Csernus: „Undorodom a testemtől!”

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
A bikiniszezon azért szörnyű időszak, mert ekkor szembesülünk annak a testnek a látványával, amit a ruha egész évben eltakart. Dr. Csernus Imre tudja.
Csernus:


A nők többségének a bikiniszezon igazi rémálom, rosszul érzik magukat fürdőruhában. Szégyellik a testüket, utálják a hasukat, a combjukat, a bőrüket, szégyent éreznek amiatt, ahogy kinéznek. Fürdőruha-vásárláskor pedig az elsődleges szempont, hogy adott darab elfedje a gyűlölt részeket. Rengetegen kínlódnak emiatt – és itt most nem a testképzavarról van szó.

A bikiniszezon azért szörnyű időszak, mert a nők – és természetesen a férfiak – ekkor szembesülnek annak a testnek a látványával, amit a ruha egész évben eltakart. Meglátják magukat a tükörben, és gyűlölik azt, amit látnak – és kezdődhet a pusztító önutálat, amivel egyre mélyebbre és mélyebbre nyomják magukat. Év közben nem jellemző ez a probléma, akkor megy a kifogás, a zabálás, a tulajdon testtel való szembesülés nyáron csúcsosodik ki, jön a nagy meglepetés: Úristen, tavaly még nem így néztem ki!

Miről szól ez az egész? Nem másról, mint a felelősségvállalás hiányról. Pontosabban: amikor ott lett volna a lehetőség, nem tettem a testemért semmit, csak zabáltam, kifogásokat gyártottam és megint zabáltam – győzött a lustaság, a tunyaság, a gyávaság és a mellébeszélés. Aztán jön a sebnyalogatás, a mélységes öngyűlölet. Pedig nem nehéz belátni, ha utálom magam, attól baromira nem lesz jobb, csak egyre rosszabb és rosszabb és rosszabb és rosszabb.

Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy változtasson, lehetősége van másképp élni, gondolkozni, táplálkozni. Sokan azonban magyarázatokat keresnek, áthárítják a felelősséget, utálnak mindent és mindenkit azért, hogy olyan testbe kényszerültek, amit teljes erőből utálnak. S miközben ezt teszik, megfeledkeznek arról, hogy ezen hozzáállásukkal egyúttal gyermeküknek is példát mutatnak. Egy hazug mintát adnak át. Megtanítják őket szemet hunyni a fölös kilók felett, ahelyett, hogy arra tanítanák, mit jelent felelősséget vállalni. Pedig neki is meg kell tanulnia: én vagyok a felelős azért, amit teszek, azért, ahogy kinézek. Itt az idő, be kell vallani: Oké! Én vagyok a hunyó! Itt az ideje változtatni!

Olvass tovább

Hozzászólások

Zsánna 2014-08-15 08:01

Ez nagyon igaz, nem ismertem, köszönöm!

Borsódomb 2014-08-15 07:41

Hát ez az. Van akinél működik, van aki rosszabbul lesz tőle. Azt azonban neki tudnia kellene, hogy kivel érdemes üvöltözni, mert fel tudja vele rázni a katatón állapotból és kivel nem kellene, mert esetleg visszaüvölt. 


Akik csak panaszkodni szeretnek, de nem tesznek semmit, azoknak meg oly mindegy, hogy mit csinál, az üvöltés sem fog rájuk hatni, legfeljebb megsértődnek, de változtatni nem fognak. 


Az elején nekem is imponált Csernus, de ma már nem.

turrita75 2014-08-15 00:24

Borsódomb: Csernussal én rengeteg mindenben nem értek egyet, és tán ő lenne az utolsó ember, akitől tanácsot kérnék, ha tényleg padlón lennék.

Szerintem is összetett probléma az elhízás, az általad felsoroltakon kívül, még más gyógyszerek mellékhatása is lehet stb. stb. stb.  - ezt nem is vitattam.

Viszont ő is, és én is azokról az emberekről beszélünk (szerintem nem kevesen vannak), akik csak panaszkodni szeretnek (általában mindenről) és nem tesznek semmit. Velük szemben jogos a kritika, szerintem.

Azaz, a fene tudja. Ha valaki annyira 'rendben van' saját magával, az nem fecsérel energiát arra, hogy másokat szapuljon, vagy hagyja, h más nyafogása zavarja. Pláne, h durva stílusú, betonbadöngölős kijelentéseket tegyen. Bár, fene tudja, lehet, a doktor úr így akar segíteni nekik. Van, akinél működik, mások meg még retekebbül érzik magukat tőle.

Borsódomb 2014-08-14 21:12

Átjött a lényeg.


Nagyjából igaza van Csernusnak, azzal azonban nem értek egyet, hogy minden kövér ember a tunyasága miatt lett kövér, csak eszik és nem mozog. Ez  igaz, de szerintem az elhízás összetettebb probléma, sok esetben anyagcserezavar, pajzsmirigy probléma, étel-intolerancia, stb.  lehet a sikertelen fogyás hátterében, tehát nem minden kövér ember torkának kellene nekiesni és megvádolni azzal, hogy nem vállal felelősséget saját magáért. Csak ez nem tetszett az egészben.
Bubóprof 2014-08-14 21:09

Azért az nem semmi,hogy ez a pojáca mond véleményt bárkiről is...!!! Van egy haverom,aki padlón volt,mert szarrá ment a házassága.Elmesélte,hogy elment ehhez a "szent "emberhez,hogy tanácsot kérjen tőle. Az asztalán lévő dobozból kivett egy szemet,s bevette,majd kiment egy pillanatra a szobából. Addig a haverom megnézte ,hogy mit is szed.Nos egy antidepresszáns gyógyszer volt. A haverom rákérdezett,hogy "maga ezt szedi...?"-Mire a nagy ember,"igennel" válaszolt. A haver felállt,s így szólt; "akkor maga ne haragudjon,de ne adjon nekem tanácsokat,mert öntől hiteltelen lenne...Hát ennyit erről,meg az egész exhibicionista,bohóckodásáról,s az öntömjénezésről,hogy ő majd megmondja a tutit. Hemingway is az élet szeretetére biztatott mindenkit,s hogy ne adja fel,aztán a dupla-csövű vincseszterével fejbe lőtte magát.De legalább Ő alkotott pár remekművet...! De talán szóljon helyettem egy hiteles ember tanmeséje,íme;
A FOLYÉKONY SZÉPSÉG /Bhaktivedanta Swami/
Egyszer egy világi férfiú beleszeretett egy gyönyörű lányba. A lány nemcsak megjelenésében volt gyönyörű, de jelleme is szent volt, s ezért nem tetszett neki a férfi közeledése. A férfi azonban kitartó volt, ezért a lány megadott neki egy hét nappal későbbi időpontot, amikor találkozhatnak.
A szép lány, hogy kinyilvánítsa az abszolút igazság szépségét, egy tanulságos módszert alkalmazott. Nagyon erős hashajtókat vett be, s mindent, amit kihányt és kiürített, összegyűjtötte egy edénybe. A hashajtónak köszönhetően a gyönyörűnek tartott lány olyan sovány lett, mint egy csontváz, bőre elszürkült, csodálatos szemei karikássá és beesetté váltak. Így várta a kitűzött órában a találkozást.
Az izgatott férfi megjelent a színen, s a visszataszító lánytól, akit ott talált, a gyönyörű lány felől érdeklődött, akivel találkozni szeretett volna. A lány bizonygatta, hogy ő az, akit keres, ám szánalmas állapota miatt a férfi nem ismerte fel.
A lány végül bevallotta, hogy szépségének a nektárját külön edényekben tárolja, és most ezt hódolója rendelkezésére bocsátja. A reménykedő úriember odavezette az ürüléket és hányadékot tartalmazó edényhez, melyek kibírhatatlan bűzt árasztottak. Az érzékei rabságában élő férfi megértette a ,,folyékony szépség" leckéjét, s szent lány jóvoltából képessé vált arra, hogy különbséget tegyen az árnyék és a valóság között.A lélek tehát kapcsolatba kerül az anyaggal és hiányos tudásának köszönhetően azonosítja magát - és másokat - a folyton változó anyagi testtel. Valójában azonban a test nem több, mint egy ruha, melyet a lélek kényszerűségből visel. A test az élet folyamán egyfolytában változik: megszületik, fejlődik, állandósul, utódokat hoz létre, megöregszik, végül pedig elpusztul. Mindezek a változások azonban nem érintik a testen belül lakozó örökkévaló lelket.

turrita75 2014-08-14 19:58

bocs, másra figyeltem, tele van hibával, de remélem, a lényeg átjött

turrita75 2014-08-14 19:57

Borsódomb: Nem szeretem Csernust, de itt nem arról van szó, hogy kipécézne valakit. Rengeteg embert ismerek, aki utálja, ahogy kinéz, állandóan, napi szinten arról panaszkodik, hogy milyen undorítónak tartja a saját testét, de semmit, semmit nem hajlandó érte tenni.

Virágzik a fogyókúrás termékek piaca, én meg nem értem. Mégis ki az, aki elhiszi, hogy évek, évtizedek tunya életmódját, egészségtelen étkezési szokásait pár heti csodaszerrel, koplalással meg tudja változtatni?
Ahhoz, hogy valaki tartós fogyást érjen el, életmódváltásra van szükség, és sok-sok türelemre.
De ha ez nem megy, akkor próbáljon leszállni a témáról - fogadja el, hogy ő másképp szép, PONT, függetlenül attól, hogy melyik plakát milyen nőideált sugall. Nekem van barátnőm mindenféle alkatú, és aki úgy rendben volt önmagával (igen, ezen érdemes dolgozni), mindig akadt hódolója, függetlenül attól, hogy milyen testalkattal rendelkezett.

Egyébként, szerintem nagyon kevés tökéletes szépség van, minden nőben lehet szépet és csúnyát is találni - legyünk már kicsit pozitívak, és találjuk meg azt, ami szép bennünk, és ne azon vekengjünk, amin nem tudunk, vagy nem akarunk megváltoztatni.

Úgy nem mellesleg, érdekes az a nő, aki csak attól érzi magát jól a bőrében, ha tökéletes a teste. Nem hinném, hogy túl egészséges - és még ha gyönyörű is fiatalon, az idő múlásával tuti nem marad Miss Tökély.

Borsódomb 2014-08-14 19:41

És mi lesz a következő fokozat? A narancsbőr és a kövérség után mi következik? Mondjuk az öregek? Utálja magát mindenki, aki öreg, mert ráncos, szottyadt, púpos, reumás, kopaszodó???