Életmód

Így gyászol a kutya

Depresszióba eshet és akár étvágytalanná is válhat egy kutya, ha elveszíti gazdáját – szakértők szerint gyakran így reagál egy négylábú, ha gyászol.

A nemrég híressé vált Sólyomszem, Jon Tumilson kutyája is megmutatta a világnak, hogy az ember a legjobb barátja milyen fájdalmat képes átélni. Miután Tumilson elesett Afganisztánban, temetésén a család mellett több ezer bajtárs vett részt, és mindannyian látták, hogy a kutya úgy szenved, mint ők. Az állat gyászáról még később is sokat írtak az újságokban. A szakértők szerint az ilyen reakció a kutyáknál nem ritka. Sőt a San Franciscó-i állatorvos és állatviselkedés-kutató, dr. Sophia Yin szerint a kutyák is éreznek boldogságot, fájdalmat, félelmet és haragot. Gyakori az is, hogy a kutyák az emberekhez hasonló tüneteket mutatnak a szeretett gazdájuk halála után. Az sem ritka, hogy depresszióba esnek és hosszú időn át nincs kedvük játszani, valamint többet alszanak, mint mozognak, emellett étvágytalanok is lehetnek. Az Emory Egyetem kutatói, hogy kiderítsék, mi járhat a kutyák fejében, funkcionális MRI- (fMRI) vizsgálatokat végeznek az ebeken. Gregory Berns, az egyetem igazgatója és a kutatás vezetője reméli, hogy kutatásaik során fény derül az ember és a kutya barátságának titkára, ezúttal a kutya szemszögéből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top