El kell engedni az elvetetett magzatot

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Rengeteg nő azért nem képes újra teherbe esni, mert lelki síkon nem tudja feldolgozni korábbi abortuszát. Segítség azonban van. Soma mesél.
Írta: 2012. 07. 12. Életmód rovat 

Az elmúlt napokban ismételten több családállításon vettem részt; már több mint százat láttam, éltem meg, ahol többször kijött az adott probléma forrásaként az elvetetett gyermek. Ezek közül most kettőt mesélek el tanulságképpen.

Nem jön a baba

El kell engedni az elvetetett magzatotAz első történet egy 43 éves nő, fizikailag teljesen egészséges, azaz minden nőgyógyászati vizsgálat alapján az anyaságra alkalmas nő esete volt. A párja szintén egészséges felnőtt, a vizsgálatok szerint apaságra ép, egészséges spermákkal. A nőnél az derült ki az állítás során, hogy tizenéve volt egy abortusza, amit a nőgyógyásza szerint az akkori méhszájsebe miatt (ami aztán teljesen gyógyult lett) meg kellett csinálni. A családállításon derült fény arra, hogy tudat alatt ebben a nőben mind a mai napig hatalmas bűntudat és betemetett fájdalom volt az abortusz miatt. Ő ezt akkor a tudatos szinten elkönyvelte, hogy így kellett lenni (nem kérdés az orvos döntése, már csak amiatt sem, mert a megtörtént dolgokon nem lehet változtatni, és nem is érdemes rajta vekengeni). Feldolgozni viszont mindenképpen fontos, ahogy azt az állítás is megmutatta.

Családállításokon a segítők (így hívják az állításba bevont azon jelenlevőket, akik az állító – azaz a problémáját hozó – személy hozzátartozóit, érzéseit megjelenítik) mutatják meg a mélyben jelen levő érzéseket, állapotokat. Ennél a nőnél az elvetetett baba miatti bűntudat olyan szinten blokkolta az állító nőt, hogy az anyaság, anyává válás lehetőségét megjelenítő segítő egyáltalán nem tudott kapcsolatot létesíteni vele. Először ki kellett mondania az elvetetett magzatnak (azaz az őt megjelenítő segítőnek), hogy: Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Mindig helyed lesz a szívemben. Ha megszületik majd az első gyermekem, ő csak a második lesz. Te mindig az első leszel, és mindig megmarad a szívemben a helyed. Utána már képes volt szembenézni a saját bűntudatával, és el tudta mondani: Nincs már dolgom veled. Ez volt a sorsom, és a gyermekem sorsa is. (A bűntudatot megjelenítő személy egészen kihátrált a térből, végül meg is szűnt vele az állító nő kapcsolata.) Ezek után az anyaság lehetőségét megjelenítő személy azonnal kapcsolatba tudott vele lépni. Nos, ez egy nagyon rövid – ám véleményem szerint igen tanulságos – részlet ebből az állításból.

Folyamatos veszteség

A másik abortusszal kapcsolatos történetben az állító személy (az ötvenes évei második felében járó hölgy) azt hozta alapproblémának, hogy most már jó ideje állandóan veszteségeket él meg. Sorozatosan megbüntetik, kifosztják, ellopják dolgait, rossz áron ad el dolgokat stb..., tehát fizikai szinten folyamatosan veszteségek érik. Nála az jött ki, hogy a négy abortált gyermekét nem engedte el, tudat alatt nem tudta mindezt feldolgozni.

Egyébként mindkét állításban az jött ki, hogy az elvetetett gyermekekben semmilyen rossz érzés nem maradt, ők elfogadták a sorsukat. Az anyákban viszont  annál nagyobb feldolgozatlan fájdalom maradt. Ennek a nőnek a veszteségei megélésének okaként a négy gyermek elvetetése állt. Itt is ugyanúgy (mint a családállításoknál ilyen esetben mindig) ki kellett mondani ugyanazt, amit föntebb leírtam. (Persze ott részletesebben, cizelláltabban, de a lényeg ugyanaz: kimondani, hogy sajnálom, hogy így történt, mindig helyed lesz a szívemben. Van olyan, hogy optimális nevet is kell adni az elvetetett gyermekeknek – akár fantázianevet –, és más módon is meggyászolni.)

A mi kultúránkban eddig nem volt szokás, hogy egyáltalán bármi módon foglalkozzunk az elvetetett vagy spontán vetéléssel elment, esetleg halva született babánkkal. Ez mára egyre inkább nyilvánvaló – sorra fény derül rá –, hogy igen nagy hiba, hiányosság. Ez is egy olyan történés, aminek következményei vannak. Van, akinél intenzívebb, van, akinél kevésbé, de hogy a lélek számára nyomtalanul nem marad, az biztos. Hogy kinél milyen módon hagy nyomot a lélekben (és akár a testben is) az egyéni. Ez csak két történet volt, de végtelen verzióban jelenhetnek meg az abortusz lelki feldolgozatlanságának a következményei.

Félre ne értsen senki, én nem a „tiltsuk be az abortuszt” zászlaját lobogtatom, hanem azért szólok, ha így történtek a dolgok (mindennek oka van), azt tanuljuk meg feldolgozni. Ehhez ajánlom akár az egyéni rituálét, akár a családállítást (Hellinger könyvét vagy a családállítással foglalkozó könyvek sokaságát), illetve Singer Magdi hospice kifejezetten ebben segítő professzionális munkáját. Egy biztos: minden, amit a szőnyeg alá söprünk, egyszer – így vagy úgy – felüti a fejét.

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

mosolyka 2012-07-19 20:27

Ja és mind az anya, és mind az apa esetében kemény kvetkezményekkel jár.

Megúszni senki nem ússza meg. Ki azonnal kapja az "áldást" ki később, ki a leszármazottain. 

mosolyka 2012-07-19 20:22

Arany anyám ekkora ostobaságot és kamut mint a Heilinger terpia-keveset hallottam.

 

Az V.Mózes 28-ban megtalálod a választ-az 50-es nő esetében.Kicsit korábban ugyan mint a Heilinger terapia:DDD

 

 

Az abortusz gyilkosság.  mindig is az volt/mindig is az/ és mindig is az lesz.

 

 

Torolt_felhasznalo_868256 2012-07-19 20:04

Az abortált gyerek nem haragszik...ez nagyon tetszett, majdnem felnevettem.

 

Nekem volt egy spontán abortuszom, ami akkor kiborított, de olyan rég volt... aztán született a lányom (már nagymama vagyok), de utána spirál mellett lettem terhes, tehát abortusz. Na az egyáltalán nem viselt meg, alig vártam, hogy megszabadítsanak tőle, olyan rosszul voltam. 

És nem, nem volt, nincs veszteségérzésem, nem érnek váratlan csapások, stb.

Talán mert nem hiszek ebben az egészben:-)) 

semiramis 2012-07-19 19:19

nagyon nyomos ok kell ahhoz, hoyg egy gyerek ne akarjon kapcsolatot tartani a szüleivel. es az elhidegülest soha nem a gyerek kezdi, ö csak reagal. es - ellenkezö hiresztelessel szemben - legtöbbször arra, amit a mara elkerült szülö adott/nem adott neki. (az elkepzeles, miszerint egy gyereket uszitani lehet az elvalt szülö ellen, remek kifogas, önnyugtatas es önigazolas, de szinte (!!) soha nem allja meg a helyet. 

 

nem tudom, nalatok mi törtent, sajnalatos (de nem veletlen), hoyg igy törtent... 

Coke Girl 2012-07-19 18:47

Volt szerencsém már résztvenni családállításon, és nagyon tanulságos, megrendítő, katartikus élmény.

 

Csak azoknak ajánlom, akik szeretnének is tenni valamit aktívan az adott ügy érdekében az esemény után, mert a családállítás effektív tettek nélkül "csak" egy ajtót nyit meg. A világba utána ki is kell lépni, és a családállításkor megtalált feladaton dolgozni is kell.

Bibige 2012-07-19 18:20

Ja, és persze engem is folyamatosan értek a gyermekem elvétele óta anyagi veszteségek, meglopások, betörések, munkahelyről való elbocsátások, aljas rágalmak, pletykák,.......nem is sorolom már tovább.

Szóval, a baj nem jár egyedül.

Bibige 2012-07-19 18:07

Azoknak a házaspároknak, vagy egyedülálló nőknek, férfiaknak mit mondani Soma vagy Singer Magdi, akiktől a másik házastárs, nagymama vagy éppen az állam vette el a gyereküket, és bár tartották vele a kapcsolatot, a gyermek viszont már nem akarja velük.

A minap kaptam kézhez a gyámhatóság határozatát, hogy nem kell már tovább gondozási díjat fizetnem, mert gyermekem befejezte a tanulmányait, 22 évesen. Mivel 6 éve nem hajlandó szóba állni velem, le vagyok tiltva a telefonjáról, nem fogadja az E-mailjeimet, ezért most kimondom én is: nincs már dolgom veled, elengedlek, szabad vagy! Ez volt a sorsom, és a te sorsod is. (Mivel hiszek a túlvilágban, üzenem neked, fiam: viszlát a mennyben vagy a pokolban!)

Nők Lapja Cafe 2012-07-19 18:07

Rengeteg nő azért nem képes újra teherbe esni, mert lelki síkon nem tudja feldolgozni korábbi abortuszát. Segítség azonban van. Soma mesél.

Nők Lapja Café: El kell engedni az elvetetett magzatot

Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom
Nyereményjáték Nesquik kakaó ital

Nesquik kakaó ital

Megnyerheted a Nesquik ajándékát, egy Nesquik családi csomagot!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma
Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel...
Facebook lájkok száma
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma
Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztárral bővült a Spy című kémvígjáték...
Facebook lájkok száma
Plüssfigurákkal kávézhatnak a magányosak

Plüssfigurákkal kávézhatnak a magányosak

Magányosoknak nyitottak kávézót. Ide nem ciki egyedül...
Facebook lájkok száma
Mérföldkőhöz érkezett Tóth Gabi karrierje

Mérföldkőhöz érkezett Tóth Gabi karrierje

Tóth Gabit kérték fel a futball-világbajnokság...
Facebook lájkok száma

Így szoptattak a viktoriánus korban

Az „anyaság mércéjének” tekintett szoptatás hamarosan...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Nők, akik „kényszerből” lettek világhírűek és milliomosok

Mit tehet egy nő, ha a világ összeesküszik ellene?...
Facebook lájkok száma307
Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma246
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma51
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma50
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma41
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma35
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma33
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma26

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem