Életmód

Tévé nélkül két évvel tovább élhetünk

Két évvel is tovább élhetnek azok, akik napi három óránál kevesebbet töltenek ülő helyzetben, akár a tévé, akár a számítógép előtt – erre hívja fel a figyelmet egy friss kutatás.

Az amerikai Országos Egészségügyi és Étkezési Felmérés (NHANES) 2005–2006-os, valamint 2009–2010-es adatait elemezve a tudósok rájöttek, hogy a televíziózással és a számítógép előtti ücsörgéssel töltött órák száma előre jelezheti a várható élettartamot. A vizsgálati eredmények szerint a tévénézés napi két órára redukálása pedig 1,4 évet adhat hozzá a várható élettartamunkhoz. „Egyértelmű, hogy a televízió előtt töltött órák potenciálisan csökkenthetik a várható élettartamot” – írják a tudósok, akik a BMJ Open című online szaklapban publikálták kutatási eredményeiket. A NHANES adatai szerint az amerikai felnőttek napjaik 55 százalékát töltik ülő helyzetben, ami rendkívül komoly közegészségügyi problémát okozhat a későbbiekben. „Az ülő életmód bizonyítottan növeli az olyan, gyakran végzetes betegségek kialakulását, mint a diabétesz, a szívroham és a stroke. Ha eredményeket szeretnénk elérni a várható élettartam szempontjából, alapvető változtatásokra lesz szükség a lakosság életvitelében és egészségtudatosságában.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top