Életmód

Ha fogyni akarsz, szeletelj!

Ha imádsz egy jót enni, és nehezen megy a fogyókúra, csak vagdosd össze a kaját, és kevesebbet fogsz enni…

Ha fogyni akarsz, szeletelj!Ha nem tudsz ellenállni, hogy bedobj egy egész tábla csokit, a megoldás egyszerűbb, mint gondolod. Bontsd ki a tábla csokit, de mielőtt nekiállnál befalni, törd apró darabokra, így kevesebbet eszel belőle.

Állítólag a kutatóknak sem teljesen világos, hogy mindez miért van, de arra tippelnek, hogy talán az optikai csalódás okozza. Így be tudjuk csapni az agyunkat, azt hisszük, ha kockákban esszük meg, többet ettünk, mintha egyetlen darabban tolnánk be az egészet. Egy másik magyarázat szerint a felszeletelt ételt lassabban esszük, és van ideje a testünknek jelezni, hogy már jóllaktunk, eddig és ne tovább. Igaz, az édességet nem feltétlenül azért esszük, mert éhesek vagyunk, hanem mert kívánjuk.

Nagyjából 300 amerikai főiskolást vontak be a kutatásba, amiben valószínűleg elég nagy örömmel vehettek részt, hiszen semmi mást nem kellett csinálniuk, csupán fánkot enni. Volt, akinek négybe vágva, és volt, akinek egyben adták oda. Aztán húsz perccel később másmilyen ételt is kaptak, és azt mondták nekik, annyit esznek belőle, amennyit csak akarnak. Aztán azt figyelték meg,  hogy akiknek előtte a felszeletelt fánkot adták, azok kevesebbet ettek a sütiből és a következő kajából is.

Te kipróbálnád?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top