Életmód

Megtaláltuk a kórosfáradékonyság-járvány okait

Mostanában igen sokan panaszkodnak érthetetlen fáradékonyságra, gyengeségre. Nem tudják, mi történik velük, hiszen korábban volt energiájuk a mindennapokhoz. Megtaláltuk a magyarázatot.

„Lecsukódott a szemem”

Zsuzsa (41), fáradékony

„Több problémám is van mostanában. Rendkívül gyengének érzem magam, délután már el tudnék aludni az íróasztalomon. Előfordult, hogy tényleg lecsukódott a szemem, és ki kellett mennem a vécébe, hogy egy negyedórát hunyjak. Mintha az anyagcserém is lelassult volna: jó pár kilót felszedtem, de leadni az istennek sem tudom őket. Valami nem stimmel, nem is én vagyok az, akit a tükörben látok.”

Megtaláltuk a kóros fáradékonyságjárvány okait

Tipp 1.
A szervezet elsavasodott

Az egészségtelen ételekkel és adalékanyagokkal, de elsősorban a szénhidrátbevitel nyomán a szervezetünkben hemzsegnek a mikroorganizmusok. Az ilyen állapotnak a legfőbb tünete a fáradtság, hiszen testünk nem tud energiát kinyerni a cukorból, mert azt a bennünk tenyésző  mikroorganizmusok megerjesztik, és belőle savas salakanyagot bocsátanak ki. Ráadásul minél többet eszünk a lisztes, cukros dolgokból, annál többet kívánunk. Az így elsavasodott szervezetben termelődött mérgek gátolják a fehérjék, tápanyagok felszívódását, és gyakorlatilag minden folyamat leáll, lelassul: nem termelődnek hormonok, enzimek, és persze az emésztés sem megfelelő, ezért gyakori társtünet az elhízás. Az élesztő- és penészgombák felélik helyettünk az elfogyasztott vitaminokat, ásványi anyagokat, felborítják energia-háztartásunkat. Az eredmény: általános gyengeség.

Tipp 2.
Oxigénhiány áll a háttérben

Megtaláltuk a kóros fáradékonyságjárvány okaitA városi ember nehezen, vagy egyáltalán nem jut tiszta levegőhöz, márpedig az élet alapfeltétele az oxigén; a szervezet csak akkor tud a tápanyagokból energiát nyerni, ha ebből elegendő áll a rendelkezésére. Ha egy város túlságosan elszmogosodik, akkor lakói egyre gyakrabban panaszkodnak fülzúgásra, halláskiesésre, keringési zavarokra és persze fáradékonyságra. Ahogyan gyengül szerveik vérellátása, úgy esik vissza testi és szellemi teljesítőképességük. A mozgáshiány, a helytelen táplálkozás és a stressz csak fokozza ezt a hatást. A következmény: a szervezet ellenálló képessége gyengül, fogékonnyá válik fertőzésekre, megbetegedésekre.

„Két hónapig fájt a fejem egyfolytában”

 Lívia, fórumozó, fáradékony

„Korábban simán hajnalig pörögtem és mentem másnap reggel dolgozni. Aztán a sok stressz és egyéb miatt jöttek a tünetek. Amióta az eszemet tudom, fejfájós vagyok, de az elmúlt időszakban közel két hónapig fájt a fejem egyfolytában. Erre fogtam a fáradékonyságot. Egy idő után elmentem neurológushoz, aki felírt egy-két gyógyszert, majd elhajtott pszichológushoz, mert szerinte depressziós vagyok. Majd eltelt két hónap, amikor a nyakamon lett egy duzzanat. Azt hittem, rendben leszek, meggyógyultam, de úgy néz ki, nem.”

Tipp
Pajzsmirigyprobléma okozza a tüneteket

– Fáradékonyság lehet a következménye a pajzsmirigy alul- és túlműködésnek is – mondja dr. Szunyogh Magdolna belgyógyász, endokrinológus. – Az alulműködés gyakrabban érint nőket, de férfiaknál is előfordul. A fáradékonyságon kívül egy sor probléma kísérheti, például bőrszárazság, hajhullás, a szemöldök szélének kikopása, lelassulás, romló felfogóképesség, depresszió, lelassult pulzus és libidógondok. A túlműködés lényegesen ritkább, ez az anyagcsere felgyorsulásával, fogyással, izzadással, gyors szívveréssel, hasmenéssel, hőemelkedéssel társulhat, a fáradékonyság és hajhullás mellett. Ha a fáradékonyságot valamilyen konkrét betegség okozza, akkor az élénkítőszerek csak átmenetileg fedik el a panaszt, de nem oldják meg tartósan a problémát. A koffein átmenetileg élénkít, azután részben hozzászokunk, és egyre nagyobb dózisokkal tudjuk csak elérni a megfelelő frissességet, azután viszont kifejezetten lemerülünk. Tehát végeztessünk inkább egy általános laborvizsgálatot!

Megtaláltuk a kóros fáradékonyságjárvány okait„Lassan beszélek, lassan megyek, lassan reagálok”

Detti (31), fáradékony

„Engem úgy ismernek a munkahelyemen, mint egy dinamikus csajt. Ehhez képest két hete teljesen be vagyok lassulva. Lassan beszélek, lassan megyek, lassan reagálok; a munkahelyi teljesítményem a felére esett vissza. Kávét iszom, vitamint szedek, sőt legutóbb még a fehér teát is kipróbáltam egy kollégám tanácsára, de semmi hatás.”

Tipp 1.
Váltakozó időjárás bolygat

– Az időjárás-változásra minden szervezet másként reagál – magyarázza Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – Az tény, hogy ez a mostani, hol ősz, hol nyár helyzet sokakat megvisel, mert az erőteljes változások folyamatos alkalmazkodásra késztetik a szervezetet, ami felemészti az energiánkat. Elterjedt nézet, hogy a melegfront rosszabbat tesz, de valójában maga a változás az ok – mindegy, milyen irányú. A fokozott hőtermelés-hőleadás külön erőfeszítést igényel. Bár a legtöbben a tavaszi fáradtságot ismerik, a dolog nem évszakfüggő. Tavasszal csupán a vitamin- és a napfényhiány nehezíti a helyzetet, de amúgy nyáron is van magyarázat a levertségre.

Megtaláltuk a kóros fáradékonyságjárvány okait

Tipp 2.
Megtaláltuk a kóros fáradékonyságjárvány okaitTöbb bolygó „szívja el” az energiánkat
– A hátráló mozgást végző Merkúr lassítja a gondolatainkat, és egyfajta kedvtelenül feszült felhangot ad ezeknek a napoknak – mondja R. Kövér Balázs asztrológus. – A Merkúr mellett azonban az életerőnkről és a lendületünkről gondoskodó bolygók is kapnak néhány nehezebb fényszöget. Az energiánkért és életerőnkért felelős Nap végre a saját jegyében, az Oroszlánban jár, ez pedig egy idő után energikussá és életerővel telivé tesz bennünket. Az elmúlt időszak nehezebb fényszögeinek hatására egyelőre csak az Oroszlán-Nap lustaságot, kényelmességet, hedonizmust fokozó hatását érezhettük meg. A lendületes Mars sem olyan lendületes mostanában, mint szeretne. A Mérlegben járva eleve kedvét veszti és belassulhat – így aztán nem nagyon tudja energiáival kisegíteni a lustálkodó Napot. A hét vége felé azonban javul a helyzet, látszik már az energiáink felszabadulása. Ha néhány napot még előrébb nézünk, azt látjuk, hogy az energiánkat lefojtó fényszögek „engednek”, a Nap beljebb jár az Oroszlánban, és bizony végre átveszi az uralmat az energiáink fölött is. Augusztus első napjaitól visszatérhet a régi lendületünk, és fokozódik az életkedvünk is, az igazi javulás azonban augusztus 9-étől várható, amikortól a Merkúr végre ismét előrefelé halad majd.

„Érzem a lehúzó hatást”

Ildikó (27), fáradékony
„Valami nagyon sok problémát okoz nekem mostanában, elhidegülést, fáradékonyságot, ami a munkámra is kihatással van. Érzem a lehúzó hatást, de nem tudom, honnan jön.”
 
Tipp
Szellem jár a létközi térben

– Sok esetben fordultak már hozzánk ilyen panasszal. Örményországból, Kambodzsából, Chiléből, Kanadából is eljönnek a kezeléseinkre és 98 százalékukon tudunk segíteni – mondja Hegedűs Mária gyógyító, a Kovács-Magyar András Energiagyógyító Központ munkatársa. – Az az ember, aki fáradt, a saját lelkét terheli olyan dolgokkal, amin maga nem tud segíteni, de szabadulni sem igazán a problémáktól. A fáradékonyság másik leggyakoribb oka az, hogy az illető benne fekszik egy földsugárzásban, geopatikus zónában, ami elviszi az energiáit. De megtörténhet az is, hogy amikor valaki meghal a környezetünkben, a szelleme nem megy át a túlvilágra, mert szerettei ide kötik. Minden energiával működik, és a miénket valaki magával viheti, ha nem engedjük el. Márpedig a szellemek csak odaátról tudnak segíteni, a létközben nem. Az emberek általában azonnal megkönnyebbülnek, amikor a szellemet elengedtük, ma is voltak is ilyen eseteink.

„Könnyebb lesz az életem”

Ildikó (27), energikus

„Most, a szellemelengedés szertartása után jobban érzem magam. Három évvel ezelőtt az öngyilkosságról írtam a szakdolgozatomat. Lehet, hogy a fiatalember szelleme érezte, hogy kötődöm ehhez a témához. (…) Megtudtam, hogy ez egy húszéves korában öngyilkosságot elkövető fiatalember szelleme volt. (…) Most úgy érzem, miután a szellem eltávozott, könnyebb lesz az életem. Köszönöm szépen!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top