2017. 08. 19. Huba

A húsevőknek nem kellenek a vegák

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Vajon működhet egy párkapcsolat, ahol az egyik fél vegetáriánus, a másik meg húsevő? Sokak szerint nem.
2012. 07. 13. |

Kövess minket!

f Ajánlom

A nemzetközi társkereső oldal, a match.com felméréséből kiderül, sok húsevőnek nem áll szándékában vegetáriánussal vagy vegánnal randizni – egészen pontosan a megkérdezett négyezer szingli harminc százaléka állítja azt, hogy Soha! Sokan vannak, akiknél a közös étkezés a párkapcsolat olyannyira fontos része, melyhez hozzátartozik az étel megosztása is. A megkérdezettek egy része például azért nem vágyik vega társra, mert ez a közös élmény elmaradna. Megint másokat kimondottan idegesít, ha szénlábnyomról, az óceánok élővilágáról kell beszámolót hallgatniuk, hogy aztán az étvágyat a szégyen vegye el. Sokaknak azzal van baja, hogy a vegetáriánusok erőltetik tulajdon életmódjukat, ami hosszú távon nagyon terhes.

„Naaaa, mondd már, a főétel mi lesz!?”

De mit szólnak ehhez a vegetáriánusok? A felmérésből kiderül, ők nem zárkóznak el attól, hogy húsevőkkel is randizzanak, mindössze négy százalékuk állítja, hogy nem kezdene húsfalóval, de a többségnek nincs azzal baja, ha nem egyezik az étkezési szokás. Így van ezzel Krisztina (33) is, aki közel tíz éve nem eszik húst: „Nem tartom kizáró oknak a húsevést, és nem fogok az első randin rákérdezni, de tény, hogy nem én leszek az, aki véres sztéket süt majd esténként. Ha az ember egészségesen táplálkozik, nyitott és odafigyel a környezetére és magára, nekem simán belefér, ha eszik virslit, májkrémet, szárnyasokat vagy halat, és az sem zavar, ha a családjánál megeszi anyu kajáját” – meséli Krisztina. Számára sokkal fontosabb, hogy a férfi, ha lehet, odafigyeljen arra, honnan származnak az állatok, hogyan tartották őket. 

Természetesen jobb, ha a pasi is vega. Hogy miért? „Mert az étkezésbeli különbség sok kellemetlenséget okoz: sértődött anyósjelölteket, akik nem fogják megérteni, miért nem akarod megenni a disznótorost, multifőzést otthon (sokan nem is hajlandók ugyanazt az edényt használni). Rá kell mindig kérdezni, hogy mit használtak a főzésnél, zsírt vagy olajat. A nyers húsoknak alapból van egy szaguk, amit csak a vegák éreznek, és nem szeretnék minden alkalommal ezzel szembesülni, ha benyitok a konyhámba. Nem túl szexi látvány egy vegának, ahogy a szerelme bevág egy laza körömpörköltet az együttlét előtt... Más illatú egy húsevő ember, és máshogy izzad. A vega pasiknak több energiájuk van, nem fáradnak el olyan hamar. És a legfontosabb, hogy a vegetarianizmus egy életfilozófiáról is szól, másfajta gondolkodás az életről, az állattartásról, a környezetünkről. Nem jó, ha nagyok a különbségek ezekben.”

Így látja a dolgot Bálint (28) is, aki fanatikus vegetáriánus: „A 21. századi városi életmód szerintem nem igazán kedvez a gyakori közös étkezésnek, többnyire külön kajál a pár két tagja, munkához, elfoglaltságokhoz igazítva, vagy pedig együtt, de valamilyen kajáldában, ahol mindenki azt választ, amit akar. Persze ha együtt élnek, főleg ha sokat főznek/esznek együtt, akkor ideális, ha legalább hasonló étrenden vannak, vagy legalábbis a húsevő fél nyitott annyira, hogy olyankor ő is vidáman egye a növényi kosztot. Plusz mivel a vegák nagy része – ahogy én is – ideológiai alapon is választja ezt az életformát, valószínűleg hosszú távon nem igazán fenntartható egy tűzön-vízen át húst imádó és egy radikális vega/vegán párosa. Én amióta vega vagyok, egy hosszú komoly kapcsolatom volt, ahol a párom is velem egy időben hagyta el a húsevést, és nem igazán tudom elképzelni, hogy jól működött volna, ha nem így van. A közvetlen környezetemben pont az elmúlt hónapokban váltott vega étrendre egy korábban határozottan húsmániás barátom, pont az élettársa hatására.”

És mit gondol minderről egy húsevő? Arról már Dénes (37) mesél: „Szeretem a húst, a húst hússal – ha lehet, akkor minden nap, de hetente minimum háromszor. Számomra minden, ami nem hús, az nem minősül élelemnek, mert nem lakom jól tőlük. Egyszer volt egy barátnőm, aki nagyon egészségtudatosan étkezett, vegán volt, és minden gondolata a sport meg az étkezés körül forgott. Megőrjített, hogy nem tudott jóízűen étkezni, nem lehetett vele bűnözni, zabálni, lakmározni. Csak csipegetett, és ha éppen nem volt otthon »rendes« élelem, akkor inkább nem evett. Ezzel még nem is lett volna baj, de a reformjait rám is ki akarta terjeszteni. De túl nagy falat voltam neki, én született húsevő vagyok. Ennek ellenére nem jelentem ki kategorikusan, hogy nem kellene egy vega lány, minden csak menedzsment kérdése, de felejtős a dolog, ha nem tudja tolerálni, hogy húsevő vagyok.”

Olvass tovább

Hozzászólások

mociscsaj_77 2012-07-15 15:51

Szerintem működhet így egy kapcsolat!
12éve vagyok együtt a párommal,én vega-Ő húst-hússal típus!
Tiszteletben tartjuk egymás étkezését,mindenki azt eszik,amit szeret.
Én főzök rá,nekem ezzel sincs gondom.(Mikor főzni tanultam,még ettem húst .)
Van pici gyermekünk is,meg két kutyánk akik szintén húsevők:)
Véleményem szerint a vegák/vegánok esnek túlzásba,amikor már minden szinten elzárkóznak a hústól és az azt fogyasztóktól...
Soha nem gondoltam,h attól ők más emberek lennének,h eltér az ízlésünk...

valérka 2012-07-13 11:41

Az ismerettségi körömben van néhány pár, akiknél az van, hogy a fiú vega, a lány - az egyiknél mindig az aktuális:-) - nem az. Szerintem ezt egyéne válogatja, nem lehet egyértelműen kijelenteni. Talán akik már gyerekkoruk óta vegának lettek nevelve, náluk lehet olyan, hogy kizárólag vegával lépnek kapcsolatra.

mickamacka 2012-07-13 11:37

hát kérem, nem kevés húst eszek, de én nem vagyok büdös...és még nyáron is elég magas hőfokon is elég keveset izzadok...pedig nem vagyok csont és bőr...mégsem folyik rólam a víz, főleg nem a büdös víz.

Ha el is felejtem magamt dezodorálni, akkor sincs nagy gond. 

 

Szerintem alkati kérdés, ki milyen hőfokon milyen vizet izzad....

 

Jesszusom!

 

Húst eszel, akkor büdös vagy... bennem a hiba, vagy tényleg gáz ilyen hülyeségeken filózni? 

 

Inkább a parfümöket kellene jobban megszagolni a vásárlás előtt, amit sok nő előszeretettel használ, pontosabban "önt magára" de simán elmennek naprontó vegyi méregnek. 

 

Minden második nő bűzlik, de nem a hústól...

 

Elvira78 2012-07-13 11:35

Nem kötelező baromfifeldolgozóban vagy sertéstelepen dolgozni. A vadásztársaságokról nem is beszélve. Ha már pályaválasztás.

DymuniaD 2012-07-13 11:26

A (húsevő) emberek többsége képtelen lenne elvágni egy tyúk torkát vagy leszúrni egy disznót. Vadászatról nem is beszélve. Ha már természet.

Elvira78 2012-07-13 11:16

Az ember fogazata vegyes táplálkozásra lett megalkotva. Aki ezt tagadja, az a természet ellen lázad.

sarga_rozsa87 2012-07-13 10:42

egyetértek, nem lennék annak a nőnek a helyében, aki 2 féle menüt is készít

trulla 2012-07-12 19:22

Aha, ez a kép lóg a falon és nézzük miközben zabáljuk a véres steak-et ;)