Életmód

Nagyobb kárt okoz az elhízás, mint a dohányzás?

Bár azt gondolnánk, a dohányzásnál és alkoholizálásnál nem sok rosszabbat tehetünk a testünkkel, az elhízás több kárt okoz.

Érdekes egészségügyi felmérés készült Amerikában; a válaszadók többsége  súlyosabb problémának tartja az elhízást a dohányzásnál vagy a túlzott alkoholfogyasztásnál. Meglepő eredmény, hiszen azt gondolnánk, a káros szereknél nincs pusztítóbb. Persze lehet, hogy azért vélekednek így sokan, mert az elhízás ma már (szerencsére?) több embert érint, mint a függőségek. Bár tény, hogy a túlsúly is jelentősen megkeserítheti az életünket, ráadásul komoly betegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás, keringési rendellenességek) előszobája, általában kevésbé érezzük magunkra veszélyesnek.

A bűvös BMI
A magasság és testsúly összevetése alapján számolt BMI skála
18,5 és 25 pont között határozza meg a normálisnak számító testtömegindexet. Túlsúlyosnak a 25 és 30 pont között esőket nevezik, míg 30 pont fölött már súlyos elhízásról beszélünk.

Az amerikaiak 81 százaléka viszont kimondottan súlyos problémának tartja az elhízást, míg a cigarettáról 67, az alkoholról csak 47 százalékuk vélekedik így (az elhízás negatív megítélése több mint 20 százalékkal növekedett az utolsó felmérés óta).

Az amerikaiak között valóban rengeteg extrém kövér embert látni, de azért nálunk sem túl szép az összkép – elég, ha megnézzük saját (vagy még inkább édesanyánk) osztálytalálkozós fotóit.

Nagyobb kárt okoz az elhízás, mint a dohányzás?

Míg az amerikai felnőtteknek több mint 26 százaléka számít a testtömegindexe alapján elhízottnak, Magyarországon minden ötödik ember az. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi egészségfelmérése szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7 százalék) a kívánatosnál magasabb a testsúlya, minden ötödik felnőtt pedig egyenesen elhízott. Az önbevalláson alapuló értékek szerint a nők körében valamivel kevesebb az elhízottak, illetve a túlsúlyosak aránya. De hát melyik nő szeret a súlyáról beszélni?

– Az elhízás mértéke hazánkban több mint aggasztó – mondja Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. – A magyarok nemcsak kialakult betegségek miatt fordulnak dietetikushoz segítségért, hanem sokszor pusztán az elhízás miatt is – mondja szakértőnk –, és egyre több dietetikus foglalkozik közvetlen tanácsadással, ami azt mutatja, hogy mind több ember ismeri fel a tudatos táplálkozás szükségszerűségét. Hogy ezzel párhuzamosan a dohányzásról vagy az alkoholizmusról hogyan vélekedünk, arról nem készült összevetés, de az tudható, hogy már a 15–18 éves fiatalok egyharmada cigarettázik, ráadásul a többségük napi rendszerességgel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top