A húsevőknek nem kellenek a vegák

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Vajon működhet egy párkapcsolat, ahol az egyik fél vegetáriánus, a másik meg húsevő? Sokak szerint nem.
2012. 07. 13. Életmód rovat 

A nemzetközi társkereső oldal, a match.com felméréséből kiderül, sok húsevőnek nem áll szándékában vegetáriánussal vagy vegánnal randizni – egészen pontosan a megkérdezett négyezer szingli harminc százaléka állítja azt, hogy Soha! Sokan vannak, akiknél a közös étkezés a párkapcsolat olyannyira fontos része, melyhez hozzátartozik az étel megosztása is. A megkérdezettek egy része például azért nem vágyik vega társra, mert ez a közös élmény elmaradna. Megint másokat kimondottan idegesít, ha szénlábnyomról, az óceánok élővilágáról kell beszámolót hallgatniuk, hogy aztán az étvágyat a szégyen vegye el. Sokaknak azzal van baja, hogy a vegetáriánusok erőltetik tulajdon életmódjukat, ami hosszú távon nagyon terhes.

„Naaaa, mondd már, a főétel mi lesz!?”

De mit szólnak ehhez a vegetáriánusok? A felmérésből kiderül, ők nem zárkóznak el attól, hogy húsevőkkel is randizzanak, mindössze négy százalékuk állítja, hogy nem kezdene húsfalóval, de a többségnek nincs azzal baja, ha nem egyezik az étkezési szokás. Így van ezzel Krisztina (33) is, aki közel tíz éve nem eszik húst: „Nem tartom kizáró oknak a húsevést, és nem fogok az első randin rákérdezni, de tény, hogy nem én leszek az, aki véres sztéket süt majd esténként. Ha az ember egészségesen táplálkozik, nyitott és odafigyel a környezetére és magára, nekem simán belefér, ha eszik virslit, májkrémet, szárnyasokat vagy halat, és az sem zavar, ha a családjánál megeszi anyu kajáját” – meséli Krisztina. Számára sokkal fontosabb, hogy a férfi, ha lehet, odafigyeljen arra, honnan származnak az állatok, hogyan tartották őket. 

Természetesen jobb, ha a pasi is vega. Hogy miért? „Mert az étkezésbeli különbség sok kellemetlenséget okoz: sértődött anyósjelölteket, akik nem fogják megérteni, miért nem akarod megenni a disznótorost, multifőzést otthon (sokan nem is hajlandók ugyanazt az edényt használni). Rá kell mindig kérdezni, hogy mit használtak a főzésnél, zsírt vagy olajat. A nyers húsoknak alapból van egy szaguk, amit csak a vegák éreznek, és nem szeretnék minden alkalommal ezzel szembesülni, ha benyitok a konyhámba. Nem túl szexi látvány egy vegának, ahogy a szerelme bevág egy laza körömpörköltet az együttlét előtt... Más illatú egy húsevő ember, és máshogy izzad. A vega pasiknak több energiájuk van, nem fáradnak el olyan hamar. És a legfontosabb, hogy a vegetarianizmus egy életfilozófiáról is szól, másfajta gondolkodás az életről, az állattartásról, a környezetünkről. Nem jó, ha nagyok a különbségek ezekben.”

Így látja a dolgot Bálint (28) is, aki fanatikus vegetáriánus: „A 21. századi városi életmód szerintem nem igazán kedvez a gyakori közös étkezésnek, többnyire külön kajál a pár két tagja, munkához, elfoglaltságokhoz igazítva, vagy pedig együtt, de valamilyen kajáldában, ahol mindenki azt választ, amit akar. Persze ha együtt élnek, főleg ha sokat főznek/esznek együtt, akkor ideális, ha legalább hasonló étrenden vannak, vagy legalábbis a húsevő fél nyitott annyira, hogy olyankor ő is vidáman egye a növényi kosztot. Plusz mivel a vegák nagy része – ahogy én is – ideológiai alapon is választja ezt az életformát, valószínűleg hosszú távon nem igazán fenntartható egy tűzön-vízen át húst imádó és egy radikális vega/vegán párosa. Én amióta vega vagyok, egy hosszú komoly kapcsolatom volt, ahol a párom is velem egy időben hagyta el a húsevést, és nem igazán tudom elképzelni, hogy jól működött volna, ha nem így van. A közvetlen környezetemben pont az elmúlt hónapokban váltott vega étrendre egy korábban határozottan húsmániás barátom, pont az élettársa hatására.”

És mit gondol minderről egy húsevő? Arról már Dénes (37) mesél: „Szeretem a húst, a húst hússal – ha lehet, akkor minden nap, de hetente minimum háromszor. Számomra minden, ami nem hús, az nem minősül élelemnek, mert nem lakom jól tőlük. Egyszer volt egy barátnőm, aki nagyon egészségtudatosan étkezett, vegán volt, és minden gondolata a sport meg az étkezés körül forgott. Megőrjített, hogy nem tudott jóízűen étkezni, nem lehetett vele bűnözni, zabálni, lakmározni. Csak csipegetett, és ha éppen nem volt otthon »rendes« élelem, akkor inkább nem evett. Ezzel még nem is lett volna baj, de a reformjait rám is ki akarta terjeszteni. De túl nagy falat voltam neki, én született húsevő vagyok. Ennek ellenére nem jelentem ki kategorikusan, hogy nem kellene egy vega lány, minden csak menedzsment kérdése, de felejtős a dolog, ha nem tudja tolerálni, hogy húsevő vagyok.”

Te melyik véleményt osztod?
 • Mindenki azt eszik, amit akar
  30%
 • Vega/vegán vagyok és nem zavar, ha a párom nem az
  24%
 • Jó lenne, ha egyezne az étkezési szokásunk, de nem a világ vége, ha nem
  19%
 • Húsevő vagyok és nem érdekel, hogy a másik mit eszik
  14%
 • Húsevő vagyok és csak húsevőkkel kezdek
  11%
 • Vega/vegán vagyok és a húsevőket messziről elkerülöm
  3%
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

rahan 2012-07-12 16:04

Az viszont nem mindegy, hogy ADDIG hogy él szerencsétlen "haszonállat", amíg "be nem teljesíti léte értelmét" (azaz legyilkolják).

Nem terror, hanem tény, hogy a pörkölt (vagy egyéb), amit megeszel, az valaha élő állat volt......vagy meglepődtél ezen? 

:-o

Torolt_felhasznalo_379840 2012-07-12 15:07

"Ha az ember egészségesen táplálkozik, nyitott és odafigyel a környezetére és magára, nekem simán belefér, ha eszik virslit, májkrémet..."

 

:-oA tudatos vega.:D

 

Volt vega időszakom. Nem lehet ínyenckedni igazán, főleg étteremben.

Elképzelem: szaftos szték felett borozgatás egy vegával?

Torolt_felhasznalo_139892 2012-07-12 14:54

http://video.google.com/videoplay?docid=-348188389857225453 5

 

Nem vagyok vega, én is szoktam húst enni, de azért szornyu ahogy bánnak ezekkel a haszonállatokkal. Sokan elfelejtik, hogy nem tárgyak, hanem érzo élolények, akik ugyanúgy éreznek fájdalmat és félelmet mint az ember.

Jajulálá 2012-07-12 14:48

a legtöbb vega büdös (tisztelet a kivételnek), és ítélkezik, közben pedig sóvárog...

szerintem sem működne.

Torolt_felhasznalo_464050 2012-07-12 14:47

Engem aztán nagyon nem érdekel, hogy ki mit eszik vagy mit nem eszik meg, amíg nem akarja rám erőszakolni az ő elképzelését :)  És itt most azokat is értem, akik mondjuk pacallal akarnának tömni, csak mert számukra az az igazi kaja én meg beérem csirkemellel is :)

Szóval nálam nem kizáró ok az étkezési szokás, az embert szeretném szeretni, nem pedig egyes szokásait.  Pl. én soha nem dohányoztam, és eddig döntő számban dohányos barátaim voltak :D 

Szerintem úgy is meg lehet a közös étkezési élmény, hogy mást esznek. Mert akkor ilyen hozzáállással a cukor betegeket is lehetne parkoló pályára tenni, csak mert nem lehet velük bűnözni, stb. 

(és nem kell azzal jönni, hogy az egyik betegség, a másik meg tudatosan választott dolog, a lényeg ugyanaz, tolerancia és elfogadás) 

nok_apja 2012-07-12 14:43

Nem a különbözőség, a másfajta ízlés, hanem a bigottság, a ráerőszakolás az ami gátolja a kapcsolatot.

Ha egyik fél sem erőlteti rá a másikat a saját elképzeléseit, akkor nincs gond. 

Elvira78 2012-07-12 14:30

Szeretek bizonyos húsokat és egyáltalán nem tolerálom, ha valaki azzal terrorizál, hogy az ebédem valaha élő állat volt. A haszonállatokat azért tartják, hogy levágják és megegyék őket. Azzal a véleménnyel viszont nem értek egyet, hogy a húst nem tartalmazó ételekkel nem lehet jóllakni.

Nők Lapja Cafe 2012-07-12 14:30

Vajon működhet egy párkapcsolat, ahol az egyik fél vegetáriánus, a másik meg húsevő? Sokak szerint nem.

Nők Lapja Café: A húsevőknek nem kellenek a vegák

Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Tavaszi nagytakarítás – megújulnak a kárpitok

Tavaszi kárpittisztítás

A tavaszi megújulás egyben a nagytakarítások ideje is....
Facebook lájkok száma
Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tündébe lett szerelmes VV Teo

Krasznai Tünde levette a lábáról a villa bugyitlan...
Facebook lájkok száma
Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

Így néz ki az egyik legfinomabb gombánk

A kertünkben is szembetalálkozhatunk vele. Pánikra...
Facebook lájkok száma
Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Második gyermekét várja Beyoncé állítólag

Ismerősei szerint minden jel arra mutat, hogy az...
Facebook lájkok száma
Miért lép félre a férfi?

Miért lép félre a férfi?

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy újságcikket a...
Facebook lájkok száma
Merészebb, mint a festészet: Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Nosztalgikus plakátkiállítás az Iparművészetiben

Flora szappan, Mondiano szivarpapír, Standard rádió,...
Facebook lájkok száma
Mennyire szereted magad? Teszteld!

Mennyire szereted magad - teszt?

Lehet, hogy alábecsülöd magad, vagy éppen narcisztikus...
Facebook lájkok száma

25 fok is lehet a jövő héten

A jövő héten folytatódik a változékony idő, többször...
Facebook lájkok száma
Már szépen gömbölyödik Mila Kunis pocakja – fotók!

Szépen gömbölyödik Mila Kunis pocakja

Párja, Ashton Kutcher családjánál járt Louisianában.
Facebook lájkok száma

Hatalmas vihar, marad a rossz idő

Hiába volt hetek óta meleg, most újra inkább az ősz,...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Cukiság: egymással csacsogó macskák

Amikor egymás között vannak a cicák…
Facebook lájkok száma235
Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Fergeteges fotók: a mesehősök köztünk élnek

Az utca embere mint rajzfilmkarakter. Nem hiszel majd...
Facebook lájkok száma159
Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Kiakadtak a netezők Ördög Nóra ruháján

Nem voltak megelégedve a stylist aznapi döntésével.
Facebook lájkok száma156
30 elképesztő bevásárlótáska

30 elképesztő bevásárlótáska

Készítőik kreativitásból kitűnőre vizsgáztak.
Facebook lájkok száma132
Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Tüneményesen pózolnak a fotósnak a szurikáták

Egy egész szurikátacsaláddal barátkozott össze a...
Facebook lájkok száma101
Állatkertbe vitték Katalinék György herceget – tündéri fotók!

Állatkertbe vitték Katalinék György herceget

Húsvéti nyúl helyett erszényesnyulat „kapott” a...
Facebook lájkok száma65
Itt a szezon: három finomság eperrel

Itt a szezon: három finomság eperrel

Idén tavasszal a szokásosnál hamarabb terem az eper,...
Facebook lájkok száma50

Kadlecsik Zoltán: „Hiszek hitetlenül!”

Terítéken a hit. Piacra van dobva: hinni kell...
Facebook lájkok száma49

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem