennapjaimba. Úgy érzem, visszanyertem az irányítást az életem felett.”

 

Ahol segítséget kérhetsz:
Dr. Semjén Esztella: semjen.pszich@gmail.com Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák Egyesület www.bipolariszavar.hu

Hasznos olvasmányok:

www.bipolarisvilag.hu
• Rados Virág: Bipoláris – Egy mániás depressziós nő regénye (Jaffa) 

Teljes értékű élet

„A bipoláris zavar krónikus betegség. Tipikusan fiatalfelnőtt-korban kezdődik, majd többnyire végigkíséri az életet. Örökletes, de környezeti, pszichés, szociális faktorok is szerepet játszanak a kialakulásában – mondja dr. Semjén Esztella pszichiáter. – A betegekre jellemző, hogy a hosszabb-rövidebb egyensúlyi állapot után hangulatuk szélsőséges lesz. A depressziós időszakban a rosszkedvhez az észlelés, a gondolkodás, az aktivitás, az étvágy és az alvás kedvezőtlen változása társul. Súlyos esetben önvádolás és hipochondriás téveszmék is kísérhetik, vagy éppen teljes gátoltság. Ez igen kellemetlen állapot, ezért ilyenkor könnyebben kérnek és fogadnak segítséget a páciensek. A mániás szakaszban a hangulat tartósan emelkedett, akár euforikus. Nagy önbizalom, fokozott aktivitás, kisebb alvásigény, gyakran gátlástalan viselkedés, túlzott költekezés figyelhető meg az érintetteknél. Enyhébb lefolyása a hipománia, ezt nagyon szeretik a betegek, mert produktív időszak. Mindemellett előfordulhatnak kevert állapotok is, amikor egyszerre vannak jelen depressziós és mániás tünetek. Jelen tudásunk szerint a betegség nem gyógyítható, a kezelés célja a visszaesések megelőzése, az egyes epizódok tüneteinek és időtartamának csökkentése. A gyógyszeres kezelés alapját a hangulatstabilizáló szerek jelentik, de fontos a pszichoedukáció, a terápia is. Ezalatt a páciens megismeri saját betegségét, így képes felismerni az egyes epizódok figyelmeztető tüneteit. Ezeket megtanulja kezelni, és rájön, mikor kell orvoshoz fordulnia. Aki a terápiás utasításokat követi, teljes értékű életet élhet.”

Te is küzdesz hasonló hangulatzavarokkal? Írd meg nekünk, hogyan vetted fel a harcot a betegségeddel a psziche@ sanomamedia.hu e-mail címre!

„Belül pörögtem, mint egy ketrecbe zárt tigris”Cikkünk a Nők Lapja Psziché június–júliusi számában jelent meg.
A tartalomból:

  • A drogról tabuk nélkül – Szabó Győzővel és Csernus Imrével
  •  Így kezeld a kamaszt! Interjú Tari Annamáriával és Vekerdy Tamással
  •  Az eltűnt szex nyomában – Van visszaút, ha elmúlik a vágy?
  • EQ – A 21. század legfontosabb képessége
  • Példamutató nagymamák

    Ha szeretnél előfizetni a magazinra, itt megteheted!
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amarynda 2012-08-05 14:53

A depresszionak rengeteg fajtaja van mindegyik mas kezelest igenyel.

A legfontosabb hogy a beteg ne szegyelljen segitseget kerni.

Detti. 2012-08-05 12:20

A szakszerű segítség már abban is segít, hogy a családot, a család elutasítását hogy kezelje az ember.

 

De ha érzi az ember, hogy baj van, inkább kérjen még időben segítséget, sajnos én az elmúlt 2 év alatt 2 fiatal ismerősömet veszítettem el, mert azt hitték, ki tudnak mászni egyedül is, de nem ment és a lehető legrosszabb utat választották. 

Quistis 2012-08-05 11:37

Nagyon sok hasznos dolgot megtudtam ebből a cikkből.

Quistis 2012-08-05 11:34

Nagyon sok hasznos dolgot megtudtam a cikkből, de mit tehet az ember lánya akkor, ha tudja hogy gondjai vannak, a maga módján fel is veszi a harcot, de a családja hallani se akar ezekről a dolgokról, se róla, nem hogy esetleg segíteni neki vagy támogatni valamilyen formában.

Nők Lapja Cafe 2012-08-05 11:34

Barbara hat évig harcolt hangulatzavarával. Most - 25 évesen - tünetmentes, és végre elkezdte önálló életét, de kemény önismereti út áll mögötte.

Nők Lapja Café: ,,Belül pörögtem, mint egy ketrecbe zárt tigris\"

Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Elképesztően aranyos Michael Buble kisfia - fotók

Elképesztően aranyos Michael Buble kisfia - fotók

Héthónapos kisfiával kapták lencsevégre az énekest.
Facebook lájkok száma
Bubist vagy menteset?

Bubist vagy menteset?

Melyik használ jobban az egészségednek: a szénsavas...
Facebook lájkok száma
Ezért vagy folyton fáradt!

Ezért vagy folyton fáradt

Gyakran fáradtnak és lagymatagnak érzed magad? Ennek a...
Facebook lájkok száma
88. születésnapját ünnepli II. Erzsébet

88. születésnapját ünnepli II. Erzsébet

Ma ünnepli 88. születésnapját a királynő.
Facebook lájkok száma
Betegség törte ketté Debreczeni Zita húsvétját

Betegség törte ketté Debreczeni Zita húsvétját

Debreczeni Zita ágynak esett, betegséggel küzd...
Facebook lájkok száma
Húsvét után: mi legyen a sok maradékkal?

Húsvét után: mi legyen a sok maradékkal?

Jó lenne, ha húsvétkor minél kevesebb étel végezné a...
Facebook lájkok száma
Csináld magad: nyomda levelekkel és virágokkal

Csináld magad: nyomda levelekkel és virágokkal

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, gyönyörű virágok és...
Facebook lájkok száma
Ezért ordított hangosan Hajdú Péter

Ezért ordított hangosan Hajdú Péter

Hajdú Pétert ritkán hallani ordítani, most mégis...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma5
Együtt moziztunk Doktor House szerelmével

Együtt moziztunk Doktor House szerelmével

Gustavo Sampaio gondolt egyet, és idén először...
Facebook lájkok száma
Itt a szezon: még három recept eperrel

Itt a szezon: még három recept eperrel

Újabb három epres recepttel segítünk, hogy alaposan...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma7

Legtöbbet megosztott cikkek

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma131
Szupercuki videó György hercegről és Katalinékról

Szupercuki videó György hercegről és Katalinékról

Tündéri videó került napvilágra György herceg...
Facebook lájkok száma59

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma52

25 fok is lehet a jövő héten

A jövő héten folytatódik a változékony idő, többször...
Facebook lájkok száma34
Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Elképesztő lakberendezés: lebegő csigalépcső

Egyedi módon oldották meg az oslói lakásban a...
Facebook lájkok száma33
A nejlonzacskók sorsa

A nejlonzacskók sorsa

Egy átlagos bevásárláskor több nejlonzacskót viszünk...
Facebook lájkok száma15
Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma14
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma13