Életmód

Hamar kiderül, kiből lesz lusta gyerek

Naponta mindössze 20 percet töltenek intenzív mozgással a gyerekek. Ez jóval kevesebb, mint amennyire az egészségük megőrzése miatt szükség lenne - derült ki egy friss kutatás során.

A Newcastle Egyetem és a Strathclyde Egyetem kutatói több mint 500 gyereket láttak el aktivitásmérő készülékkel a 8–10 éves korosztályból. Olyan mozgásformákat figyeltek meg nálunk, hogy mennyit járkálnak, másznak lépcsőt, futnak, játszanak, ugrálnak. Kiderült, hogy az ébren töltött idejüknek csak a 4 százalékát teszi ki a közepes és intenzív mozgás, ami napi 20 percet jelent. Ezzel szemben az egészség megőrzése érdekében javasolt időtartam napi 60 perc. A lányok már 8 évesen kevesebbet mozognak a fiúknál, holott eddig azt tartották, hogy a nemi különbség csak középiskolás korban mutatkozik meg.
Érdekes eredmény, miszerint az idősebb apák gyermekei jobban kedvelik a tétlenséget. „Mivel a mozgás nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából, ezért rá kell vennünk a gyerekeinket, hogy legyenek aktívabbak. Amit eddig nem tudtunk, hogy melyik életkorban kell őket erre rászoktatni, illetve, hogy mitől lesznek lusták. Már a nyolcévesek körében tetten érhető, hogy a lányok visszafogottabbak lesznek, ráadásul tudvalevő, hogy ez később csak még rosszabb lesz” – mondta a kutatás vezetője, dr. Mark Pearce a Newcastle Egyetemről. – Jó tudni, hogy a lányok egyszerűen nem tekintik menőnek a sportolást. Korábban kell foglalkozni ezzel a problémával, és több lehetőséget biztosítani számukra a mozgásos tevékenységek terén. Jó lenne, ha a médiából is kerülnének ki szerepmodellek, akikkel azonosulhatnának.”
Arra a kérdésre, hogy az idősebb apák gyermekei miért folytatnak mozgásszegényebb életmódot, dr. Pierce ezt válaszolta: „Ennek több oka is lehet, például, hogy felelősebb beosztásban, többet dolgoznak; esetleg hagyományosabb módon élnek és kevesebbet játszanak a gyermekeikkel.” A kutatás másik munkatársa, John Reilly professzor szerint „életbevágóan fontos lenne ezen változtatni iskolai és családi szinten egyaránt, hogy az általános iskolások többet mozogjanak”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top