Életmód

A tinik és a szex

A hollywoodi filmek szexjelenetei miatt fiatalabban kezdik a szexuális életüket és egyre kikapósabbak a kamaszok – derült ki egy kutatás során.

A Dartmouth Egyetem szakértői közel 700 közkedvelt film szerelmi jeleneteit elemezték. „Ezek a jelenetek alapvetően befolyásolják a tinédzserek személyiségfejlődését, és arra ösztönzik őket, hogy későbbi kapcsolataikban belemenjenek a rizikósabb helyzetekbe is” – nyilatkozta dr. Ross O’Hara, a kutatás vezetője. A kutatók összesen 1228 12 és 14 év közötti gyereket vizsgáltak meg, akiknek aztán hat éven keresztül kísérték figyelemmel a szexuális fejlődését. A gyerekeknek a kutatás elején ki kellett választaniuk egy véletlenszerűen összeállított 50-es listából, hogy melyik filmeket látták és melyikeket nem. Hat évvel később a tudósok megvizsgálták, mennyire aktívak szexuálisan, mennyire hajlamosak kockázatot vállalni szerelmi életükben és hogy milyen gyakran használnak óvszert. Az adatokból kiderült, hogy minden egyórányi végignézett szexuális tartalmú jelenet hatására ötszörösére növekedett a szüzesség elvesztésének esélye a megtekintést követő hat évben. „Ezek alapján nagyon is van értelme annak, hogy a szülők beleszóljanak abba, gyerekeik mit nézhetnek meg és mit nem” – vélekedett a szakértő. Az eredmények szerint egyértelmű kapcsolat van a látott szexjelenetek száma és a szexuális viselkedés között. A résztvevők saját bevallásuk szerint megpróbálták imitálni a képernyőn látott szerelmi jeleneteket. A kutatók az 1998 és 2004 között bemutatott 684 legnépszerűbb film szexuális tartalmát is megvizsgálták. Meglepő módon a legtöbb filmben, még a családi filmekben is történik utalás a szexre vagy valamilyen szexuális tartalmú üzenetre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top