Miért tagadja meg a szülő gyermekétől a sikert?

Veszélyes világban élünk, ahol egy gyermek csak akkor tud túlélni, ha a szülő hagyja, hogy a saját bőrén tanulja meg a szabályokat. A túlóvott gyermekekről dr. Csernus Imre mesél.

„Nem mehetek egyedül boltba, mert elüt az autó, mert eltévedek, mert leütnek és kirabolnak. Nem aludhatok nyitott ablaknál, mert elrabolnak...” Ilyen és ehhez hasonló mondatokat mantráznak azok a kisgyerekek, akiket szüleik rettegve óvnak, féltenek, akik a szülői aggodalom miatt nem mehetnek ki az utcára focizni, később kezdik el az iskolát – szülői felügyelet nélkül egész egyszerűen egy lépést sem tehetnek. A gyerek persze szót fogad, a szülői szeretetért bármit megtenne. 

Csernus: Miért tagadja meg a szülő gyermekétől a sikert?A picik már egészen fiatalon megtanulják, milyen veszélyes és gonosz ez a világ, s hogy ezekből a gyerekekből milyen felnőtt válik, azt sajnos majdnem mindennap látom. Hétről hétre rengeteg olyan drogos fiatallal van dolgom, akiknek legnagyobb bajuk az, hogy életképtelenek. Ezen fiatalok szülei úgy gondolják, hogy gyermekük okos, szép, eszes és tökéletes – mellékesen meg narkós. Nem látja a szülő az egyszerű tételt: Ha minden falatot megrág gyermeke helyett, azzal őt nyomja le a víz alá. 

Mert hogyan működünk? Minden ember igényli a kihívást, a feladatot, a próbatételt, amit ha képes megoldani, akkor azt siker koronázza. Ez a siker önbizalmat és erőt ad, az ember ettől válik felelősségteljes felnőtté, mert tudja, mert megtapasztalja, milyen az élet. A kihívás, a feladat, a megmérettetés a gyermeket is megilleti, ám ha az aggodalmas szülő leveszi gyermeke válláról ezt a terhet, ha megoldja helyette a feladatot, akkor a gyermek sikerélmények nélkül fog felnőni. Önbizalom-hiányos és életképtelen felnőtté válik, akinek félelme, bizonytalansága egyre csak fokozódik – amit már csak valami szerrel tud feloldani. 

Honnan jön ez a mélységes szülői aggódás? Veszélyes világban élünk, ezt tolják az arcunkba nap mint nap, de ott van egy másik fontos magyarázat is: a szülő is fél, fél, hogy mi lesz vele öregkorára, mi lesz vele, ha a gyermekével történik valami. Sokakat sajnos az önzőség motivál, nem szeretetből féltenek. Régebben legalább volt a családban öt-hat gyermek, ma meg jó, ha van kettő.  Ez kevés. Kevés ahhoz, hogy a szülő ne féltse – önmagát. 

Aki jót akar tenni gyermekével, az nem oldja meg helyette az életet, sokkal inkább az életre tanítja: arra, hogy a döntés az ő kezében van, az ő felelőssége, az ő élete, az ő szabadsága, az ő sikere. Ahhoz, hogy erre ráneveljük, kezdetben meg kell világítani számára a döntés minden lehetséges oldalát. Tudatosítani kell benne, hogy tehetséges, magáért teszi, amit tesz. 

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

eda-1952 2012-07-28 20:05

Nincs gyereke? Plusz ahogy nézem, van egy megnemérdemelt szakképesítése is, mert aki ezt leírta...:

"  a szülő is fél, fél, hogy mi lesz vele öregkorára, mi lesz vele, ha a gyermekével történik valami. Sokakat sajnos az önzőség motivál, nem szeretetből féltenek. Régebben legalább volt a családban öt-hat gyermek, ma meg jó, ha van kettő.  Ez kevés. Kevés ahhoz, hogy a szülő ne féltse – önmagát. "

..attól elvenném a diplomáját, miután elmagyaráznám neki, hogy a kedves édesanyjáról mondja, hogy önzőségből félti a gyerekét.

TiaMaria 2012-07-28 20:04

nem egészen százas a fickó

Torolt_felhasznalo_599243 2012-07-28 20:02

 

 

Nincsenek túlóvva, iskolába járnak, nem? Annak minden " folyamodványával" már nem tekinthetők túlóvottaknak a gyerekek. (közlekednek, vásárolnak, közösséget építenek vagy leépítenek, mellé-és alárendeltségi viszonyokat ismernek meg, sportolni járnak, magánórákra, szórakozóhelyekre, jobb esetben tanulnak is.... stb.) Ezt helyettük nem élik át a szüleik.

A cikkhez inkább nem fűzök semmit. Csenushoz sem.

Torolt_felhasznalo_336401 2012-07-28 20:01

Az utolsó előtti bekezdésben tényleg azt írja, hogy van aki azért félti a gyerekét, mert majd az gondoskodik róla öregkorában? Bezzeg régen, mikor sok gyerek volt, nem kellett aggódni.

Vagy megártott a söröm? Vagy az övé?

dani zsuzsanna 2012-07-28 20:00

úristen

 

most az a menő,hogy minden olyan ember párkapcsolatról családról,gyerek témáról ír

aki maga sem él párkapcsolatban,és gyermeke sincs

 

nem jó a túl féltés,de a túl nagy szabadosság sem

kell ellenőrizgetni

amúgy a drognak,alkoholnak,cigarettának,észrevehető jelei vannak.ha figyelsz a gyerekedre

kettő ha jóba vagy a gyerekkel.el fogja neked mondani hogy ide és ide járok,normális esetben az egész baráti körét ismered

ha pedig valóban vagány szülő vagy,néha érte is mehetsz egy buliba,vagy akár el is mehetsz vele

tudja mi a pia,a drog,a cigi látja..mert megbeszéled vele

 

akit mindentől tiltanak lehet rosszabb lesz

 

de a cigit nyomok a szájába,se jó..

 

az arany középút a legjobb..nehéz betartani..mert mindenki félti a gyerekét szerintem

nálunk semmi nem volt ,,tabu,,otthon.szüleim mindkettőnk barátait ismerték.tesómét,és az enyémeket is.volt kerti parti,buli..satöbbi

szerintem ők ilyen téren jó fej szülők voltak

mindenről tudnak melyikünk hol,kivel,mit csinált..nincsenek titkok

TiaMaria 2012-07-28 19:58

"  Sokakat sajnos az önzőség motivál, nem szeretetből féltenek"

 

baromság.   90%ban

 

 

 

 

" Nem aludhatok nyitott ablaknál, mert elrabolnak..." 

 

 

attól függ édes fiam hogy hol

 

Budapesten egy földszinti lakásban rács nélkül ne is aludjál egyedül nyitott ablaknál

 

 

 

alsópusztaröcsögén kerítéssel körülvett családi  házban, nyugodtan, édes fiacskám

 

 

 

 

 

 

Bambino3 2012-07-28 19:37

Csernusnak tudtommal nincs gyereke. Gőze nincs milyen mikor a gyereket a játszótéren vagy máshol őrült mód keresi mert eltűnt a gyerek egy fél perc alatt, amíg a másikat figyelte az anyuka. Gőze nincs milyen érzés lesz úrrá az emberen amikor olyan híreket hall folyton a tévéből és az internetről, hogy apró gyerekeket vagdosnak fel meg erőszakolnak meg. Én engedném a gyerekem és sokszor engedem is, de sajnos tényleg szörnyű ez a világ. És nem oldom meg helyette a problémát, de féltem őt és óvom.

Nők Lapja Cafe 2012-07-28 19:37

Veszélyes világban élünk, ahol egy gyermek csak akkor tud túlélni, ha a szülő hagyja, hogy a saját bőrén tanulja meg a szabályokat. A túlóvott gyermekekről dr. Csernus Imre mesél.

Nők Lapja Café: Miért tagadja meg a szülő gyermekétől a sikert?

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>