Csernus: „Undorodom a testemtől!”

A bikiniszezon azért szörnyű időszak, mert ekkor szembesülünk annak a testnek a látványával, amit a ruha egész évben eltakart. Dr. Csernus Imre tudja.
Csernus:


A nők többségének a bikiniszezon igazi rémálom, rosszul érzik magukat fürdőruhában. Szégyellik a testüket, utálják a hasukat, a combjukat, a bőrüket, szégyent éreznek amiatt, ahogy kinéznek. Fürdőruha-vásárláskor pedig az elsődleges szempont, hogy adott darab elfedje a gyűlölt részeket. Rengetegen kínlódnak emiatt – és itt most nem a testképzavarról van szó.

A bikiniszezon azért szörnyű időszak, mert a nők – és természetesen a férfiak – ekkor szembesülnek annak a testnek a látványával, amit a ruha egész évben eltakart. Meglátják magukat a tükörben, és gyűlölik azt, amit látnak – és kezdődhet a pusztító önutálat, amivel egyre mélyebbre és mélyebbre nyomják magukat. Év közben nem jellemző ez a probléma, akkor megy a kifogás, a zabálás, a tulajdon testtel való szembesülés nyáron csúcsosodik ki, jön a nagy meglepetés: Úristen, tavaly még nem így néztem ki!

Miről szól ez az egész? Nem másról, mint a felelősségvállalás hiányról. Pontosabban: amikor ott lett volna a lehetőség, nem tettem a testemért semmit, csak zabáltam, kifogásokat gyártottam és megint zabáltam – győzött a lustaság, a tunyaság, a gyávaság és a mellébeszélés. Aztán jön a sebnyalogatás, a mélységes öngyűlölet. Pedig nem nehéz belátni, ha utálom magam, attól baromira nem lesz jobb, csak egyre rosszabb és rosszabb és rosszabb és rosszabb.

Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy változtasson, lehetősége van másképp élni, gondolkozni, táplálkozni. Sokan azonban magyarázatokat keresnek, áthárítják a felelősséget, utálnak mindent és mindenkit azért, hogy olyan testbe kényszerültek, amit teljes erőből utálnak. S miközben ezt teszik, megfeledkeznek arról, hogy ezen hozzáállásukkal egyúttal gyermeküknek is példát mutatnak. Egy hazug mintát adnak át. Megtanítják őket szemet hunyni a fölös kilók felett, ahelyett, hogy arra tanítanák, mit jelent felelősséget vállalni. Pedig neki is meg kell tanulnia: én vagyok a felelős azért, amit teszek, azért, ahogy kinézek. Itt az idő, be kell vallani: Oké! Én vagyok a hunyó! Itt az ideje változtatni!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

mickamacka 2012-07-13 16:27

kicsit túl van már ez a kérdés pörögve..

 

talán kevesebb nő utálná annyira magát, amennyire ez a cikkben írva vagyon, ha nem rugóznának ennyit ezen a témán. 

 

Persze, hogy randa vagyok, ha a brit hercegnő vörös rúzzsal kész szörnyeteg, amerikai hírességek egyébként egyáltalán nem csúnya gyerekei egyenesen ocsmányak, néhány plusz kiló a sajtó szerint már bűn, szégyen és közröhej tárgya... hiába forgatom jobbra-balra a fejem, nézem fél szemmel a képeket, hátha csak a szemem rossz, én bizony néhány plusz kilótól senkit nem látok disznónak... meg a hercegnőt sem látom szörnynek...

 

A strand pedig azért van, hogy kurvára jól érezzük magunkat (főleg ha már több ezerbe kerül és nincs suska Siófokra) és nem azért, amire a magyarok szerint szánva van:

 

divatbemutatóra, kritikák helyszínére, fikázásra, öngyűlöletre, önértékelés teljes leépítésére, sznobizmusra, magamutagató riszálásra, pózolásra, hülye kiscsajok önmegvalósítására. 

 

Az "undorodom a testemtől" pedig szerintem már egy másik kategória, amit lehet, pszichológussal kellene megbeszélni...nem pedig Csernus által jól földbe döngölni... mert nem hinném, hogy az olyan eccerű, hogy "akkor fogggyál le"


Ha pedig én nagy kerek seggel érzem jól magam, mert néhány ember szerint igenis szexi, akkor nem fogok lefogyni laposra akkor sem, ha ez a mai modern kor gyengeségének a fő jele.


Foglalkoznának inkább azzal a mentalitással, amit maga Csernus is képvisel, mely szerint mindenki szar ember, aki nem így él, nem azt csinálja, nem úgy néz ki, másképpen dönt.

Sajnos a folyamatos kritizálás és más életében turkálás nagy divat lett...pedig ez gusztustalanabb, mint pár kiló narancsbőr. 

HataMari 2012-07-13 16:25

Csernus most fel akar csapni fogyaszto-gurunak? Neminkapp arra kene biztatni a jonepet,hogy tudja elfogadni onmagat? Inkabb le kell tolni mindenkit,hogy enni mer ahelyett hogy egesz telen fogyozna es igy megfelelne a bulvar-kultura idealis testalkatanak?es ilyet meg ki is mer adni a Nok Lapja?????
En pl. azert nem veszek fel bikinit,merthogy oriasi hasi mutet hege van egesz hasamon,na azt nem mutiogatnam. Es az ellen telne sem tudok sokat tenni,akar eszem akar nem,az bizony nem tunik el! de van 1reszes furdoruham. es elfogadom magam olyannak,ami vagyok,es kepes vagyok igy szeretni onmagamat. Nem ezt az elvet kene a pszichoknak terjesztgetni????

flygandeangel 2012-07-13 16:16

 Megtanítják őket zabálni, megtanítják őket szemet hunyni a fölös kilók felett, megtanítják őket rinyálni -

 

Most komolyan. Mibol / kibol elnenek meg a lebojtkurasok a fogyokurasok  

antalvalik kulonbozo dietas iranyzatok es  kurzusok ? 

 

Az embernek meg kell tanulni onmagat elfogadni  hogy jolerezhesse magat a sajat boreben. Arrol mar nem is beszelve hoyg egy egy gyogyszer keszitmeny is eredmenyezhet olyan mervu testkep valtozast amirol nem is az egyen tehet.

klára13 2012-07-13 16:15

   Csernuska Imike! Kár undorodnod!

   Vagy undorodnod muszáj? Mi lenne, ha inkább attól undorodnál, ahogy bulvárosodsz?!;)

Amarynda 2012-07-13 16:10

Fantasztikus.

nekem nem gond a bikiniszezon sosem jartam bikiniben. Viszont vidaman megyek uszodaba vagy a tengerpartra az egyreszes furdoruhamban es nem utalom a narancsboromet vagy eppen a csampas labujjamat:D

 

ugyhogy Csernus rosszul tudja.

TiaMaria 2012-07-13 16:10

nagyon egyetértek

flygandeangel 2012-07-13 16:00

Igy is lehet szemleleni a dolgokat meg maskent is.
Mondjuk mennyivel jobb ha valaki akinek sem testi sem csontozati adottsaga nem engedi meg hogy nadszalvekony legyen es allandoan meg akar felelni a bulvar altal krealt mereteknek.

Nők Lapja Cafe 2012-07-13 16:00

A bikiniszezon azért szörnyű időszak, mert ekkor szembesülünk annak a testnek a látványával, amit a ruha egész évben eltakart. Dr. Csernus Imre tudja.

Nők Lapja Café: Csernus: \"Undorodom a testemtől!\"

Kalkulálja ki Kötelezőjét!
14 biztosítóból válasszon Önnek megfelelőt! Gyors, egyszerű online kötés

További információk>>>