Életmód

Megkívántad? Edd is meg!

Mit és mennyit ehetünk? Hányszor szedjünk? Azt együk, amit megkívánunk? Szabályok a kalóriaszámláláson túl.

A melegben a legtöbben csak egy tányér langyos levest vagy salátát, esetleg gyümölcsöt esznek. A szervezetünk pontosan tudja, mire van szüksége, és azokat a fogásokat kívánjuk meg, amelyek akkor és ott a legjobbak lesznek nekünk. Ha ezt ilyen pontosan tudjuk, akkor vajon legtöbbször miért nem figyelünk a gyomrunk kívánságaira? „A legtöbbünkben már egészen kicsi korban elnyomták azt a reflexet, amely pontosan jelzi, hogy mikor mire van szüksége a szervezetünknek – magyarázta lapunknak dr. Lieber Andrea természetgyógyász. – Egészséges kompromisszumot kell kötnünk aközött, amit megehetünk, és amit megkívánunk.”

Chipset, de azonnal!

Megkívántad? Edd is meg!Ezek szerint megehetjük, amit megkívánunk? „Fontos, hogy megegyük, amit megkívánunk, hiszen az evés nem egy biológiai képlet, hanem szokások, hagyományok, vágyak összessége is egyben. Arról nem is beszélve, hogy gyakran biológiai igény áll bizonyos ételek, tápanyagok megkívánása mögött – mondta dr. Lukács Liza, az evés lelki hátterével foglalkozó pszichológus. – Fogyasszuk el ezeket az ételeket, de tegyük ezt mértékkel, és ne úgy, hogy napokig megvonunk magunktól bizonyos ételeket, italokat, majd a hét vagy a hónap egy bizonyos napján degeszre esszük belőlük magunkat. Ez a gyakorlat ugyanis fokozza a falásrohamok megjelenésének valószínűségét. Ugyancsak lényeges, hogy vegyük természetesnek, hogy olykor bizonyos ételeket megkívánunk, és ne tekintsük azt »bűnözés«-nek, sőt egyáltalán ne is használjuk ezt a kifejezést az étkezés területén.”

Ez persze nem azt jelenti, hogy most akkor falhatjuk kilószámra a gyorséttermi kajákat és rágcsálnivalókat. Az edd meg, amit kívánsz elv ugyanis csak a természetes élelmiszerekre vonatkozik. „A gyorséttermi vagy egyéb egészségtelen élelmiszereket ugyanúgy kerülni kell, még akkor is, ha nagyon megkívánjuk, azok ugyanis tele vannak olyan adalékokkal, amelyet pont azért felelősek, hogy rájuk szokjunk” – figyelmeztetett a természetgyógyász. Ez különösen igaz azokra, akiknek valamilyen speciális diéta szerint kell táplálkozniuk, rájuk ugyanis nem vonatkozik az azt eszel, amit csak szeretnél „szabály”.

Egyél úgy, hogy szeressen a gyomrod!

Megkívántad? Edd is meg!De ez mégis mit jelent, mikor mondható el valakiről, hogy jól eszik? „Egyszerűen hangzik, mégis sokan egy életen keresztül nem tudják megvalósítani, hogy annyit egyenek, amennyire biológiailag szükségük van, és ezt kiegyensúlyozottan tegyék. Nem többet és nem is kevesebbet. Azért nehéz a gyakorlati megvalósítás, mert az emberek nagy része lelki és társas hiányokat pótol az evéssel, vagyis pszichológiailag éhesek. Éheznek emberi kapcsolatokra, az elismerésre, a teljesítményre, a kiszámíthatóságra, a biztonságra stb. Amikor nem pótolunk lelki hiányokat az evéssel, hanem azokat a valós közegükben és minőségükben éljük meg, akkor van esély arra, hogy a táplálkozásunk megfelelő legyen, és napjainkat súlyproblémáktól mentesen élhessük” – magyarázta dr. Lukács Liza (az evés lelki hátteréről és a biztos fogyásról itt olvashatsz tovább).

Fontos, hogy naponta többször együnk, ezzel egyrészt elkerülhetjük a falásrohamokat, másfelől pedig a gyomrunkat sem terheljük. A legrosszabb, amit tehetünk, ha az egész napos hajtás után kiadósan bevacsorázunk, ráadásul a fogásokból többször is szedünk. Igen, a repetától csak a szemünk lesz boldog, a testünk nem… „Első számú szabály, hogy soha ne szedjünk többször – ez egy rossz magyar szokás az étkezésben. Akinek kiegyensúlyozott a táplálkozása, az elsőre meg tudja határozni, hogy mennyi táplálékra van szüksége. Ha néhány falat már nem esik jól, azt hagyjuk a tányéron. Sokan akkor érzik, hogy eleget ettek, ha feszül a gyomruk. Valójában az első telítettségjelzés az agyból érkezik, és a gyakorlatban úgy észleljük, hogy már nem esik annyira jól a következő falat, mint az előző. Ilyenkor érdemes abbahagyni az evést. Körülbelül 20 perc elteltével jelentkezik majd egy kellemes jóllakottságérzés gyomortájékon is” – érvelt az evéspszichológus. Aki tehát jól akar enni, az naponta ötször eszik, keveset, és nem repetázik.

 Tippek a jó evéshez
1. Mindig szedj magadnak! Az agyad tudja, hogy mennyi ételt kíván a szervezeted.
2. Ne edd magad halálra, ezzel leterheled a gyomrodat, ráadásul felesleges kalóriákat juttatsz a szervezetedbe.
3. Legyen nálad mindig étel, ha napközben megéhezel és nincs időd enni, legalább 1-2 teljes kiőrlésű kekszet bekaphatsz.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top