Miért tagadja meg a szülő gyermekétől a sikert?

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Veszélyes világban élünk, ahol egy gyermek csak akkor tud túlélni, ha a szülő hagyja, hogy a saját bőrén tanulja meg a szabályokat. A túlóvott gyermekekről dr. Csernus Imre mesél.

„Nem mehetek egyedül boltba, mert elüt az autó, mert eltévedek, mert leütnek és kirabolnak. Nem aludhatok nyitott ablaknál, mert elrabolnak...” Ilyen és ehhez hasonló mondatokat mantráznak azok a kisgyerekek, akiket szüleik rettegve óvnak, féltenek, akik a szülői aggodalom miatt nem mehetnek ki az utcára focizni, később kezdik el az iskolát – szülői felügyelet nélkül egész egyszerűen egy lépést sem tehetnek. A gyerek persze szót fogad, a szülői szeretetért bármit megtenne. 

Csernus: Miért tagadja meg a szülő gyermekétől a sikert?A picik már egészen fiatalon megtanulják, milyen veszélyes és gonosz ez a világ, s hogy ezekből a gyerekekből milyen felnőtt válik, azt sajnos majdnem mindennap látom. Hétről hétre rengeteg olyan drogos fiatallal van dolgom, akiknek legnagyobb bajuk az, hogy életképtelenek. Ezen fiatalok szülei úgy gondolják, hogy gyermekük okos, szép, eszes és tökéletes – mellékesen meg narkós. Nem látja a szülő az egyszerű tételt: Ha minden falatot megrág gyermeke helyett, azzal őt nyomja le a víz alá. 

Mert hogyan működünk? Minden ember igényli a kihívást, a feladatot, a próbatételt, amit ha képes megoldani, akkor azt siker koronázza. Ez a siker önbizalmat és erőt ad, az ember ettől válik felelősségteljes felnőtté, mert tudja, mert megtapasztalja, milyen az élet. A kihívás, a feladat, a megmérettetés a gyermeket is megilleti, ám ha az aggodalmas szülő leveszi gyermeke válláról ezt a terhet, ha megoldja helyette a feladatot, akkor a gyermek sikerélmények nélkül fog felnőni. Önbizalom-hiányos és életképtelen felnőtté válik, akinek félelme, bizonytalansága egyre csak fokozódik – amit már csak valami szerrel tud feloldani. 

Honnan jön ez a mélységes szülői aggódás? Veszélyes világban élünk, ezt tolják az arcunkba nap mint nap, de ott van egy másik fontos magyarázat is: a szülő is fél, fél, hogy mi lesz vele öregkorára, mi lesz vele, ha a gyermekével történik valami. Sokakat sajnos az önzőség motivál, nem szeretetből féltenek. Régebben legalább volt a családban öt-hat gyermek, ma meg jó, ha van kettő.  Ez kevés. Kevés ahhoz, hogy a szülő ne féltse – önmagát. 

Aki jót akar tenni gyermekével, az nem oldja meg helyette az életet, sokkal inkább az életre tanítja: arra, hogy a döntés az ő kezében van, az ő felelőssége, az ő élete, az ő szabadsága, az ő sikere. Ahhoz, hogy erre ráneveljük, kezdetben meg kell világítani számára a döntés minden lehetséges oldalát. Tudatosítani kell benne, hogy tehetséges, magáért teszi, amit tesz. 

Olvass tovább

Hozzászólások

kysslina 2012-09-21 18:41

hogy könyörögtem kistestvérért,és szült is nekem

 

Ugye ezt nem mondod komolyan? ha igen, akkor azért ezen lenne mit rágódni. 

Pilizota 2012-09-21 16:51

Rosszul értemezett túlféltés, rátelepedős szeretet. Ez miatt. Elég szar lehet, ha az emberre így rátelepednek.

Akadt ilyen kísérlet nálunk is. anyám: "jajj nehogy ez vagy az legyen...." stb.
Erre megmondtam, hogy nem vagyok, sem félkegyelmű, sem nyomorék úgyhogy hagyjon már a saját fejem után menni.
És mentem a fejem után és máig is saját hülyeségemből tanulok vagy nem tanulok (ilyenkor meg nem a szüleimmel, hanem magammal cseszek ki...).

Nuca444 2012-09-21 16:45

És hogyan léphet ki ebből a gyerek szerintetek? Oké, tudom, "kemény és következetes munka". Nade miből áll ez?

Torolt_felhasznalo_118041 2012-07-29 10:36

...és igen...! Ahogy írod...:)

Torolt_felhasznalo_118041 2012-07-29 10:35

No és az élet ott fejeződik be, amikor már mindent tudunk...hiszen, már nincs motiváció, nem kell többet tudnunk, nincs értelme az életünknek... lehet sok szülő azt szeretné, hogy gyermeke mindig tovább lépjen az életben, de azt hitette el vele, hogy már mindent tud... kemény dolgok tudnak ezek lenni...!

Lillaréka 2012-07-29 10:32

A túlféltés szerintem valahol ott kezdődik, amikor a kisbabának minden felesleges szart megvesz a szülő, és a játszótéren ötpercenként fertőtleníti a kezét.

 

 

 

és ugrik anyuka, ha a csöppség elesett- hogyjajpicinyemugyenemütöttedmegmagad... és nem engedi homokozni, meg mászókázni.. aztán nem engedi el iskolai kirándulásra- vagy erdei táborba..  

Torolt_felhasznalo_118041 2012-07-29 10:31

Ne félj! Soha ne félj semmitől, mert amitől félünk, az sokszor be is következik...

A megfelelő humorral áldott emberek nem tudnak nagyot hibázni a gyermeknevelésben... 

A gyermek nevelés kb 7 éves korában befejeződik, ha megkapta mindennek az alapját, már oké és ha korának megfelelően nevelkedik...egy példa: nem kell 4 évesen olvasni és írni tudni...mert amíg azt tanítod neki, addig kimarad a lényeg, az iskolába meg azt fogja hinni, hogy ő már mindent tud és úgy is marad...! :)