Életmód

A nyár fő divatbűne: te elkövetted?

Egyesek attól szenvednek, hogy a kánikulában is kötelező harisnyát húzni, mások a legalapvetőbb öltözködési szabályokra is fittyet hánynak. Mennyit engedhetünk meg magunknak a melegben?

Sokan szenvedünk a nyári melegtől, de mit szóljanak azok, akik még egy rövid ujjút sem vehetnek fel a kánikulára való tekintettel? „Nálunk még ilyen időben is előírás a sötét harisnya, a legalább térdig érő szoknya, a férfiaknak fekete nadrág, nyakkendő, nekünk, lányoknak pedig egy jó kis nejlonkendőcske” – mesélte nekünk Szilvi, aki egy bankban dolgozik. Szerencsére náluk a fekete harisnyát nem veszik olyan szigorúan, a testszínű is belefér.

A klíma sem mindenható

Bár ilyen helyeken általában könnyít a helyzeten a klíma, Szilviéknél olyan jégvermet csinál, hogy még kardigánt is kell húzni. Állítani nem lehet, csak kikapcsolni, ilyenkor viszont megsülnek. Ráadásul ablak mellett ülnek, ezért az egyik leleményes kolléganője esernyővel védekezik a napsugarak ellen.

A nyár fő divatbűne: te elkövetted?

Ami a legnehezebb lehet, az az, hogy az ügyfélszolgálaton elvileg még folyadékot sem tarthatnának maguknál. „Ezt meg szoktuk szegni, nekem is van egy flakon a lábamnál. Előfordult, hogy megkértem az ügyfelet, hadd igyak egy kortyot, mert már nem tudtam beszélni – mesélte. – Elvileg egyóránként biztosítani kellene, hogy ki tudjunk menni, de annyira beleveszünk a munkába, hogy erre nincs is idő.”

Megrovókkal dobálózik a suli

Úgy látszik, az iskolákban sem rózsás a helyzet szünidő előtt, és nem kell kapásból kihívóan kifestett, mélyen dekoltált tinilányokra gondolni. „Én gimnáziumba járok, a tanárok fiatalok, de ha térd felett érő szoknyát veszünk fel, már megszólnak, és ilyen-olyan megrovókkal dobálóznak – írta egy kommentelőnk a Megsúgomon. – Nem ünnepélyekről van szó, hanem egyszerű tanítási napról, és nem számít, hogy 40 fok van.”

Akad olyan munkahely is, ahol a kánikulában kivételesen tesznek egy kis engedményt. „Minket a nagy melegre való tekintettel elengednek két órával előbb! Tegnap is ez volt, holnap is ez lesz. Imádok itt dolgozni!” – lelkendezett egy szerencsés munkavállaló. Az egyik hozzászóló szerint viszont mindez felesleges kényeskedés, hiszen 50 évvel ezelőtt ilyenkor kézzel arattak a mezőkön, ma meg sokan csak az árnyékban tologatják az aktákat, ami azért nagy különbség.

A nyár fő divatbűne: te elkövetted?Csak a melltartópántot ne

„A meleg sem ad jogosultságot arra, hogy az ember kivetkőzzön önmagából – mondta az ilyenkor érvényes öltözködési szabályokról Nők Lapja Cafénak Gáspár Ágnes protokollszakértő. – Attól, hogy mindenünk fedetlen, nem lesz hűvösebb. Inkább arra kell figyelni, hogy természetes, jól szellőző anyagból készült ruhát vegyünk fel. Egy hosszú ujjú, vékony pamutból készült laza kis felső nem rosszabb, mint egy ujjatlan, amiben ragacsosra izzadunk, és így már megfelelünk a közepesen szigorú irodai elvárásoknak.”

„A legnagyobb bosszúságom, hogy a magyar nők  a melltartójukat ruhaként viselik, azaz sokszor kilátszik a melltartó pántja – nevezte meg a nyári egyik tipikus öltözködési hibáját, ami főleg az utcán jellemző, de beszivárog a munkahelyekre is. – Német és osztrák üzleti körökben mindig feltűnik, hogy a magyar nőknek nemcsak a vállpántját látják, de azt is tudják, csipkés-e a melltartójuk. Ez nagyon elterjedt, és borzasztó látvány. Általában a magyar nők csinosan öltözködnek, de erre nem lehetünk büszkék. A hab a tortán, amikor valaki fehér alá vesz fel feketét vagy színeset.”

Harisnya vagy hosszú nadrág

Ha üzleti tárgyaláson kell megjelenni, vagy bankban, hivatalos helyen dolgozunk, akkor nem úszhatjuk meg a hosszú nadrágot és a zárt cipőt. Vagy választhatjuk a szoknyát, csak ne legyen túl rövid, és akkor kötelező a harisnya vagy combfix is. „Magamnak is ennek az elvárásnak kell eleget tennem, mert éppen diplomázókat vizsgáztatok, de odafigyeléssel meg lehet oldani – hűti a kedélyeket a protokollszakértő. – Nem kell utána a negyven fokban végigsétálni a városon, a mosdóban le lehet venni a harisnyát.”

„A nyári öltözködés lényege, hogy ne legyünk kihívóak, ne dobjuk ki a mellünket, és a férfiak se gombolják ki derékig az inget a szőrös mellükön – foglalta össze az alapokat. – Emellett illik odafigyelni a szőrtelenítésre és a tisztálkodásra, mert a szagok ilyenkor könnyebben elszabadulnak.”

„Ahol elvárják a harisnyát, ott általában megteremtik hozzá a megfelelő hőmérsékletet – magyarázta Gáspár Ágnes. – Ha viszont klíma mellett is nagy a hőség, akkor azt jelezzük. Ha pedig az előírások biztosítják, hogy ki lehet menni inni, amikor benn tiltják, akkor élni kell a lehetőséggel.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top